I po problemie .
I po problemie .
to jest BSI firmy Magneti, co jest napisane na tym eepromie...
Dzięki wielkie, jedyne co przychodziło mi do głowy, że to może być to
A wiecie co to za typ pamięci dokładnie, bo te symbole mi nic nie mówią...
Ale przynajmniej dostęp prosty do tego, nie trzeba rozlutowywać płytek![]()
Jeżeli występuje cyfra 64 to jest eeprom 95640 .
I analogicznie 32 = 95320 .
No to BSI zgrane teraz negocjuje dorbienie elektroniki do lkuczyka.
Przyznam, że już mnie męczy temat dorbienia tego kluczyka nie potrzebnie go kiedyś drążyłem, nie spodziewałem się tylu problemów.
No ale jak się powiedziało A to i B trzeba powiedzieć teraz :/
A mam takie pytanie czy ktoś na forum z wsadu BSI jest wstanie odczytać mechanical code immo ?
- code immo to można odczytać z zawartości binarnej BSI, jeśli prawidłowo zgrano binaria, czyli 16bit , bez przestawienia starszy, młodszy bajt.
- mechanical code przynajmniej ja nie potrafię odczytać, chyba taki kod nie jest tam zapisany.
- wersja MES 2.4 ma programowanie kluczy, nie sprawdzałem jak działa ale można prześledzić programowanie kluczy w trybie emulacji.
- zobaczymy czym będzie programował mechanik.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 03-03-2015 o 07:19
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
No to kluczyk dorobiony bo roku menczarni
Dla potomnych...
1. Zgrywamy zawartość BSI zależy od rocznika u mnie 2012 dostęp do eeproma prosty,
2. Wysyłamy do gościa, na którego namiary dostałem wcześniej,
3. Odemnie wziął 300 za preprogramowany używany kluczyk z nowym grotem i przesyłką (kiedyś mówił 200 :/),
4. KOdujemy za pomocą AlfaOBD (ja tak zrobiłem) Kod Pin jak ktoś nie ma też odczyta w ramach tych 300 z pliku,
5. Mamy dodatkowy działajacy kluczyk![]()
Jeszcze raz przypominam namiar na gościa od kluczyków.
Pawł Szczęsny z www.autokluczserwis.pl
to pogratulować, chociaż dalej nie wiemy jak to zrobił, ale jest droga przetarta... wymienił transponder, tylko jakim programem preprogramował ten nowy transponder... drzwi, bagażnik działają bez problemu ?
Wszystko działa jak powinno, drzwi, bagażnik
Jak prekodował transponder to jest jego wiedza, której pewnie bedzie pilnował długo.
I jeszcze AlfaOBD z kodowaniem kluczyków radzi sobie super, trwało chwile dosłownie 4 kliknięcia i kluczyki zakodowane i to przy użyciu Elma327
Jeśli chodzi o takie dorobienie kluczyka obecnie to najtańsza metdoa na Julke chyba...
Mnie to ogólnie wyszło tyle co bym sobie w ASO zamówił, bo nie wiedza kosztuje, ale lubie zdobywać ją
Ale jak ktoś będzie chciał dorobić nowy działający kluczyk to ma tu w tym wątku dużo informacji.