Jutro sprawdzę dokładnie jakie ciśnienie i po jakim czasie. Co do egr to jest zaslepiony.
Jutro sprawdzę dokładnie jakie ciśnienie i po jakim czasie. Co do egr to jest zaslepiony.
Witam. Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje. Wcześniej nie miałem kiedy ( praca). Zmierzylem wczoraj ciśnienie sprężania i jest źle tzn. 1 cyl-22bar 2-11bar 3-15bar 4-13bar. Więc albo zawory albo pierścienie, zrobiona próba olejowa ( wlalem 5 ml.oleju) ciśnienie podniosło się do ok30 bar. Nie wiadomo więc czy czasami olej nie mógł uszczelnić zaworów, wiec zdenerwowałem się i ściągnąłem głowice
głowice, okazało się ze jakiś idiota złożył uszczelkę pod głowica na silikon. Jutro głowica jedzie do sprawdzenia i zobaczymy co dalej. Oby to nie pierścieniePozdrawiam
Moim skromnym zdaniem jeżeli przy próbie olejowej ciśnienie wzrosło to mamy problem z uszczelnieniem tłoków w cylindrach.
Olej spływa i tym samym poprawia sprężanie. Zaworów, które masz przecież w głowicy na gorze olej nie uszczeni.
Pozdr.
DF
Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i powiedział ze jeżeli naleje oleju do cylindra to pod wpływem ruchu tłoka do góry olej potrafi,, chlapnąć" na zawory i tym samym je uszczelnić. Zrobiłem jeszcze jedną próbę, nalałem do cylindrów ropy wszędzie jednakowo i zauważyłem, że trochę ubyło dopiero po 2h. Nie jest więc chyba tak źle![]()
Jak masz silnik otwarty to diagnozę należy zacząć od pomiaru stopnia zużycia cylindrów. Średnicówka do ręki!