Nieznaczny. Być może masz małą nieszczelność na jakiejś złączce. Zwróć też uwagę, że płyn chłodniczy z czasem w niewielkich ilościach odparowuje.
Nieznaczny. Być może masz małą nieszczelność na jakiejś złączce. Zwróć też uwagę, że płyn chłodniczy z czasem w niewielkich ilościach odparowuje.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
To w takim razie czekam na ten czujnik, po zamontowaniu dam znać czy wróciło wszystko do normy. Już zaczyna brakować trochę cierpliwości do tego auta, bo pieniędzy wpompowane w brud, silnik młody, bo tylko 145tys. (pewne), a co chwile jakieś pierdoły padają.
Ja też mam ten problem z uruchamianiem silnika. Tyle, że mam i klapy i EGR...ale nie uważam, że to jest przyczyną. Siwy dym oznacza zbyt dużą ilość paliwa na starcie. U mnie pomaga dwukrotne podgrzanie świec lub czekanie aż zgaśnie kontrolka airbag. U mnie nie ma żadnych błędów. Problem występuje wyłącznie na zimnym silniku lub odpalanym ponownie kilka minut po porannym rozruchu.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Próbowałeś zaślepić EGR?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Aktualizacja sprzed chwili: samochód zimny kilka razy gasł przy próbie cofania, czy podjeżdżania, jednak pierwszy raz stało się coś takiego, że przy trzecim odpaleniu autem mocno telepało i nie reagowało na gaz, wciskałem a obroty były stałe. Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz i już reagował, ale dalej mulił. Piszę o tym sporo, bo jutro czeka mnie spora trasa (po 180km tam i z powrotem) i nie wiem czy warto ryzykować jazdę tym samochodem...
EDIT: dodatkowo od jakiegoś czasu świeci mi się na wyświetlaczu informacja Change engine oil, jednak pod klapą ta przywieszka nie sugeruje jeszcze zmiany oleju.
DPF jest? Jesli tak to komp przelicza sobie dystans do wymiany oleju na podstawie wypaleń DPFu. Wiec albo się często wypala i olej jest do wymiany albo ktos nie skasował w kompie inspekcji podczas ostatniej wymiany.
Nie ma DPFu już dobrą chwilę, ciężko mi powiedzieć ile, ale na pewno 15tys. jest.
Ktoś nie skasował inspekcji olejowej, tym się nie martw. Przez to auto nie stanie. Gorzej z czujnikiem, jechać w taką trasę to ryzyko.
A co może oznaczać to dziwne zachowanie? Telepało autem dość mocno i zero reakcji na gaz, stałe obroty. Po wyłączeniu i włączeniu już tylko "zwykła" nierówna praca