Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Pedał sprzęgła

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Wiesz takie 3 cm ktore luzno wchodza i dopiero po tym odcinku sprzeglo zaczyna działać. Idzie ten luz wyeliminować ? Negatywnie to działa ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 156 1.9jtd 115KM 2005r

Domyślnie

Wydaje mi się że gdyby to była ta tulejka na pedale, to normalnie pedał leżałby te 3cm niżej i mógłbyś go do góry podciągnąć bez problemu.
    Może zapowietrzone lekko sprzęgło?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał damyan90 Zobacz post
    Wydaje mi się że gdyby to była ta tulejka na pedale, to normalnie pedał leżałby te 3cm niżej i mógłbyś go do góry podciągnąć bez problemu.
    Sprężyna wypycha pedał w najwyższy punkt. Kolega schyli się pod deskę i zobaczy czy to ta tulejka.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał damyan90 Zobacz post
    1. Można sam pedał sprzęgła odkręcić?
    2. Raz tylko widziałem z kompletną sprężynka i całym pedałem, za jakieś 70zł plus przesyłka.
    3. Nikt mi nie powiedział. Jeżeli działało normalnie przez rok, BEZ żadnej sprężyny, to to nie jest przyczyna
    4. Pedał nie chodzi skokowo.. zwyczajnie się zacina i to też nie zawsze. Po ostatniej wymianie pompki, jest lepiej, zdarzy mi sie takie przycięcie może raz na 100 wysprzęgleń. Przycięcia są różne, czasem jedno w połowie skoku pedału, czasem 4 po drodze plus powrót pedału jakiś dziwny.
    Więc odpowiadam sobie sam, na chłopski rozum iż żadna sprężynka nie załatwi sprawy. Jedynie ułatwi pokonanie tych zacięć w stopniu minimalnym.
    Problem jest gdzie indziej.

Chętnie wysłucham innych propozycji.
    Aha, samo zacinanie się słychać również pod maską. Takie stuki między skrzynią a pedałem. Prócz wymienionych elementów i przewodów nic tam już chyba nie ma..

Michal_lc4, jak coś znajdziesz to pisz od razu
    W sumie odpowiedź moja nie do końca teraz wyczerpuje zadane pytania tematu ale... Tez miałem od dawna problem z nasilającym sie w miarę rozgrzewania silnika zacinającym pedałem sprzęgła. Dzięki forumowiczowi xrobcio który podesłał mi link do tematu http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ml#post1493118 rozebrałem jak w powyższym linku opisywaną tulejkę i przesmarowałem tak jak tam jest opisane. Efekt jest taki że objawy zacinania praktycznie całkowicie ustały, jeździłem cały wieczór i nie było znaczenia zimny czy ciepły, sprzęgło chodzi cały czas tak samo i miękko Zamówię tą tulejkę do skrzyni jeszcze jednak nową i wymienie, bo widac na niej wyraźnie ślady wytarcia w obciążonym miejscu.

O czym jeszcze warto wspomnieć to, że po wyjęciu górnej tulejki czuć wyraźnie że wałek widełek łożyska wyraźnie się przycina w dolnej tulejce, trzeba koniecznie ją nasmarować. Ja sobie poradziłem płynnym smarem w sprayu który wpuściłem po wałku żeby spłynął do środka skrzyni do tulejki, a po odparowaniu rozpuszczalnika smar ten zastyga. Czuć po tym wyraźną zmianę, wałek chodzi w niej już luźno bez oporów, a górną tulejkę nasmarowałem doraźnie smarem miedzianym.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Auto

Domyślnie

Jutro będę miał pedał ze sprężynką więc zobaczę go w pierwszej kolejności. Dzięki za linka! Ta tulejka będzie następna w kolejce

Auto

Domyślnie

Witam ponownie.
    Jakieś 2 tygodnie temu udało mi się wreszcie zmienić pedał oraz zamontować sprężynke. Zauwazyłem zmianę jeśli chodzi o zachowanie pedału sprzęgła, tzn jego wysokość w "spoczynku" oraz wymaganą siłę nacisku. Ale to tyle. Problem nie ustąpił.

Dzisiaj wreszcie miałem czas żeby zobaczyć tę tulejkę. Wysmarowałem ją dokładnie. I NIC... Problemy przy wciskaniu sprzęgła występują nadal.

Jakieś jeszcze pomysły?

Dodano po 8 minutes:

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    O czym jeszcze warto wspomnieć to, że po wyjęciu górnej tulejki czuć wyraźnie że wałek widełek łożyska wyraźnie się przycina w dolnej tulejce, trzeba koniecznie ją nasmarować. Ja sobie poradziłem płynnym smarem w sprayu który wpuściłem po wałku żeby spłynął do środka skrzyni do tulejki, a po odparowaniu rozpuszczalnika smar ten zastyga. Czuć po tym wyraźną zmianę, wałek chodzi w niej już luźno bez oporów, a górną tulejkę nasmarowałem doraźnie smarem miedzianym.
    Hm jak to wyczułeś? Ruszałeś tym wałkiem?
    Spróbuję jeszcze to spryskać, ale to najprawdopodobniej w wigilie jak będę w domu i będę miał dostęp do garażu (oświetlenia) oraz smaru w sprayu.
    Ostatnio edytowane przez damyan90 ; 20-12-2014 o 16:20 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

Spryskałem również dokładnie wałek.
    Jeszcze jakieś pomysły? Jeśli nie, to oddaje auto do Irbisu we Wrocławiu, może znajdą ostateczną przyczynę.