Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 351

Temat: Jaki olej do 2.2 jts??

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Panowie mam taki dylemat odnośnie oleju. Niedawno stałem się posiadaczem Alfy Romeo 159 z silnikiem 2.2 JTS i zaczęły mi wyskakiwać błędy P0013 i P0016, doczytałem że to są błędy związane z rozrządem, lecz mechanik stwierdził, że rozrząd oraz wszystkie czujniki są OK. Po czym stwierdził że silnik jest bardzo zamulony i nie rozpędza się tak jak 185 konny silnik tylko jakby to był jakiś 1.6 100 kilku konny (wasze 2.2 jts też do 3tys obrotów wolno się rozpędzają, a potem dopiero ożywają ? czy czuć tą moc od samego początku ?). Przyczepił się oleju, bo według niego ten który był zalany przez poprzedniego właściciela (wymiana teoretycznie w maju tego roku na Motul'a 8100 5w40) śmierdzi mu benzyną i jest za rzadki, więc kazał wymienić na półsyntetyk 10w40 (Castrol) bo syntetyk leje się tylko do zadbanego i nowego silnika i powiedział że to prawdopodobnie naprawi problemy, lepsze smarowanie rozrządu, uszczelni silnik i nie będzie już taki mułowaty. W tym momencie końcówki wydechu szybko się "smolą" i jak to stwierdził wszystko jest okopcone, świece, czarne wnętrze silnika. Co o tym myślicie ? boję się trochę zmiany na półsyntetyk bo zalecanym jest Selenia 5w40 i taki planowałem zakupić, a podobno są problemy z powrotem z 10w40 na 5w40 i silnik może różnie zareagować na takie zmiany oleju.
    Jaki polecacie olej, co zrobić z wyżej opisanym problemem, wlanie najtańszego oleju a potem jak się silnik wypłucze to wymiana na jakiś porządny ? 5w40 czy posłuchać mechanika i lać 10w40 ? nie chcę zrobić babola z nowym autem i potem się męczyć z silnikiem bo odwaliłem jakiś głupi manewr.
    Z góry dzięki za pomoc !

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wymiana filtra powietrza na pewno nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że nie kosztuje on dużo

Ja się zastanawiam czy można do JTS-a wlać coś takiego:
    http://www.penrite.pl/produkty/oleje...ths-premium-10
    http://www.penrite.pl/produkty/oleje...ths-premium-10

100% syntetyki.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Czy wy też zmieniacie filtr powietrza przy każdej zmianie oleju?
    Na lato mam K&N (taki praktycznie dożywotni, tylko czyścić go trzeba), na zimę zmieniam na coś standardowego, co po sezonie zimowym w Krakowie i tak będzie wyglądało koszmarnie i wyląduje w koszu...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    Panowie mam taki dylemat odnośnie oleju. Niedawno stałem się posiadaczem Alfy Romeo 159 z silnikiem 2.2 JTS i zaczęły mi wyskakiwać błędy P0013 i P0016, doczytałem że to są błędy związane z rozrządem, lecz mechanik stwierdził, że rozrząd oraz wszystkie czujniki są OK. Po czym stwierdził że silnik jest bardzo zamulony i nie rozpędza się tak jak 185 konny silnik tylko jakby to był jakiś 1.6 100 kilku konny (wasze 2.2 jts też do 3tys obrotów wolno się rozpędzają, a potem dopiero ożywają ? czy czuć tą moc od samego początku ?). Przyczepił się oleju, bo według niego ten który był zalany przez poprzedniego właściciela (wymiana teoretycznie w maju tego roku na Motul'a 8100 5w40) śmierdzi mu benzyną i jest za rzadki, więc kazał wymienić na półsyntetyk 10w40 (Castrol) bo syntetyk leje się tylko do zadbanego i nowego silnika i powiedział że to prawdopodobnie naprawi problemy, lepsze smarowanie rozrządu, uszczelni silnik i nie będzie już taki mułowaty. W tym momencie końcówki wydechu szybko się "smolą" i jak to stwierdził wszystko jest okopcone, świece, czarne wnętrze silnika. Co o tym myślicie ? boję się trochę zmiany na półsyntetyk bo zalecanym jest Selenia 5w40 i taki planowałem zakupić, a podobno są problemy z powrotem z 10w40 na 5w40 i silnik może różnie zareagować na takie zmiany oleju.
    Jaki polecacie olej, co zrobić z wyżej opisanym problemem, wlanie najtańszego oleju a potem jak się silnik wypłucze to wymiana na jakiś porządny ? 5w40 czy posłuchać mechanika i lać 10w40 ? nie chcę zrobić babola z nowym autem i potem się męczyć z silnikiem bo odwaliłem jakiś głupi manewr.
    Z góry dzięki za pomoc !
    No tak, bo jak wyskakują błędy od rozrządu, to to nie jest rozrząd...
    A jak producent zaleca wyraźnie olej syntetyczny 5W-40, to się leje półsyntetyka 10W-40.
    Zmień mechanika, bo za chwilę będziesz zmieniał silnik.

