Za klapa masz juz kolektor. Często wejście do niego jest zapchane olejem z sadza. Nie przepuszcza odpowiedniej ilości powietrza. Overboost i przewody od niego sa OK? Zdrowy silnik przy uszkodzonych swiecach i w takiej temp. ma zapalac bez problemu.
Za klapa masz juz kolektor. Często wejście do niego jest zapchane olejem z sadza. Nie przepuszcza odpowiedniej ilości powietrza. Overboost i przewody od niego sa OK? Zdrowy silnik przy uszkodzonych swiecach i w takiej temp. ma zapalac bez problemu.
Dziś miałem taki problem że dojechałem na miejsce, zgasiłem auto, za 5 minut wróciłem i już odpalić nie mogłem. Temp silnika 90 stopni, za 10 razem (już aku prawie padał) przytrzymałem go aż do skutku na rozruszniku i jakimś cudem załapał.
Zdjąłem górny wąż (ten idący do klapy gaszącej) i okazało się że jest tam masa starego oleju. Potrafiło go wepchać aż do egr. Za klapą gaszącą jest osad na ściankach ale nie aż tak grubo. Radzicie to rozbierać i czyścić? Klapę gaszącą jeszcze jestem w stanie wykręcić ale dalej to już ciężko tam będzie manewrować w środek.
Jak na ciepłym nie chce odpalić może być uszkodzony czujnik położenia wału.
Wystukane z Galaxy S5 Neo
Czy takie uszkodzenie nie powinno być sygnalizowane błędem? Jedyny błąd jaki mi wywala to p0380 czyli od tego grzania świec. Wymieniłem dziś przekaźnik ale nadal to samo czyli pewnie któraś świeca. Ale to sprawa drugorzędna. Zaraz sprawdzę ile kosztuje taki czujnik.
No przy uszkodzonym czujniku wałka powinien wywalić błąd.
Wystukane z Galaxy S5 Neo
Aktualnie auto stoi bo wo ogóle nie chce odpalić. Kręci ale nie chce zaskoczyć. Dziś z nudów wykrecilem świece żarowe. Wcześniej zmieniłem centralke grzania świec i dalej był błąd więc zostały świece. Były 3 różnych firm, dwie czarne, jedna cała pływająca w oleju (ta najbliżej rozrządu) a jedna biała (jakby wysmarowana białym smarem). Tak więc już chyba wiadomo czemu pokazywał błąd. Aczkolwiek przypuszczam że po wymianie świec nadal będzie problem z rozruchem.
Dziś zamontowałem nowe świece, stare sprawdziłem i jedna była spalona. Niestety nadal wywala błąd (po skasowaniu wraca). Centrala/przekaźnik został wymieniony, świece zostały wymienione, przewody świeca-centralka sprawdziłem i są ok. Co powoduje ten błąd? Są jakieś czujniki które mogą być za to odpowiedzialne?
Co do odpalania, nadal bardzo ciężko odpala. Podpiąłem się pod komp i posprawdzałem mu rzeczy takie jak ciśnienie paliwa na pompie, przepływke i doładowanie turbiny. Co mnie pocieszyło to to, że pompa ma poprawne ciśnienie ok 300 bar (a już bałem się że będę musiał rozwalać rozrząd żeby ją wymienić). Przepływomierz ma o połowę mniejsze wartości od pożądanych, wykręciłem go (cały zasyfiony olejem i dziadami) i pojadę na złom po inny. Przy przepływce było coś, co okazało się czujnikiem doładowania. Jego dziwny wygląd mnie zmartwił, sprawdziłem w eperze i oryginalny ma całkiem inny wygląd. Ten, który mam wygląda jak jakiś chiński z bazarku, nie ma nawet wejścia na wtyczkę tylko 2 kable które ktoś wsunął w oryginalną wtyczkę. Tak więc to też zakupię na złomie. Jeśli nadal będą jaja z rozruchem to pozostaje mi jedynie zrobić próbę przelewową na wtryskach bo innego winowajcy nie widzę.
Na zlomie takie rzeczy kupujesz?! Przeplywka MaxGear a overboost Pierburga.
Proba przelewowa to godzina roboty i masz odpowiedz.