Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: stukanie klepanie na zimnym silniku!

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Yanosik czuwa :-)
    Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 23-12-2015 o 22:38

Użytkownik Maniak resoraków Avatar darfej1981
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Dzieki za rade!! Mam nadzieje ze pomoze ten olej, bo autko swiezo kupione, jak dzis rano odpalilem to pierwsza mysl: ale sie dałem zrobic w .... :-)
    dobre skojarzenie: dzwięk podkutego konia stąpającego po bruku... cos w tym jest ;-)

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3vBcccWfG
    Cytat Napisał Moyset Zobacz post
    Jeździć możesz ile chcesz, dwumasa jak padnie już całkiem to będzie Ci tłukła niemiłosiernie. Kiedy położysz rękę na budzie i poczujesz, że cała "chodzi" to już na nią czas. Oczywiście wibracje nie są obojętne na komfort zmiany biegów, poduszki i ogólnie źle wpływają na przyjemnośc jazdy. Ale to drogi szpas tak,że pomału odkładaj. Jak cichnie po rozgrzaniu silnika do 90 stopni to jeszcze jest ok. Olej profilaktycznie wymień Panie na Tutelę Matryx lub Titan Fuchs ( poszukaj wątkach o jaki dokładnie chodzi). Jak zlejesz stary, to zostanie Ci około 200ml, dolej do tego jeszcze 2600ml, i spokój.
    Black Wolf jak terkocze Ci w tak jak byś szybko uderzał małym młotkiem w coś metalowego, bądź jeśli wolisz dźwięk ten, przypomina Ci podkutego konia stąpającego po bruku to jest to dwumasa.
    - - - Updated - - -

Dziekuje wszystkim za info!!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 1.8 TS; 159 1.9 JTDm 150 KM; Stelvio veloce ti 280 KM

Domyślnie

Witam
    Niedawno przechodziłem ten sam problem. Objawy identyczne. Drgania zimnej jednostki na jałowym, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Podejrzenia były takie:
    1. Dwumas (główna porada z forum)
    2. Wtryskiwacze (porada od miejscowego szamana od silników)

Co do wtryskiwaczów, podejrzenia były takie, że któryś wtryskiwacz na zimnym nie daje tak jak powinien, stąd te drgania jednostki. Wtryskiwacze od razu sprawdzone zostały na stole probierczym. Wszystko okazało się OK.
    Myśląc, że to dwumas postanowiłem zrobić jeszcze parę km i na wiosnę ewentualna wymiana.
    Tymczasem problem rozwiązał się sam. Zrobiłem dwie rzeczy jednocześnie, więc mogę się tylko domyślić co było przyczyną owego klekotania.
    Wymieniłem olej silnikowy wraz z płukanką (myślę że nie ma to żadnego związku ze sprawą), oraz zastosowałem środek czyszczący układ paliwowy (zalany bezpośrednio do baku).
    Stuki na jałowym ustały i cisza jak makiem zasiał.
    Moja konkluzja jest taka, że stuki na jałowym nie koniecznie są związana z dwumasem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Jak dla mnie jest to dwumasa. U Ciebie pewnie pierścienie nie były bardzo obluzowane i wyciszenie jednostki, spowodowało mniejsze drgania na kole. Dlatego ucichło. Co nie znaczy, że masz ją w pełni sprawną. Po mojemu to wtryski i układ olejowy silnika nie mają nic wspólnego ze sprzęgłem. Być może doszło też do samonaprawienia. Ponoć czasami się to udaje.
    Ostatnio edytowane przez Moyset ; 24-12-2015 o 14:04

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Słuchajcie ja szukałem przyczyn stuków przy zmianie biegów wszystko powymieniane co się da została 2masa, ok komplet wymieniony wraz ze sprzęgłem na oryginałach , ale po 300km moze wczesniej(ale nie zauważyłem) pojawiło się metaliczne dzwonienie po rozgrzaniu skrzyni czyli po jakichś 15-20 km lub ostrzejszej jeździe po mieście. Słyszalne tylko na biegu jałowym bez dodawnia gazu. Choć by delikatne dodanie gazu wycisza ten dźwięk. Można go się też pozbyć zaciągając ręczny , bieg i bez gazu puszczać sprzęgło wtedy tak gdzieś w połowie ten dźwięk znika. Zrobiłem już na tym z 10 tyś , miedzy czasie dolałem dedykowanego oleju , dodałem ceramizer i jest bez zmian. Biegi chodzą płynnie , bez haczeń , skrzynia nie szumi na żadnym biegu generalnie pracuje perfect. Co radzicie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar parys3k
    Auto
    Vectra B

Domyślnie

Mam to samo. Jest tutaj na forum osobny wątek dot tego problemu . Jest trochę przypadków w których właściciele wymieniali dwumas robili skrzynie i dalej to samo. Mój egzemplarz dwumas wymieniony skrzynia robiona 2 razy a dźwięk na zimnym pojawia się dalej. Ja tego nie ruszam . Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 1.8 TS; 159 1.9 JTDm 150 KM; Stelvio veloce ti 280 KM

Domyślnie

Moyset
    Zgadzam się co do tego, że w układzie "czysto mechanicznym" wtryskiwacze nie mają nic wspólnego ze sprzęgłem. Nie do końca wiem jak wtryski są sterowane? Czy jest możliwość, że czujnik położenia pedału sprzęgła może mieć wpływ na pracę wtryskiwaczów??

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie ma. Ale np. wciśnięcie sprzęgła ma wyczuwalny wpływ, przynajmniej na chwilę - silnik ma wtedy trochę lżej.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar darfej1981
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Parys3k Masakra to wspolczuje jak to wszystko wymieniles i dalej to samo! a co mechanik powiedział?
    Ostatnio edytowane przez darfej1981 ; 18-01-2016 o 19:04

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Siwy92
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon

Domyślnie

Witajcie, też mam to co wszyscy w tym temacie, i to żaden dwumas bo jestem świeżo po wymianie... kilka sekund poklekocze i znika, wyczytałem że te silniki tak mają Pozdrawiam i jeżdżę bez problemów już 11 tys km po wymianie