Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 144

Temat: Tylna wycieraczka i kontrolka paliwa w MITO żyją własnym życiem...

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Czyli ogrzewanie działało i chłodziła klima jednocześnie??
    No własnie było cos takiego z tą klimą i do tego słaby nawiew.
    Też się zdziwiłam, że silniczek wycieraczki padł, ale podobno ich testy na to wskazły. Jeszcze go nie zamówiłam, więc chyba jeszcze pogadam z kims spoza ASO. Zresztą chcę, żeby jeszcze ktos niezleżny obejrzal to auto.

A odnieśli się jakoś do wariowania wskaźników, braku machnięcia wskazówkami itp ?
    Wskazówki, to też ponoć był jakis poluzowany styk... Akurat jak do nich pojechałam, to te wskaźniki działaly i nawet jeszcze działają oczywiscie rzecz podstawowa, czyli wskazówki zegarów, też

---------- Post added at 15:58 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

Zresztą panowie i twierdzli, że bardzo dużo zrobili, biorąc pod uwagę fakt, że nie zostawiłam im auta i nie ganiałam na piechotę w ten mróz. Czeka mnie więc pewnie pewnie jedna wizyta, ale tym razem już zastrzegam auto zstępcze...

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Jola Zobacz post
    Też się zdziwiłam, że silniczek wycieraczki padł, ale podobno ich testy na to wskazły. ---------- Post added at 15:58 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

Mogli wyzwolić examinerem jego działanie i może coś zaobserwowali.
    Wymiana to jakieś 20 minut (nie-aso da sobie z tym spokojnie radę)-zdjęcie wykładziny z tylnej klapy, trzy śrubki i wtyczka+ zdjęcie wycieraczki.
    Silniczki jak wspomniałem w sporej ilości są na allegro, tylko trzeba szukać do Grande Punto z racji tego że jest dużo bardziej popularny. Gdybyś się na to decydowała to daj znać sprawdzę Ci w eperze (o ile mi jeszcze działa) numer części żeby potwierdzić zgodność choć wydaje się że to są te same klocki.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 31-01-2012 o 16:24

Jola
    Gość

Domyślnie

Pewnie by mi chętnie skasowali kasę za silniczek i wymianę. Myslę, że razem ok. 500 zł;( ale nie mieli tej częsci i potrzebują mojej zgody, żeby ją sprowadzić. Dzięki wielki za chęć pomocy Jak już pisałam, szkoda, że nie mieszkasz bliżej sądzę, że poproszę któregos z kolegów, żeby mi w tym pomógł... Może zdecyduję się na wymianę poza ASO, ale na razie się nie spieszę, bo skoro i tak jest już spalony silniczek, to chyba nic więcej się nie zepsuje...

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Wg epera z maja 2009 mechanizm napędu tylnej wycieraczki ma dla mito nr 50508587 gdybyś szukała używki poprostu poproś aby ci przeczytano numer z naklejki. Możesz ptrzedzwonić do gości którzy mają dużo części do mito może nie wszystko mają wystawione. Nr części nie oznacza że napęd z innym nr wyciągnięty ze starszego GP nie będzie pasował ale nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.
    Ale skoro się nie spieszysz to spokojnie znajdziesz.

Jola
    Gość

Domyślnie

Wg epera z maja 2009 mechanizm napędu tylnej wycieraczki ma dla mito nr 50508587 gdybyś szukała używki poprostu poproś aby ci przeczytano numer z naklejki. Możesz ptrzedzwonić do gości którzy mają dużo części do mito może nie wszystko mają wystawione. Nr części nie oznacza że napęd z innym nr wyciągnięty ze starszego GP nie będzie pasował ale nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.
    Ale skoro się nie spieszysz to spokojnie znajdziesz.
    Dzięki za cenne wskazówki

---------- Post added at 17:34 ---------- Previous post was at 17:14 ----------

Jeden z moich kochanych kolegów spotowych zadeklarował się, że mi pomoże i nawet założy ten silniczek

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Naprawdę prosta sprawa, zdaje się nawet że zamiast przynajmniej jednej ze śrub jest spinka rozprężna. Zaopatrzcie się w coś na kształt widełek do wyciągania spinek od tapicerki ew. szeroki płaski śrubokręt żeby ich nie poniszczyć, klucz 8, 10 , 12 (nie wiem jak nakrętka wycieraczki) i jazda ;-).
    Nasuwa mi się tylko jedno (choć nie chcę już mieszać ;-) że skor silnik obraca wycieraczkę to nie jest spalony stricte. Może jest uwalony styk krańcówki itp która wchodzi w skład całego mechanizmu. No ale lubię sobie pogdybać

