Napisał
Viru$
Witam Koledzy,
Po pierwsze od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem 159-tki w wersji SW. Nie chcę zakładać odrębnego tematu, więc spróbuję uzyskać pomoc tutaj.
Noszę się z zamiarem kupna felg 19". Wiem, że wersja TI wychodziła oryginalnie na 19" w rozmiarze 8Jx19 ET41, oraz z oponami 235/35/19.
Felgi, które ja chcę okazję kupić mają wymiary 8,5Jx19" ET40 a na nich opony 225/35/19. Mam u siebie jakieś czerwone sprężyny, które optycznie obniżają auto tak jak obniżona jest wersja TI.
Wiem, że felga jest 0,5" szersza i będzie o 1mm bardziej wysunięta na zewnątrz niż 19" z wersji TI, ale z drugiej strony opona jest o 10mm węższa i tym samym trochę niższa.
Czy ktoś ma doświadczenie z takim zestawem, próbował bawić się z różnymi konfiguracjami 19" w 159-tce ?
Otwór centrujący upatrzonych przeze mnie felg to 74mm, wyczytałem, że średnica otworu na aucie to 65,1, więc po zamontowaniu pierścieni, powinny pasować bez problemu.
Czy może coś jeszcze stanąć na przeszkodzie, że kola jednak nie podpasują do mojego auta ?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo jutro muszę dać odpowiedź sprzedającemu.