Possible causes of OBD code P0016
    Timing chain stretched, or timing belt skipped a tooth due to wear Misalignment of timing belt/chain Tone ring on crankshaft slipped/broken Tone ring on camshaft slipped/broken Bad crank sensor Bad cam sensor Damaged wiring to crank/cam sensor Timing belt/chain tensioner damaged

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Na lato mam K&N (taki praktycznie dożywotni, tylko czyścić go trzeba)
    Kojarzę Wyczuwasz różnicę w porównaniu do zwykłego papierowego filtra?
    Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    Z góry dzięki za pomoc !
    P0016 wiąże się z rozciągniętym łańuchem i na podstawie tego forum jak i alfaowners można stwierdzić, że to jest najczęstsza przyczyna tego błędu.
    Na pierwszym miejscu zmieniłbym mechanika
    Potem rozrząd, przepłukał dobrze silnik, wlał porządny 5W40 lub odpowiednik (podział olejów na syntetyki 5W i półsyntetyki 10W to mit, pod żadnym pozorem nie wlewaj do tego silnika 10W40!) i cieszył się jazdą. Wieloletnie zaniedbania poprzedniego właściciela mogły również doprowadzić do zanieczyszczenia zaworów nagarem - to kolejna cegiełka w kwestii brakujących KM.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Kojarzę Wyczuwasz różnicę w porównaniu do zwykłego papierowego filtra?
    Podejrzewam, że różnica jest niewielka w tej chwili. To powinno zacząć mieć znaczenie w momencie jak zmienię wydech na coś lepszego niż seria – może w przyszłym roku się uda.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    P0016 wiąże się z rozciągniętym łańuchem i na podstawie tego forum jak i alfaowners można stwierdzić, że to jest najczęstsza przyczyna tego błędu.
    Można jeszcze mieć szczęście i walnięty czujnik Ale bez solidnej diagnozy nie ma co debatować.

Tak jeszcze wracając do tematu – czarne wnętrze silnika? Kolektor dolotowy do wyczyszczenia, bo pewnie tam też się kolega nagar usadził i robi krecią robotę.
    I nie zapominaj, że to jest wolnossąca benzyna, ten silnik ma swoją charakterystykę, do 3 tysięcy obrotów są dość nudne dialogi, dopiero potem zaczyna się coś dziać...

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Ok dzięki za opinię, jednak odpuszczę rady mechanika i wymienię na 5w40 tak jak pisze ksiązka, na początek jakiś najtańszy żeby przepłukać silnik bo rzeczywiście nawet mi coś śmierdzi ten olej benzyną i jest czarny - mam nadzieję że tylko ze starości i zaniedbania poprzedniego właściciela, a potem wleję planowaną Selenie. Poczytałem też o problemach z elektrozaworami, które mogą powodować brak mocy i błąd P0013 więc wyciągnę je i wyczyszczę, może coś pomoże, na koniec pozostanie wymiana rozrządu jak poprzednie czary nie pomogą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Olej przy jeździe na małych trasach np w mieście i niskich temperaturach będzie śmierdział benzyną.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Taniej niż tani olej może wyjść płukanka... Efekt pewnie będzie zbliżony albo i lepszy...

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Jeszcze zapytam odnośnie olei, Selenia stAR 5W40 czy może Selenia K 5W40 MultiAir lub Selenia stAR P.E 5W40 ? do autka z przebiegiem 120tys km, rocznik 2007.
    Ostatnio edytowane przez Mumino ; 27-10-2015 o 00:00

Użytkownik Świeżak Avatar Miłek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    kurde na stronie nie ma informacji o takiej promocji, a cena bardzo dobra. z chęcią bym skorzystał.
    Potwierdzam, zaplacilem w intercars w olsztynie za ten olej 177,35 brutto.