Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Głuche pukanie na wolnych obrotach na zimnym silniku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpio Zobacz post
    Diagnoza? 3 mechanikow...profesjonalnych i 2wie zlote raczki stwierdzili, ze to luzne kolo pasowe dwumasowe !nie mylic z kolem dwumasowym sprzegla! I duzo alf ma ten problem. Po prostu jezdzic i sie nie przejmowac.
    Jak zacznie na prawde mocno walic lub guma tlumiaca drgania(w tym kole) bedzie mocno zniszczona to wtedy wymienic.
    Chyba kiepscy Ci mechanicy byli. Miesiąc temu przerabiałem ten temat. Coś zaczęło strasznie śmierdzieć gumą spod maski już po chwili od uruchomienia silnika, a samochód coraz gorzej odpalał. Okazało się, że rozwulakanizowało się właśnie kolo pasowe, a dokładniej ujmując oddzieliła się część metalowa od gumowej i przez to ładowanie było słabsze. Jednak żadnych stuków słychać nie było, ani przed, ani po uszkodzeniu się tego koła.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. poza tym co to oznacza "luźne koło pasowe"?
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 19-02-2014 o 08:33

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

Tak się składa, że mam pełne zaufanie przynajmniej do jednego z tych mechaników, który zajmuje się alfami/fiatami od wielu...wieeelu lat.
    Cuda niewidy robi z alfami. Co prawda ja osobiście na szczęście nie musiałem korzystać z jego "droższych" usług poza wymianą oleju/rozrządu, ale wielu moich znajomych u niego serwisuje auta i NIKT nie narzeka tylko go chwali. Dlatego jak powiedział, że to "to" to mu zaufałem jak i potem każdemu kolejnemu mechanikowi, który potwierdzał wcześniejszą diagnozę. Każdy powiedział, że jest to częsta przypadłość i nic z tym zrobić nie można(po za nienaturalnie częstymi wymianami tego elementu).

Luźne koło pasowe...chodziło mi o to, że jak się guma(ta o której piszesz) "wyrobi" i jest popękana/stwardniała wtedy całe koło nie ma odpowiedniej amortyzacji i wpada w wibracje, a czym auto(silnik) zimniejsze tym te wibracje są większe(chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego). No i mamy stukot, pukanie, chrobotanie, trzaskanie i wiele innych...każdy inaczej odbiera i interpretuje dźwięki. Jednak nie oznacza to, że trzeba natychmiast je wymieniać...często ledwo założone nowe koło pasowe lubi sobie postukać, gdy silnik jeszcze trochę się trzęsie z zimna. Ot taki urok NIEKTÓRYCH(proszę uważnie czytać by nie płakać w stylu "moje auto tak się nie zachowuje...to pewnie coś innego") alf.
    Póki co u mnie sobie stuka i stukać będzie...jakby się chciało z każdą pierdołą do serwisu jechać to nie było by sensu w ogóle jeździć samochodem...od razu na MPK i spokój.

Wracając do głównego wątku...autor tematu napisał, że stuka mu cały czas na zimnym obojętnie czy wciśnie sprzęgło czy też nie. Może to świadczyć po prostu o dużym "zużyciu" koła pasowego. U mnie wciśnięcie sprzęgła pomaga więc mam nadzieję, że jeszcze mi trochę posłuży.

Mam nadzieję, że nie zrozumiesz mnie źle. Możliwe, że też masz rację co do diagnozy mechaników. Nikt nie jest alfą i omegą by mieć w 100% pewność co, gdzie i jak działa lub i nie działa w samochodach...a zwłaszcza w alfach xD

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

czyli u Ciebie to nie kolo pasowe jesli dzwiek znika po wcisnieciu sprzegla

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tylko koło zamachowe
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Tomaszzz
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Berlina 159, 06, 2.4 Turboklekot

Domyślnie

Hmmm... <myśli> co ma pukanie koła pasowego (czego nie wykluczam) do wcisnietego pedalu sprzegla?:O

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Ohapara
    Mieszka w
    Trójmiasto / Brodnica
    Auto
    Bella 159 1.9jTDM była/ Giulietta 1,4 TB była/ Mito 1.4 t-jet Jest!

Domyślnie

Cytat Napisał Tomaszzz Zobacz post
    Hmmm... <myśli> co ma pukanie koła pasowego (czego nie wykluczam) do wcisnietego pedalu sprzegla?:O

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    pewnie nic, no chyba, ze ktos dorobi do tego teorie ja obstawiam rozwulkanizowane kolo pasowe, wiem, ze moje jest do wymiany i tez tak postukuje na zimnym silniku bardziej, jak wymienie to dam znac czy odglos zaginął

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

W takim razie...jesli jestescie takimi specmechanikami to dlaczego po paruset metrach nic juz nie hałasuje? Jakby to mialo jakikolwiek zwiazek z dwumasa to by stukalo caly czas...zwlaszcza przy gaszeniu auta.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159

Domyślnie

W zeszłym roku o tej porze też tak miałem, potem przestało. Silnik jak Twój, 8v. Zrobiłem 35 tys. i tego roku problem powrócił. Zauważyłem, że jak wskazówka wskoczy powyżej 50 stopni to pukanie ustaje.
    Dźwięk rzeczywiście podobny do dwumasy.
    Zastanawiam się, czy dodatkowa grzałka tego nie powoduje. Grzałka wyłącza się właśnie powyżej 50 stopni. Może generuje duże obciążenie alternatora i to alternator tak hałasuje.

Użytkownik Świeżak Avatar Romek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Wcześniej napisałem, że to głuche stukanie pojawia się po rozgrzaniu silnika, ale bardziej chodzi o to, że po rozgrzaniu silnika obroty silnika spadają i pojawia się to pukanie, nasila się kiedy np. włączę ogrzewanie tylnej szyby, ale to chyba nie z powodu alternatora tylko drgań silnika spowodowanych jego obciążeniem. Wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia. Dwumasa wymieniona 1 rok temu. Wystarczy minimalnie zwiększyć obroty silnika i jest cisza. Do tej pory słychać to było tyko w mrożne dni, teraz to już nie ma znaczenia.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprawdzałeś korekty? Może któryś wtryskiwacz nawala?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10