Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: xenony opadanie

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał JanCzyzewski Zobacz post
    Panowie coś w tym podnoszeniu samochodu jest. Ja dałem Alfę 166 2004 r. do pomalowania ubytków zabezpieczeń podwozia i po takim zabiegu Xsenon opada mi jak w temacie.
    Odpinałem czujniki na wahaczach po lewej stronie i pryskałem kontaktem. Nic nie dało.
    Zrobiłem tak włączyłem światła poczekałem aby pomału opadły i jak przestały opadać podciągnołem je do góry tymi plastikowymi regulatorami. Światła swiecą prawidłowo ale nie mają regulacji z czujników.
    A masz silniczki przy lampie dobrze wsadzone bo jak są zlie to takie sa objawy jak piszesz
    Ostatnio edytowane przez peteja_43 ; 09-02-2009 o 14:58

Alfa i jej ochroniarz

RafiBB
    Gość

Question [166] Ksenony - granica światła i cienia

Witam. Mam wrażenie, że lampy świecą mi za blisko samochodu. Silniczki regulacji położenia są zamontowane prawidłowo.
    Czy mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć na jakiej wysokości od podłoża ma granicę światła i cienia?
    Kształt wiązki jest mniej więcej taki: ___/---___/---.
    Mam na myśli dolną linię poziomą.
    Samochód 1m przed ścianą. Odległość mierzona od reflektora.
    Jeszcze jedno pytanko: od tego wyjściowego położenia ile jeszcze możecie podnieść snop światła (dolna pozioma linia) kręcąc śrubą na siłowniku (imbus).
    Zastanawiam się czy układ poziomowania tylko obniża lampy podczas obciążenia czy także w jakiś warunkach ma możliwość podniesienia ich wyżej niż pozycja wyjściowa?

Czy wie ktoś z Was jaka jest prawidłowa procedura, kolejność ustawiania reflektorów ksenonowych w naszych 166? Czy korzysta się z Examinera?

Czy ktoś wie coś na ten temat?

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał RafiBB Zobacz post
    Witam. Mam wrażenie, że lampy świecą mi za blisko samochodu. Silniczki regulacji położenia są zamontowane prawidłowo.
    Czy mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć na jakiej wysokości od podłoża ma granicę światła i cienia?
    Jeszcze jedno pytanko: od tego wyjściowego położenia ile jeszcze możecie podnieść snop światła (dolna pozioma linia) kręcąc śrubą na siłowniku (imbus).
    Zastanawiam się czy układ poziomowania tylko obniża lampy podczas obciążenia czy także w jakiś warunkach ma możliwość podniesienia ich wyżej niż pozycja wyjściowa?

Czy wie ktoś z Was jaka jest prawidłowa procedura, kolejność ustawiania reflektorów ksenonowych w naszych 166? Czy korzysta się z Examinera?

Ja wiem ze moje swieciły zle za wysoko moze to potwierdzic ruffiki bo go oslepiałem pojechałem na przegląd i gosciu mi je wyregulowal teraz są ok jak były zle wsadzone silniczki to mi swieci 1,5 m od samochodu ,ale musisz uwazac choc silniczek jest zle wsadzony to tez pracuje tak było u mnie

Alfa i jej ochroniarz

RafiBB
    Gość

Domyślnie [166] Ksenony

Dziękuję za odpowiedź. hmmm...sam nie wiem...wkładanie silniczków już przerabiałem. włożyłem je tak, że pociągając za silniczek rusza się lustro w lampie, wydaje mi się, że tak powinno być chociaż mogę się mylić. A jak u Was wyglada samodiagnostyka lamp po ich włączeniu? Ruszają od dołu i zatrzymują się w miejscu jakby do jazdy. Czy nie powinny one iść od dołu do samej góry, a potem znów w dół i ustawić się do jazdy? Są różne zdania sam już nie wiem ;-(((

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź. hmmm...sam nie wiem...wkładanie silniczków już przerabiałem. włożyłem je tak, że pociągając za silniczek rusza się lustro w lampie, wydaje mi się, że tak powinno być chociaż mogę się mylić. A jak u Was wyglada samodiagnostyka lamp po ich włączeniu? Ruszają od dołu i zatrzymują się w miejscu jakby do jazdy. Czy nie powinny one iść od dołu do samej góry, a potem znów w dół i ustawić się do jazdy? Są różne zdania sam już nie wiem ;-(((
    Silniczek jak jest dobrze wsadzony to jak go przekrecisz do wyjmowanio musi byc opor jak ci lekko wyjdzie to masz go zle wsadzony ,a jesli chodzi samodiagnostyka to na pewno idą w doł a potem się ustawiaja ale nie jestem pewien czy idą do samej góry jutro sprawdzę bo dzisiaj ide na imprezę .

Alfa i jej ochroniarz

alficzka Ferra
    Gość

Domyślnie

U nas nie korzysta sie z egzaminera,ustawia sie manualnie pokretlem na silniczku(gora-dol) i imbusem na lampie (prawo-lewo)
    Czesto uzytkownicy pisza ze silniczki sa dobrze wlozone,bo sie ruszaja.Ale ruszaja sie tez jak sa zle wlozone.Najlatwiej sprawdzic to czy mamy dobrze wlozony silniczek w jeden sposob,gdy przekrecimy silniczek regulacji i mamy opor zeby go swobodnie wyjac,tzn ze jest dobrze zalozony i trzpien siedzi w gniezdzie.Jesli natomiast przekrecimy silniczek regulacji i mozemy go swobodnie wyjac,wtedy na 100% jest zle wlozony,pozdrawiam.

RafiBB
    Gość

Domyślnie

Peteja_43 to udanej imprezy ;-) Pojadę po weekendzie do A.S.O. zobacze co "fachowcy" mają do powiedzenia ;-)
    Ja kręcąc śrubą w silniczku mogę jeszcze podnieść recznie lampy do góry.
    Tak. Silniczki mają opór przy wyjmowaniu.
    Myślałem nad tym Examinerem gdyż np samochody z rodziny VW mają regulację zerową samopoziomowania poprzez komputer, a dopiero później śrubam, manualnie.

RafiBB
    Gość

Domyślnie ??

Peteja43 jak po imprezie? Sprawdziłeś u siebie jak idą lampy po włączeniu i na jakiej są wysokości stojąc samochodem 1m od ściany?

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Peteja43 jak po imprezie? Sprawdziłeś u siebie jak idą lampy po włączeniu i na jakiej są wysokości stojąc samochodem 1m od ściany?
    Dzieki impreza ok a jesli chodzi o lampy to tak ,jak załączam swiatła to lampy idą w doł i wracają do pozycji w jakiej były przy zazączeniu .Nie idą całkiem do gory tylko wracają do pozycji w jakiej były przy załączeniu nic innego nie zauważyłem .Pozdrawiam

Alfa i jej ochroniarz

RafiBB
    Gość

Smile

Dzięki u mnie jest tak samo. W piątek jadę wyregulować reflektory, może w końcu będą wyżej