Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 253

Temat: 2,4 JTDM nierówna praca silnika

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    A czemuż to masz z nimi tyle do czynienia? Temat chyba nie jest o biegłych, sądach itd. To jest temat o problemach. Lepiej je chyba rozwiązać na zawsze niż co pewien czas wracać do problemu. Ludzie naczytają się pierdół na forum, a potem powtarzają takie głupoty jak zapalenie się DPF od zaślepionego EGR. Przy obrotach które generują duże EGT i tak EGR jest zamknięty. Jeśli zamknięty to dla mnie jak zaślepiony. Chyba, że w Małopolsce to znaczy coś innego?
    Prosiłbym o następującą kolejność działania: czytanie, następnie zastanowienie się, o co chodziło przedmówcy (a napisałem to na tyle szczegółowo, że przeciętny uczeń po skończonej szkole podstawowej zrozumiałby istotę zagadnienia), a dopiero później odpowiadanie - bo znowu wracasz na początek już dwa razy przeze mnie opisanego zagadnienia.
    Skoro przedstawiam problem od strony poniekąd prawnej, to nie czepiaj się strony technicznej. Strona techniczna jest OK. Generuje jednakże problem natury prawnej w sytuacji, gdy coś w aucie strzeli i trzeba będzie znaleźć winnego, który pokryje koszt naprawy. Jeśli tego nie rozumiesz - to ja prościej już nie umiem.
    A mój kontakt z biegłymi sądowymi jest efektem częstej pomocy ludziom, którzy likwidują szkody komunikacyjne.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Ale to Ty zawsze wyskakujesz z problemami prawnymi, jak dyskusja jest o stronie technicznej. Nie wiem po co pisanie o tym? Żeby odwrócic uwagę od problemu w sprawie którego nie ma się racji? Rzucasz wątek o zapalaniu się DPF od zaślepionego EGR, a potem na pytanie o konkretny przykład nie ma konkretu. Ale mogę się nie znać i nie mieć racji, ponieważ jestem informatykiem - szkoły samochodowej nie kończyłem
    Ostatnio edytowane przez 5turbo ; 21-12-2012 o 10:20
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ale to Ty zawsze wyskakujesz z problemami prawnymi, jak dyskusja jest o stronie technicznej. Nie wiem po co pisanie o tym? Żeby odwrócic uwagę od problemu w sprawie którego nie ma się racji? Rzucasz wątek o zapalaniu się DPF od zaślepionego EGR, a potem na pytanie o konkretny przykład nie ma konkretu. Ale mogę się nie znać i nie mieć racji, ponieważ jestem informatykiem - szkoły samochodowej nie kończyłem
    Moment moment - jako usługodawca mogę chyba mieć swoje zdanie dotyczące konsekwencji pewnych napraw, tak? Tłumaczyłem, dlaczego mam takie a nie inne podejście, skoro ktoś tego nie rozumie. I dalej wałkujesz zagadnienie, pytanie tylko - po co? Wszystko zostało przeze mnie opisane, masz mój punkt widzenia, który jest taki a nie inny z powodu potencjalnych KONSEKWENCJI określonych usług - i tyle. Zmuszam Cię do wykonywania u mnie napraw? Odmówiłem Ci wykonania jakiejś usługi? Byłeś kiedykolwiek u mnie? Czy ja w ogóle napisałem kiedykolwiek, że Marcin albo inna osoba, zajmująca się naprawami aut, robi coś ŹLE? Robi INACZEJ niż ja, co nie oznacza, że to jest nieprawidłowe.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 21-12-2012 o 11:58

