nr czesci wg eper wskazuje zwykle m12 1.25 25,5mm
- - - Updated - - -
tym sie sugerowałem - nie mam ani nie miałem 166
Dobrze, więc podjadę do gościa w Radomiu i powiem że potrzebuję nitonakrętki tylko czy o takim rozmiarze ? M6X16 ?
15624411 OE 15624411 FIAT CNQ NIT M6X16 SZESCIOKATNY CINQ
Aha i co ze śrubą do takiej nitonakrętki ?
Co do śrub w 166, to Masa ma racjęU siebie przy zmianie kół od razu przepolerowałem te śrubki i efekt jest super
![]()
Ostatnio edytowane przez Majkelek ; 08-12-2015 o 18:44
Nitonakrętka to to samo co nakrętka. Tylko mocowana specjalnym narzędziem (zorganizuj sobie takie). Długość śruby jak we wszystkich połączeniach to sumaryczna grubość skręcanych elementów + długość nakrętki (tu nitonakrętki).
Ale nie zastanowiłeś się nad dwoma zasadniczymi problemami. Jak zamontujesz nitonakrętkę??? Pomijam fakt posiadania narzędzia. Jak chcesz to w błotniku osadzić? Masz starą? Nie masz? To jaka tam jest średnica? Skoro masz wyrwaną starą to ta sama (M6) nie będzie pasować bo masz rozwalony otwór. A jak masz tam nitonakrętkę to jak ją chcesz usunąć? Jak już odpowiesz sobie na te pytania to musisz kupić specjalną śrubę z pogrubionym trzpieniem. Jak zdejmowałeś kiedyś zderzak to powinieneś wiedzieć o co chodzi.
Daj tam normalną nakrętkę luzem i podkładkę. Przy skręcaniu przytrzymasz ją kluczem płaskim i tyle.
Majkelek, to ja nie ogarniam o co Ci chodzi.... nie żartuj że nie skręcałeś zwykłą śrubą z nakrętką?????? Ja myślałem że tak właśnie masz i chcesz zrobić jak fabryka a tu się okazuje że najpospolitszej metody nie zastosowałeś.....
Spokojnie dasz nakrętkę ze śrubą. Tylko trzeba się bardziej nagimnastykować żeby przytrzymać kluczem od góry i mocniej skręcić bo zwykła śruba nie ma zgrrubienia i nie naprowadzi zderzaka. Ale da się spokojnie tak zrobić.
Niee, nie robiłem tego. Blacharz mi zdejmował zderzak do przełożenia halogenów i trochę teraz wisi. Myślałem po prostu, że dopiero oryginalna śruba da efekt dobrego spasowania, dlatego tak szukam
Oryginał tutaj nie ma znaczenia, bo tego nie widać, a zwykła śruba z nakrętką skoro ma załatwić sprawę to niech będzieTrzeba dać tę podkładkę, która zapobiega odkręcaniu się nakrętki ?
Nie, ale zaopatrz się w powiększone podkładki. Poza tym, czemu wisi to inna sprawa. Może się okazać że problem jest innej natury. Spokojnie skręcisz to zwykłą śrubą.
Jak zrobisz nowy otwór to w ciągu roku rdza tam wejdzie. Używaj już wykonanych. Jak ta fasolka na zderzaku jest rozklepana/rozerwana to trzeba albo pospawać albo zrobić na kanapkę z powiększonej podkładki. A najlepiej w stawkę z blachy wytnij. Taką podłużną z otworem i chwycisz za cały rant zderzaka. Nie da się tego wytłumaczyć. Musisz zdjąć, zobaczyć i wtedy coś się wymyśli.