Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Nawiew Alfa 166

Użytkownik Maniak resoraków Avatar czanket
    Mieszka w
    Łódż
    Auto
    alfa romeo 147 1,9 JTD 16v M-JET 140 KM

Domyślnie

Ok.Dzięki za podpowiedzi.Będę działał.Jak dojdę do sedna to dam znać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar czanket
    Mieszka w
    Łódż
    Auto
    alfa romeo 147 1,9 JTD 16v M-JET 140 KM

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi.Jak to ogarnę to dam znać co było nie tak.Pozdrawiam.Wesołych Świąt.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Panowie czy u was tez tak jest ze jak wylączacie nawiew...off to wentylator chłodnicy też sie wyłącza?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Bo wyłączasz climę jednocześnie. Wciśnij Eco na załączonym nawiewie i też powinien się wyłączyć.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Troszke zle to napisałem. Auto mam rozgrzane jeżdżąc po mieście.ale niemam wlączonej klimy,jade na man. I gdy pod domem wyłączam nawiew offem i gaszę auto to wentylator chłodzący mocno rozgrzany silnik też się wyłącza. Niepowinien trochę jeszcze pochłodzić? A i jeszcze jedno ...gdy wentylator chodzi na 2 biegu to wydaje wibracje i nie do końca zdrowy dźwięk jaki szorstki

wysłano z domowego telefona

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie wiem po co myrdasz tyle w tej klimatyzacji. Przecież jest automatyczna. Jedynie jak nie chcesz chłodzenia sprężarką to daje ekon. Nie wyłącza się też tego przed zgaszeniem (nie ma potrzeby po prostu). A to o czym piszesz to u mnie też tak jest że jak tylko zgaszę silnik to wyłącza się wentylator. Jakby silnik nagrzany nie był. Nie wiem czemu bo nawet w punciaku jeszcze przez chwilę mi chodzi. Ale jakoś się tym nie przejmuję.
    Tak czy siak nie ma to nic wspólnego z wyłączaniem nawiewów

Użytkownik Embrion Avatar detoxynator
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 136KM

Domyślnie

Witam Panowie !
    od jakiegoś czasu mam problem z nawiewem szukałem rozwiązania na naszym lubelskim forum ale niestety nic nie znalazłem bo niestety forum umiera śmiercią naturalną wiec kieruje pytanie tutaj bo ciężko jest mi przegrzebać forum by znaleźć dobra podpowiedz do mojego problemu a mianowicie od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć z pod maski warkot i drgania z początku myślałem ze lekkie drgania i dziwny dźwięk spowodowany jest uszkodzoną poduchą silnika, problem pogłębił sie gdy byłem u mechanika wymieniałem pompkę pedału sprzęgła i jak chciałem usunąć błąd airbag. (czerwona kontrolka na desce) oczywiście pompka wymieniona śmiga jak powinna ale błędu nie dało się usunąć gdyż tłumaczył sie tym ze (problem jest na całej listwie) wtf ? i radź sobie sam lub szukaj elektryka, i po tym wszystkim na ekranie ICS wyskoczył błąd (Air Conditionier Faulty Please Contact Workshop!) nawiew oczywiście działa ale błędu nie da sie potwierdzić prawym rolkowatym przyciskiem ok bo po sekundzie znów wyskakuje i tak w kółko i jedynym ominięciem tego jest przyciśnięcie przycisku "Main" do ekranu głównego i nawiew wtedy działa lecz nie pokazuje zmian na ekranie czasem tylko błąd nie wyskakuje przy ponownym uruchomieniu auta i można normalnie sterować ale to też loteria bo potrafi błąd znów sie pojawić, któregoś pięknego dnia postanowiłem przyjrzeć sie wcześniej wymienionym dziwnym odgłosom i drganiom i zauważyłem ze te dwie przypadłości dochodzą od rolki sprężarki i wszystko cichnie gdy wyłączę całkowicie nawiew i moje pytanie jak sie za to zabrać i czy to pasek który widać ze delikatnie lata, tak to nazwę, czy rolka ? i w jaki sposób wyeliminować błąd airbag ? oczywiście przejrzałem też przekaźniki na podszybiu i nie widzę nic popalonego przeczyściłem ale nic sie nie zmieniło, obecnie właśnie sie wybieram zobaczyc wtyczki pod siedzeniami bo one tez moga powodować błąd. Jestem tu jako świeżak i moge zostać olany ale Bardzo prosił bym o pomoc !

Dziękuje z góry i Pozdrawiam!
    detoxynator ! - AR 166 2.4 JTD 136km.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie zostaniesz olany ale jak już zmęczyłem te wypociny to nie dziwię się że na tamtym forum nikt Ci nie odpowiedział - nic nie zrozumiał.
    Wydaje mi się że masz 3 problemy, które raczej nie mają ze sobą nic wspólnego.
    1. Airbag - trzeba sprawdzić wszystkie złącza i komputer (jest na tunelu pod nagrzewnicą). Po prostu może na niego cieknie?
    2. Pasek osprzętu. Nie znam budowy jtd ani nie wiem czy to co widzisz jest dobrze czy źle.
    3. Błąd klimy. Może wynikać z wielu powodów, np zacinających się klap sterowania powietrzem. Pozostaje po prostu do wszystkich się dobrać i je skontrolować.

Jeżeli chodzi o te odgłosy to ja nie wiem czy to od paska i kompresora czy np któraś klapa nawiewu "rzęzi". Tego też zza ekranu nie ocenię.
    Generalnie skupmy się tu na tym problemie z nawiewami. Pozostałe do osobnego tematu żeby było porządek.

Użytkownik Embrion Avatar detoxynator
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 136KM

Domyślnie

Powiedzmy w ten sposób byłem przed chwilą, otworzyłem maskę odpaliłem wariata oczywiście radio nawiew wyłączone, obudowy z silnika poodkręcałem pasek roleczki wszystko pracowało jak trzeba, a gdy włączyłem tylko nawiew silnik zaczął drżeć, że wszystkie plastiki obudowy silnika które położyłem na silniku zaczęły sie trząść a na pasu zaobserwowałem jak by lekko przemieszczał sie w prawo i lewo i oczywiście wyskoczył słynny błąd na ekranie (Air...) dźwięk z kabiny ten sam co wcześniej słyszałem ale przy otwartej masce jest znacznie głośniejszy i to nie typowy dźwięk dla diesla i myślę, że któraś z rolek jest rozregulowana przez co pasek jest luźny i wywołuje te nie przyjemne drgania. ale to moje zdanie, chciałem dziś do mechanika podjechać ale jak zwykle zarobiony i po ostatnie wizycie nie bardzo widzi mi sie współpraca z nim...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A zrób to samo ale ustaw econ, czyli bez sprężarki.