Mimo godziny byłem teraz z ciekawości sprawdzić - na 100 % brak przycisku w podsufitce, ale jest otwieranie z pilota i logiem na klapie
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Mimo godziny byłem teraz z ciekawości sprawdzić - na 100 % brak przycisku w podsufitce, ale jest otwieranie z pilota i logiem na klapie
Bo nie w każdej podsufitce jest przycisk do otwierania bagażnika. Była to zapewne opcja i szczerze mówiąc, mając działające otwieranie w logu nie jest to chyba specjalnie potrzebne.
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że guzika w suficie może nie być... ale ja nie mam za to otwierania w znaczku w klapie, więc coś za coś.
To w takim razie zamiast w guziku w suficie, szukaj przyczyny w guziku w klapieFES chyba pokazuje stan przycisku,
Po FL przycisk w podsufitce zniknął, natomiast pojawił się mikrostyk pod logiem na klapie bagażnika. Wg mnie krok w tył :-)
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
To jest możliwe - u siebie tydzień temu wyciągnąłem wiązkę do bagażnika, bo przestawało mi działać podświetlanie. Po odwinięciu taśmy moim oczom ukazała się masakra - 1 kabel przerwany, 1 ledwo się trzymał, 1był odizolowany na odcinku prawie 1cm, a kilka innych miało już w paru miejscach popękaną izolację- potencjalnie zwarcia, zaświecające się dodatkowe światła itp czy otwierająca się klapa (akurat u mnie to się nie działo, widocznie nie ten kabelek poszedł się paść). Nowa wiązka w ASO prawie 550zł! Póki co zlutowałem/zaizolowałem na szybko, kupiłem dobrej jakości linki i taśmę materiałową i będę wymieniał sam zużyte 30-40cm wiązki.
Nad samootwierajaca się klapa pracuje kilku forumowiczów i z tego co czytałem z powodzeniem ale jakieś drobiazgi są do poprawienia :-) szkoda ze Alfa sama tego mechanizmu nie opracowała. Jak widzę jakiegoś "władcę pierścieni" w a6 na parkingu i pelne otwieranie otwieranie kufra z pilota to trochę krew się gotuje ;-)
Generalnie wszystko jest obcykane. W sedanie jest jako taki problem, w SW nie ma. O ile siłowniki są sprawne i oryginalne (z hamowaniem), to wystarczy założyć sprężyny.
Rozwiązanie jest więc generalnie gotowe i przetestowane, a dobierając sprężyny można zmieniać to jak bardzo klapa się sama podnosi. Ja zamówiłem kilka sprężyn i właśnie do mnie idą, kosztują dosłownie grosze - ok 16zł sztuka.
Co do tematu to ja mam przycisk w suficie, ale myślę o dołożeniu przycisku w znaczku (kwestia podciągnięcia kabli). Bardzo często korzystam z bagażnika i trzeba albo zanurkować do wnętrza i się wygiąć żeby użyć przycisku, albo odłożyć to co ma się w rękach aby użyć pilota.