Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Temat: Tyl obciera

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Ja miałem sportpackowe czerwone eibachy -30mm - 2 palce do nadkola na pusto. Było źle jak cholera. Teraz mam standardowe sprężyny od sedana - też 2 palce do nadkola na pusto (a miało byc lepiej).
    Oba zestawy sprężyn były nowe czy używane? Jeśli używki to zainwestowałbym w nowe springi.
    Zawsze możecie zainwestować w nivomat - u mnie wchodzą na styk 2 palce na pusto, przy 4 osobach i bagażniku, wchodzi 1 palec

A co do problemu autora tematu - za grube dystanse, co przy zbyt balonowatej oponie daje taki efekt. Miałem podobnie na 215/55 R16.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Eibachy były kupione z samochodem - zapewne niemiec założył nowe. Jak jeden z nich pękł to zamieniłem na standardowe (ale używane) od sedana w nadzieji że będzie wyżej. Nie dość że było tak samo na wysokość to jeszcze bardziej miękko.
    Chętnie założyłbym nivomaty ale wcześniej musiałbym obrabować bank.

Na mój gust sprężyny albo są za miękkie albo za długie - jak się dowali ciężaru to koło wchodzi za głęboko. No niby musi mieć skok ale....

Ciekawe jak się zachowują oryginalne sportpacki czarne -20mm?

jbkobziak - jak się zachowywały Twoje sportpacki i na co je wymieniłeś?
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 29-04-2014 o 10:26 Powód: Dodano
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Auto

Domyślnie

Dlatego skierowałbym się ku nowym springom. Wystarczy prosty test, postaw nowe sprężyny obok używanych, które zazwyczaj swoje czasy świetności mają za sobą, różnica kilku centymetrów gwarantowana.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Dlatego skierowałbym się ku nowym springom. Wystarczy prosty test, postaw nowe sprężyny obok używanych, które zazwyczaj swoje czasy świetności mają za sobą, różnica kilku centymetrów gwarantowana.
    To prawda. Stare sprężyny potrafią zdrowo klapnąć. W Focusie z TDCI na przedzie tak się zbiły że odbojami walił o amortyzator. Wrażenia jak by buda miała się rozpaść
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Sokół masz zajechane sprężyny. Przy Eibachu trzeba się postarać by przytarło przy dobiciu. Pytanie jeszcze jaki masz rozmiar felg i opon. Ja bym osobiście sprężyn D&D nie brał bo Alfa na nich siedzi bardzo wysoko i fajnie się tym raczej nie jeździ. Na Twoim miejscu szukałbym Eibach ProKit -30mm ale do SportWagona albo springi H&R -30mm są sztywniejsze od Eibach PK więc nie powinno dobijać ale i droższe bo kosztują ok 1000zł. Co do sprężyn ze SportPacka to jeżdżę na takich tyle że na seryjnych amortyzatorach. Zaraz po założeniu stały wyżej niz seria ale później siadły choć i tak dla mnie to za wysoko. Przyciera z tyłu przy komplecie pasażerów i bagażu ale tylko przy solidnym dobiciu. Felga 18"x8j ET30 i opona 225/40.

Co do autora tematu to mniejszy/brak dystansu pomoże ale po coś ten dystans został założony. ET 25 pozostawia jeszcze trochę miejsca. Mój typ to utwardzić zawias z tyłu.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Opony 225/45R17 na standardowej feli 17"x7j et 40.5
    Camey jest gdzieś na tym forum fotka Twojej alfy z boku na takim zawiasie? (pewnie jest tylko gdzie?)

Te D&D możnaby od bidy trochę skrócić. Grzesiekk w Lublinie z kimś zakładał takie do sport wagona i podobno fajnie siadły bez skracania - ale nie mam fotki jak to wygląda.
    Problem w tym że czasami zbiornik gazu zatankowany, hak z tyłu to też ciężarek, jak kogoś posadzę z tyłu (a braciszek 2m wzrostu i prawie 100kg) i dowalę do bagażnika to dupsko po asfalcie.

Springi H&R powiadasz...
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jbkobziak
    Mieszka w
    Rząśnik
    Auto
    AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue

Domyślnie

Moje sportpacki byly razem z bilstein b4. Wysokosc od opony do nadkola na 2 palce. Przy oponach 205/55 r16 nawet przy komplecie nie przycieralo na 215/55 r16 juz przycieralo przy 3 osobach z tylu. Wymienilem na gwint KW bo dostalem tanio. Ja bylem zadowolony, bo nie czesto jezdzilem w komplecie ale jak jechalem nie bylo wielkiej tragedii.

Auto

Domyślnie

Bo zasadniczo 215/55 R16 jest minimalnie za wysokie i ociera o jeden fragment nadkola.

Użytkownik Rowerzysta Avatar trebron
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

ja mam w swojej 156 od sportwagona, na poczatku troche wygladalo jak terenowka, ale siadlo i jest ok, mam w bagazniku butle z gazem, ale juz mam po klopocie i po problemach z wożeniem 2 osób z tyłu, też wcesniej miałem problem z miękkimi spręzynami i obcieraniem opony o blotnik

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Opony 225/45R17 na standardowej feli 17"x7j et 40.5
    Camey jest gdzieś na tym forum fotka Twojej alfy z boku na takim zawiasie? (pewnie jest tylko gdzie?)

Te D&D możnaby od bidy trochę skrócić. Grzesiekk w Lublinie z kimś zakładał takie do sport wagona i podobno fajnie siadły bez skracania - ale nie mam fotki jak to wygląda.
    Problem w tym że czasami zbiornik gazu zatankowany, hak z tyłu to też ciężarek, jak kogoś posadzę z tyłu (a braciszek 2m wzrostu i prawie 100kg) i dowalę do bagażnika to dupsko po asfalcie.

Springi H&R powiadasz...

Tu jest link do zdjęć.
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...c_camey-3.html

Z D&D nie miałem do czynienia i piszę tylko na podstawie tego co wyczytałem tutaj z forum gdzie Ci co założyli te springi pisali że samochód stoi w wiele za wysoko no ale może się coś pozmieniało po jakimś czasie. Sprężyny H&R mają progresywną charakterystykę ale są wyczuwalnie mniej komfortowe od ProKitów ale z nimi żadne dobicia na hopach by nie groziły. Ja jednak bym najpierw spróbował ProKity do SportWagona.
    Ostatnio edytowane przez Camey ; 29-04-2014 o 20:47