Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: [159] problem z automatyczną skrzynia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Jutro podjadę do gościa który wymienia olej dynamicznie tylko obawiam się ze może wziąć ok 1000 za samą wymianę plus olej

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

1000 za taką usługę, to już bym wolał kupić więcej oleju i zmienić go statycznie na podnośniku ze 4 razy. Czyli zmiana, rozgrzać olej, zmiana, itd

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

z ta dynamiczna wymiana to sugerowałbym wczesniej zaczerpnąć opinii fachowca czyli miejsca gdzie serwisują skrzynie i robią takie wymiany i doradza jaki rodzaj wymiany zastsować w twoim przypadku - na forum znajdziesz polecane warsztaty. Przy dużym przebiegu jesli nie masz pewności że olej był wymieniany wczesniej to calkowita dynamiczna wymiana / wypłukanie starego oleju może niestety objawić/nasilić niedomagania skrzyni.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 27-01-2016 o 16:25

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    z ta dynamiczna wymiana to sugerowałbym wczesniej zaczerpnąć opinii fachowca czyli miejsca gdzie serwisują skrzynie i robią takie wymiany i doradza jaki rodzaj wymiany zastsować w twoim przypadku - na forum znajdziesz polecane warsztaty. Przy dużym przebiegu jesli nie masz pewności że olej był wymieniany wczesniej to calkowita dynamiczna wymiana / wypłukanie starego oleju może niestety objawić/nasilić niedomagania skrzyni.
    Juz teraz sam nie wiem co mam robić. Dzwonilem do Bosch Service Zachorscy w Kutnie i oni zmieniają metodą dynamiczną. Moze ktoś z forumowiczów zna ten serwis i może się cos wypowiedzieć ?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Jeśli coś się stanie po wymianie dynamicznej to oznacza że skrzynia była w stanie agonalnym i wszystko się trzymało na szlamie który się w niej zebrał, u Ciebie zdaje się że tak nie jest. Oczywiście może się zdarzyć że nawet nie zjedziesz z podnośnika, ale to już naprawdę czarny scenariusz. Podobna sytuacja może się przydarzyć przy wymianie oleju w silniku, a jednak wszyscy wymieniamy olej. Co do ceny za samą usługę 1000 pln + olej to cena jest naprawdę z d..py. Nawet w Wawie można to zrobić taniej.Jeśli chcesz możesz to zrobić sam. Jest na forum opisane jak samodzielnie wymienić olej w tej skrzyni.

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Jeśli coś się stanie po wymianie dynamicznej to oznacza że skrzynia była w stanie agonalnym i wszystko się trzymało na szlamie który się w niej zebrał, u Ciebie zdaje się że tak nie jest. Oczywiście może się zdarzyć że nawet nie zjedziesz z podnośnika, ale to już naprawdę czarny scenariusz. Podobna sytuacja może się przydarzyć przy wymianie oleju w silniku, a jednak wszyscy wymieniamy olej. Co do ceny za samą usługę 1000 pln + olej to cena jest naprawdę z d..py. Nawet w Wawie można to zrobić taniej.Jeśli chcesz możesz to zrobić sam. Jest na forum opisane jak samodzielnie wymienić olej w tej skrzyni.
    W Kutnie znalazlem juz za 1000zl z olejem. Samemu to się boje wymienić bo to sa za duże koszta w razie jakbym cos odwalil a znając swoje talenty to tak będzie ☺

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Dzisiaj dzwoniłem do salonu gdzie byla kupiona i serwisowana i sie okazało ze w 2011 roku byla wymieniana skrzynia na nowa przy przebiegu 60tys.
    Ostatnio edytowane przez tralalinski ; 29-01-2016 o 16:55

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Jestem wlasnie po wymianie oleju w skrzyni i moim zdaniem to nic się nie poprawiło

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

W takim wypadku możesz jeszcze się kompem podłączyć pod skrzynię i zobaczyć czy nie ma błędów. Jeśli nie, objawy sugerują na jakąś mechaniczną usterkę skrzyni... Jest spec od tych skrzyń w Zielonej Górze, ale możesz odezwać się do kolegi Nazar z forum - robił remont swojej ASB i miał kontakt do gościa robił to w dobrych PLN

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9

Domyślnie

Do Zielonej Góry to mam 300 km. Skrzynia była podłączana do kompa i nic nie wyszło. Zastanawia mnie tylko dlaczego skrzynia gdy jest ciepła to dosyć dobrze zmienia ten bieg a gdy jest zimna to szarpie. A może to ten sterownik bo skrzynia była wymieniana 70tys temu a nie wiem jak ze sterownikiem