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Tylko nie chodzi o to, tylko o fakt że zawsze takie dyskusje przekształcasz w wątek prawny. Z mojej strony EOT
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Tylko nie chodzi o to, tylko o fakt że zawsze takie dyskusje przekształcasz w wątek prawny. Z mojej strony EOT
    Bo jedno bez drugiego nie funkcjonuje! Wymiana elementu pracującego na zasadach określonych przez producenta na element pracujący na zasadach określonych przez p. Kowalskiego ZAWSZE może się obrócić przeciwko panu Kowalskiemu! Dopóki sobie robisz pewne usprawnienia w zaciszu domowego garażu, dopóty sam odpowiadał będziesz za to, że nagle stanie się coś zupełnie nieprawdopodobnego. Ale jeśli ktoś robi takie usługi KOMERCYJNIE, to trzeba mieć świadomość tego, jakie skutki to niesie za sobą. Dlaczego tak strasznie się krytykuje montaż ksenonowych żarówek w miejsce zwykłych H7? Bo nie ma poziomowania, bo nie ma spryskiwaczy, bo to oślepia... G.. prawda. Jeżeli będziesz miał prawidłowo ustawione światła, to nic nie oślepia, spryskiwacze duża część kierowców domyślnie wyłącza, bo za dużo wody żrą, a samopoziomowanie na krótkich nierównościach i tak nie reaguje. I kierowca, który chce lepiej w nocy widzieć, to jest łamiący prawo oślepiacz innych uczestników drogi, a kierowca z wyciętym DPF-em - zupełnie rozsądny człowiek, wróg pseudoekologii i unijnych nakazów?
    To są równi i równiejsi?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Kupując chińskie opony ubezpieczyciel z AC może się na Was wypiąć i nie wypłacić odszkodowania (jeśli są niezgodne z instrukcją auta i np ktoś wjechał do rowu). To co jest opisywane przez Tomka jest jasne i zrozumiałe- przykładowo wyjmiesz DPF, auto spłonie (nieważne z jakiego powodu) i ubezpieczalnia wyśmieje Was jak wyciągniecie łapę po odszkodowanie (bo znajdzie sobie takiego rzeczoznawcę, który powie, że to wysoce prawdopodobna przyczyna pożaru- niestandardowa przeróbka). Dlatego każdą przeróbkę trzeba przemyśleć, bo można wpaść jak śliwka w kompot...

... i o tym jest wałkowany temat, moim zdaniem stanowczo za długo.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Kupując chińskie opony ubezpieczyciel z AC może się na Was wypiąć i nie wypłacić odszkodowania (jeśli są niezgodne z instrukcją auta i np ktoś wjechał do rowu). To co jest opisywane przez Tomka jest jasne i zrozumiałe- przykładowo wyjmiesz DPF, auto spłonie (nieważne z jakiego powodu) i ubezpieczalnia wyśmieje Was jak wyciągniecie łapę po odszkodowanie (bo znajdzie sobie takiego rzeczoznawcę, który powie, że to wysoce prawdopodobna przyczyna pożaru- niestandardowa przeróbka). Dlatego każdą przeróbkę trzeba przemyśleć, bo można wpaść jak śliwka w kompot...

... i o tym jest wałkowany temat, moim zdaniem stanowczo za długo.
    W Polsce jak w polsce ale za granica nawet tarcz wentylowanych czy jakiegos sportowego ostatniego tłumika nie załozysz bo nielegalna przeróbka i w razie wypadku kupa z odszkodowania. Znajomy tak sie naciął ostatnio Type-Rką
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

bez jaj, nie zawsze jest biegly sadowy rzeczoznawca bo i czemu, nie zawsze kretyn napisze bzdury, nie zawsze sad to przyklepie, czesto wezmiemy swojego rzeczoznawce itp itd... idac tym tokiem rozumowania kolega tomek przestaje sprzedwac wozy dotykac wrecz wogle bo zawsze da sie znalec ale cinek wogle musi uciekac bo zaraz go zlinczuja za awarie ludzie zluzujcie porty co innego niebieski lanserski xen 99 999 wchodzacy w barwe spalonej sliwki (co widac do reki, rzuca sie w oczy przy dzonei druga strona sama powie lampy ten pan mial dziwne) a co innego dpf i egr... ile znacie alf ktore bez powodu splonely ?

oczywiscie warto myslec, warto zeby klijent zdawal sobei sprawe z ew problemow, ale

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Klient... jak już.
    Z DPF'em to tylko przykład. Musicie sobie wszyscy zdawać sprawę, że ubezpieczyciel zrobi wszystko (jeśli będzie chciał), żeby nie wypłacić odszkodowania. Póki co w Polsce nie mamy takiego zjawiska (a przynajmniej nie masowo), ale czort wie co się będzie działo w przyszłości.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    W Polsce jak w polsce ale za granica nawet tarcz wentylowanych czy jakiegos sportowego ostatniego tłumika nie załozysz bo nielegalna przeróbka i w razie wypadku kupa z odszkodowania. Znajomy tak sie naciął ostatnio Type-Rką
    Może u was tak jest ale w UK jest zupełnie inaczej, młodzi robią z samochodów choinki którym bliżej do transformersow a wszyscy to maja w du...e!!! włącznie z policja! Płaci się kupę kasy za ubezpieczenie ale wiesz za co płacisz!
    Pozdrawiam