Jola
    Gość

Domyślnie

Nasuwa mi się tylko jedno (choć nie chcę już mieszać ;-) że skor silnik obraca wycieraczkę to nie jest spalony stricte. Może jest uwalony styk krańcówki itp która wchodzi w skład całego mechanizmu. No ale lubię sobie pogdybać
    Widzisz, słuszna uwaga, to też od początku wzbudziło moje podejrzenia, dlatego będę jeszcze konsulowała tę sprawę... Zadałam oczywiscie pytanie i próbowli mi to wyjasnić na zasadzie, że silniczek działa zaróno, kiedy jest uruchomiona wycieraczka, jak i wówczas, kiedy ją wyłączam... Nie specjalnie mnie to tłumaczenie przekonało, ale pomyslałam, że po prostu pewnie jestem blondi i tyle ale skoro Ty też tak rozumujesz, to może nie jest ze mną jeszcze najgorzej...

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Zwykle jest tak że silnik ma jeden biegun podłączony na stałe a na drugi podawany jest sygnał z przełącznika(skrótowo mówiąc bo po drodze jest przekażnik, BC, itd. Ale żeby wycieraczka nie zatrzymywała się gdzie popadnie jest na osi krzywka która zwiera styki dostarczające sygnał nazwijmy to podtrzymujący. Nawet jak odłaczysz wycieraczkę w połowie szyby to ta krzywka dociska styki i wymusza jej ruch tak jakby była nadal włączona włącznikiem, aż do momentu osiągnięcia punktu wyjściowego i wtedy te dodatkowe styki się rozwierają i wycieraczka staje zawsze w tym samym miejscu. Może tutaj jest jakaś inna odmiana tego patentu ale looknąłem na schemat i jakaś krańcówka tam jest.
    Nieważne... napijmy się
    Ostatnio edytowane przez metan ; 31-01-2012 o 18:17

Jola
    Gość

Domyślnie

Zwykle jest tak że silnik ma jeden biegun podłączony na stałe a na drugi podawany jest sygnał z przełącznika(skrótowo mówiąc bo po drodze jest przekażnik, BC, itd. Ale żeby wycieraczka nie zatrzymywała się gdzie popadnie jest na osi krzywka która zwiera styki dostarczające sygnał nazwijmy to podtrzymujący. Nawet jak odłaczysz wycieraczkę w połowie szyby to ta krzywka dociska styki i wymusza jej ruch tak jakby była nadal włączona włącznikiem, aż do momentu osiągnięcia punktu wyjściowego i wtedy te dodatkowe styki się rozwierają i wycieraczka staje zawsze w tym samym miejscu. Może tutaj jest jakiś inny patent ale looknąłem na schemat i jakaś krańcówka tam jest.
    Nieważne... napijmy się
    Masz rację, moja wycieraczka staje sobie, gdzie chce i trudno, widocznie jest taką samą indywidualistką jak włascicielka wobec tego napijmy się Twoje zdrowie i szerokosć!!

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Jola Zobacz post
    Masz rację, moja wycieraczka staje sobie, gdzie chce
    Musiałem ten wpis gdzieś przeoczyć. Ale jeśli tak jest to niechybnie wskazuje na krańcówkę i faktycznie jest to element całego silniczka/mechanizmu. Do tego dochodzi może jakaś logika samego sterownika typu podawanie sygnału podtrzymania przez jakiś przyjęty czas czy też po włożeniu kluczyka do stacyjki (a to z kolei w celu takim że jak "wyłączysz" nagle auto kluczykiem z wycieraczką w połowie drogi a następnie potem wyłączysz wycieraczki, to żeby po jego ponownym "załączniu" kluczykiem wróciła elegancko na swoje miejsce przy krawędzi szyby.
    Zaczyna się to kupy trzymać

Można się też pobawić w wyczyszczenie styków ale wiąże się to z rozbiórką ustrojstwa-co wykracza poza poziom "beginner"
    Ostatnio edytowane przez metan ; 31-01-2012 o 18:37