Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: odczyty rozrządu z programu diagnostycznego. 2.2 JTS

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Krystian159 Zobacz post
    (...) pomysł z podmianą elektrozaworów sprytny ale nie zdał egzaminu oba mają inne wtyczki i po ich zamianie nie można było ich podpiąć. (...)
    Ja napisałem o zamianie czujników położenia wałków rozrządu (znajdują się z tyłu silnika po przeciwnej stronie kół rozrządu, a zawory po stronie kół w głowicy). Absolutnie nie zamieniaj zaworów... One mimo, że mają podobną mechanicznie konstrukcję są całkowicie inne. Bo jeden jak dostanie napięcie się otwiera, a drugi zamyka. Dlatego wtyczki są inne. I zamiana ich miejscami jest bez sensu. Bo można sobie ładnie nagrabić. Ktoś kiedyś chciał nawet spiłować wtyczkę

//Edit

W załączniku angielska instrukcja wymiany rozrządu w 2.2 JTS (może komuś się przyda) - znalazłem na innym forum. Sorry za Offtopa
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez 0prawca ; 18-10-2016 o 21:37

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

a to sorki, źle zrozumiałem... czujnik od położenia wałka był podmieniony na inny.. co prawda nie z drugiego wałka ale było to już sprawdzane... dobry motyw podrzuciłeś z przepuszczaniem elektrozaworu, bo po przeczytaniu twojego posta przyjrzałem się danym z tego czujnika i nie wiem czy powinno tak być ale co jakiś czas faza ssąca z 6.25% wskakuje na 93.4 % tak jakby prawie cały na chwile był otwarty, nie wiem czy to celowe czy nie, ale na wydechowym tak się nie dzieje... może tak jak mówisz przepuszcza i stąd ECU głupieje... bo bardzo długi dystans trzeba przejechać po usunięciu błędu żeby powrócił...dziś zrobiłem 80 km aż wyskoczył. może przy okazji rozwiążę problem z obrotami zawyżonymi bo skoro zmienia kąt krzywek od tak to może i ma jakiś wpływ na obroty podwyższone.. dzięki za podrzucenie pomysłu bo nawet przez myśl mi to nie przeszło

Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto

Domyślnie

Kurde. Na razie jeżdżę Fiatem. Ale może jutro zaprzęgnę Alfę do pracy, to wezmę tablet i zrobię logi z parametrów położenia wałków, prędkości obrotowej silnika, szybkości samochodu, i parametrów zasysanego powietrza.

//Edit

W załączniku logi z MES z pomiarów. ALE UWAGA!!! Jeszcze jak miałem uszkodzone elektrozawory.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez 0prawca ; 19-10-2016 o 16:28

Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto

Domyślnie

Jak obiecałem tak czynię. W załączniku logi z dzisiejszej wycieczki. Niestety samo miasto i więcej stania niż jazdy.

12345.rar

Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

ok dzięki wielkie za fatygę.. elektrozaworki już w drodze i zobaczymy co będzie dalej. Ale chyba nie był od zimnego startu z tego co widzę bo zaczynają się wartości obrotów silnika od prawie 800... czyli już po "ssaniu" tak jakby?

Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Krystian159 Zobacz post
    Ale chyba nie był od zimnego startu z tego co widzę bo zaczynają się wartości obrotów silnika od prawie 800... czyli już po "ssaniu" tak jakby?
    Samochód stał 4 dni. Zapaliłem silnik. I tyle co skonfigurowałem tablet po uruchomieniu silnika. Jakaś minuta upłynęła. Ale ja w ogóle nie stwierdziłem jakiś szczególnie wysokich obrotów po zapaleniu go. Odpalam i obroty są na 1,5k obr/min i potem mija kilka sekund i powoli spadają na te 800. Tak mi się zdaje, że jest za ciepło na to by chodził na wyższych obrotach długo.

Mieszka w
    Nowa Słupia
    Auto
    AR 159 2.2 JTS 2006r.

Domyślnie

liczyłem na to że elektrozawór dziś przyjdzie a tu lipa... więc pewnie dopiero po weekendzie :/ mam jeszcze jedną prośbę, jeśli miałbyś chwilkę w najbliższym czasie sprawdzić "długość wtrysku paliwa" (na ssaniu zaraz po odpaleniu kiedy obroty są wyższe i jak już spadną do normalnych, bez logów tylko same dwie wartości dla orientacji) i tą nieszczęsną synchronizację rozrządu która była w sumie powodem założenia tego tematu.. co do wtrysku to dlatego o to proszę bo znajomy mi podpowiedział że może wtryski odwalają i stąd te podwyższone i wieszające obroty..a po tych danych będę miał pewność co do wtrysków bez zabawy w demontowanie i podmienianie... a jak nie mi to innym na pewno te dane przydadzą się do diagnozowania swoich belli bez szukania po omacku, bo tylko porównają myślę że dobrze byłoby nawet jakby był taki dział do poszczególnych silników o danych z ECU (oczywiście sprawnych)... to by oszczędziło dużo niepotrzebnych tematów a to wcale nie takie czasochłonne bo wiele osób dysponuje interfejsami... a ludzie tylko by sobie zaglądali i porównywali.. szybko i przyjemnie bez zbędnego zamieszania zły pomysł? w końcu informacje z czujników to podstawa.