Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: 1,6 TS 120 HP Czym zimniej tym gorzej odpala

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    Była 147 1,6 TS; Jest AR 159 1,75TBI

Domyślnie

No właśnie tę drugą sondę ignorowałem przez kilka miesięcy chociaż mnie ta lampka świecąca denerwowała ale problem zbiegł się w czasie z błędem lambdy przed katem. Dziś wróciłem jak już ciemno było więc nie sprawdziłem miernikiem rezystancji podgrzewaczy lambdów kuzyn sprawdził mi ceny oryginalnych dedykowanych sond Boscha ok. 200 każda. Ja tylko się uporam z problemem to dam znać oczywiście. Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto

Domyślnie

...a więc tak... pomierzone obydwie lambdy przed katem... Jedna ma rezystancję grzałki 12,7 Ohma a druga 10 Ohm.... błąd wcześniejszy był "P1155 - rezystancja grzałki 2 przed kat. (wysoka) ---- niepr. sygnał ----zapisany----kontrolka wł." Gdzieś wcześniej wyczytałem, że rezystancja grzałki lambdy powinna wynosić 10 Ohm... i faktycznie jedna sonda ma grzałkę o takim oporze a druga 12,7 Ohm. Jednak czy to może być przyczyną problemów z odpalaniem...hmmm... po krótkich obliczeniach wychodzi w sumie, że taka różnica rezystancji daje mniejszą o ok. 21% moc grzewczą jednaj sondy... co o tym myślicie?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Myśle ze sondy lambda przy odpalaniu nie są brane pod uwagę. Skieruj swoje wysiłki w stronę czujnika temp silnika.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto

Domyślnie

Skoro nie są brane pod uwagę to dlaczego stosuje się grzałki sond? Przecież po kilku odpaleniach mieszanki w cylindrze gazy wydechowe podgrzeją sondę i nie powinno być konieczności dalszego dogrzewania. A może ktoś wie jak szybko sonda osiąg właściwą temperaturę pracy z grzałką i bez grzałki?

- - - Updated - - -

Póki co to koncepcja jest taka... jutro do pracy jadę na LPG i zobaczę jak Alficzka odpali po pracy... wrócę na PB (45 km) i następnego dnia zobaczę czy odpali normalnie... jeśli tak będzie to koncepcja kolegi Rufi76 będzie jedyną słuszną

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ECO / Seat Toledo II

Domyślnie

Dla odpalenia sondy lambda nie mają żadnego znaczenia. Grzałki są po to, żeby jak najszybciej osiągnęły (sondy) temperaturę pracy.

FES ma kontrolę grzałek lambd w sekcji testów silnika. Podepnij się, pokasuj błędy, zrób im testy. Jeśli nie krzyknie, że są uszkodzone to nie ma co ich mierzyć. Kolega sam wie ile czynników może mieć wpływ na pomiar (różnica 2Ohm to wręcz błąd pomiaru dla dużej części mierników). Mnie gazownik 2x kazał sondy zmieniać - raz okazało się, że sam spieprzył instalację - rozpinała się wtyczka na jednym z wtrysków gazu, drugi raz winne były świece.

Pomysły: Cewki są sprawne? Kable nie "świecą/iskrzą" w ciemności? - Odkręcamy osłonę, spryskiwacz do kwiatków w dłoń, zmoczyć wszystko porządnie i próba odpalenia - jak widać błyski - kable do wymiany. Oczywiście noc jest niezbędna, lub ciemny garaż. No i czy przypadkiem nie ma błędów P030x - brak iskry, nie pali na cylinder.

Jeszcze raz mówię - świece - wyjąć, oczyścić/wymienić. Tylko jeśli wymiana to na JEDNO elektrodowe - wynalazki kilku elektrodowe do gazu na dłuższą metę się nie nadają. Benzyna zapala się o wiele łatwiej niż gaz, wybacza gorszą iskrę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Przyjrzyj sie czy np po mocno chłodnej nocy jest łatwiej czy trudniej. Druga sprawa - zakręc lpg na wielozaworze i zobacz co sie dzieje rano. Tylko wypal gaz z przewodów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto

Domyślnie

No i chyba wszystko jasne.... wczoraj rano 13 stopni - ciężkie odpalania (za 4 razem chwyciło). Przejechałem ok. 90 km tylko na Pb. Dzisiaj rano 8 stopni - odpala od strzału. Jutro zobaczę co będzie z rana bo nie chce mi się wierzyć, muszę mieć potwierdzenie bo może to był jakiś inny czynnik.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Luknij sobie w moj temat ostatni...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto

Domyślnie

Od jakiegoś czasu robię tak... odpalam oczywiście na Pb i przełączam się na LPG kiedy wskazówka temperatury chłodziwa wzrasta ponad 50 stopni (w sumie to zawsze tak robiłem bo dojeżdżam do pracy 45km w jedną stronę) ale dodatkowo pod koniec podróży przełączam się na Pb na jakieś ok. 4 kilometry. Dojeżdżam i wyłączam silnik na Pb. Póki co przy takim postępowaniu autko odpala z rana bez problemu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Żory
    Auto

Domyślnie

...w sumie to odpalanie wróciło do normy ale nie daje mi spokoju fakt, że kiedyś dobrze odpalała Bella nawet jak nie przełączałem na Pb przed wyłączaniem silnika... może coś tą listwą wtryskową LPG jest nie tak... Mam instalację Stag 300 Premium i wtryski Valtek. Wyczytałem, że własnie te wtryski szybko lubią się rozkalibrować. Czy ktoś "bawił się" już w kalibrację wtrysków?
    Ostatnio edytowane przez czepi ; 12-09-2013 o 15:38