Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: [156] Problem z silnikiem 1.8 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

nr.paska który podałes ,jest nr. paska osprzetu a nie rozrzadu i nie sluchaj o rozszczelnieniach silnika po wymianie oliwy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 16v TS 1998r

Domyślnie

Cytat Napisał dereza Zobacz post
    Nie wlewaj 15w40 bo to za gęsty olej do TS to po pierwsze
    Po drugie jak coś to lej 10w40 masz nawet napisane na etykiecie jak otwierasz maskę,czerwona etykieta 10w40 nawet jak masz duży przebieg,nie przejmuj się ubywaniem oleju bo TS lubią pić olej,jeden więcej drugi mniej go wypije
    po trzecie może to stukać któraś panewka,ale tak na odległość nic nie powiemy,nagraj filmik albo na dyktafon jak chodzi silnik przy dodawaniu gazu i wklej go tu,to się oceni
    Niekoniecznie musi być to panewka,ale przeważnie ,jak po dodawaniu gazu tak się dzieje ,to panewka któraś może dawać o sobie znak
    jest możliwość,że masz źle ustawiony rozrząd,niedawno wymieniałeś z tego co piszesz ,być może mechanik nie do końca wykonał prawidłową robotę,przed wymianą paska też ci tak stukało?
    Przed wymianą takie coś nie miało miejsca. Było w jak najlepszym porządku z silnikiem (poza piszczącym paskiem). Dorwałem znajomego ujeżdżającego alfę i mówił, że on bardziej by stawiał na przestawiony rozrząd albo wariator, bo mimo że był wymieniany to mógł się po prostu zepsuć albo w serwisie boscha zrobili poprzedniego kolesia w jajo. Ale tak jak mówiłem zacznę od wymiany oleju dodaję link do filmiku z owymi stukami: http://www.youtube.com/watch?v=aSunL...ature=youtu.be

Mam nadzieję, że to troche pomoże i moje obawy rozwieje

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    kraków PROKOCIM
    Auto
    156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km

Domyślnie

nasłuchiwałeś od spodu silnika czy slychac ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał szczurekkrk Zobacz post
    nasłuchiwałeś od spodu silnika czy slychac ?
    To są ewidentnie stuki na górze silnika tak jak pisałem w okolicach wlewu oleju lub najwyżej położonego koła z lewej strony silnika

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Stuka rzeczywiście nieciekawie, ale to nie jest wariat. No i poza tym słychać bardzo mocno jakieś łożysko, które może się rozlecieć w każdej chwili.
    Nie trzeba jeździć tym samochodem, tylko zacząć od demontażu pokrywy zaworów i przeglądu wałków rozrządu i popychaczy hydraulicznych.
    Przy okazji tej roboty wyjdzie, czy to łożysko jest na osprzęcie, czy w rozrządzie.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 07-03-2014 o 20:47

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto

Domyślnie

Jestem bogatszy o nowe wiadomości. Po wymianie oleju nie ma zmian z tym stukaniem Próbowaliśmy namierzyć skąd dokładnie dochodzi stukanie. Po dodaniu gazu słychać stukanie dokładnie nad 1 tłokiem powyżej 2tys obr jeszcze w poniedziałek będziemy dokładnie od dołu nasłuchiwać. przy okazji znaleźliśmy wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem oraz zielony kabelek, który idzie od alternatora na kostki podpięte nad tłokami był urwany.

Zaczynam sie coraz bardziej obawiać uszkodzonych panewek co skończy się przekładką silnika

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    kraków PROKOCIM
    Auto
    156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km

Domyślnie

Cytat Napisał jaro239 Zobacz post

Zaczynam sie coraz bardziej obawiać uszkodzonych panewek co skończy się przekładką silnika

BROŃ BOZE ! nawet tego nie rób, jaką masz pewność ze kupisz silnik w dobrych stanie a nie trafisz na to samo ? wyjdzie cie moze ciut taniej, a jak bedzie motor walniety to co ? potem powiesz ze alfa FE,. remontuj ten silnik, koszt około 2500zł jezeli nic nie wyjdzie po drodze i wiesz co masz i pewnosc ze masz spokój z panewkami jezeli bedzie dbał !!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

kolego radze ci nie odpalać już tego silnika. ewidentnie poszła ci panewka tylko na mój słuch jest to jeszcze w miarę wczesne stadium o ile można tak okreslic.
    twoje odpalanie dalsze silnika może doprowadzc tylko do tego ze czop wału straci wymiar i może nie " wydać" na szlif. Zdejmij miskę olejową i poruszaj reką za stopki korbowodów, ewentualnie wszystkie je odkęć i zobaczysz co i jak...

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Kolega szczurek mówi prawde. Remont to rozsadne rozwiazanie. Bo i tak jak kupisz silnik musisz go rozebrać by sprawdzic co z nim więc przelicz to. Przelicz czas i pieniadze. Z filmiku szczerze ? Stawiam na panewke ... Ale każdy ma swoją wolę i budżet my tylko radzimy

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto

Domyślnie

Zapomniałem dodać. Któryś z kolegów mówił o sprawdzeniu oleju czy nie ma opiłków żadnych. Przyznam że olej był do wymiany ale był bez opiłków. nie wiem czy to robi jakąś różnice. W poniedziałek jadę z AR do mechanika niech ściąga pokrywę zaworów i miskę olejową i bedziemy wiedzieć co z tego wszystkiego wyszło