Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: 159 Q4 3.2 JTS - bardzo wysokie spalanie + niepełne osiągi/moc (?)

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Tak, wszystkie "fabryczne" nastawy się rozjeżdżają, do tego może cofać zapłon ograniczając moc. Spaliny, moc, spalanie wszystko może być następstwem anomalii związanych z sondami lub przepływomierzem.
    Masz wtrysk bezpośredni, musi być wszystko na tip-top.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Świeżak Avatar ericsson
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Dzięki raz jeszcze wszystkim, który dorzucili swoich kilka groszy - będziemy szukać i dam znać co się stało

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał koskar Zobacz post
    Jedź do MM Service na Sobieskiego 14 w betonowie. Całkiem ogarnia, ma kompa, popatrzy na parametry- może coś ciekawego powie.
    Michał z MM Service tak niezbyt chętnie podchodzi do tematu, powiedział mi, że Alfa Romeo nie podaje żadnych właściwych parametrów pracy podzespołów w silnikach 2.2 i 3.2 JTS, w związku z czym nie ma możliwości stwierdzenia, czy dany podzespół pracuje poprawnie lub nie.
    Stwierdził, że jedyną możliwością byłoby podjechanie drugim, sprawnym 3.2 JTS, podpięcie go do komputera i porównanie odczytów dla poszczególnych układów typu przepływomierz, sondy lambda itd.
    Kolejną z możliwości była też zamiana przepływomierza na taki ze sprawnego auta (choć nie wiemy nawet, czy mój jest niesprawny) i porobienie testów - ale to tak samo wiąże się ze "zdobyciem" drugiej Alfy 3.2 JTS.

Mam już lekko dość, opadają ręce i cycki - ale muszę działać i spróbować dojść do przyczyn tych anomalii.
    Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, albo ewentualnie mógłby polecić inny warsztat, który miałby nieco więcej chęci na działanie i próbę zdiagnozowania problemu? Niekoniecznie musi być w Trójmieście, ale też nie uśmiecha mi się znów jechać gdzieś głęboko w Polskę..

Dzięki,
    ericsson

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

A moze warto podjechać na hamownię i sprawdzić kondycję silnika w najbardziej bezpośredni sposób? Albo chociaż elastyczność na ulicy wedle wzoru na stronach internetowych (kolega Magil dawał gdzieś link).

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Próbowałeś pojeździć z odpiętym przepływomierzem?
    A jak stan zaworów ssących? Nie są pozalepiane nagarem?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post
    A moze warto podjechać na hamownię i sprawdzić kondycję silnika w najbardziej bezpośredni sposób? Albo chociaż elastyczność na ulicy wedle wzoru na stronach internetowych (kolega Magil dawał gdzieś link).
    Myślę, że nie ma sensu jechać na hamownię jeśli silnik nie pracuje poprawnie, przylewa się i nie rozwija swoich pełnych osiągów - bo to powie tylko, że coś jest nie tak (a to już wiemy).

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Próbowałeś pojeździć z odpiętym przepływomierzem?
    A jak stan zaworów ssących? Nie są pozalepiane nagarem?
    Jeszcze nie próbowałem z odpiętym przepływomierzem - rozmawiałem dzisiaj z Pawłem (właścicielem PabloGarage), przy okazji upewniłem się czy był on przy składaniu mojego rozrządu i jest na 100% pewnie, że wszystko jest w porządku, co potwierdził.
    Przy okazji powiedział, że najpierw polecałby odpięcie wszystkich przednich sond lambda (czyli przed katalizatorem), gdyż odpięcie przepływki może z teorii coś poprawić nawet jeśli to faktycznie sondy będą winne (i wówczas mógłbym błędnie założyć, że muszę kupić nową przepływkę kiedy faktycznie to sondy będą trafione).

Przy okazji, z polecenia przez (raczej już przygasające) forum alfistipółnoc skontaktowałem się też z Łukaszem z Ital Performance, który powiedział, że w tych auta przy przebiegach rzędu 200K km można praktycznie w ciemno wymieniać sondy - więc chyba od poniedziałku zacznę robić testy z wypiętymi sondami i może już coś zacznie się wyjaśniać.

Ewentualnie mogę rozważyć opcję, by po prostu od razu w ciemno zakupić nowe sondy (mam przebieg ~203K km) - tutaj Łukasz uważa, że w grę wchodzi tylko oryginał z ASO, a Paweł z kolei powiedział, że z powodzeniem stosuje dedykowane sondy Boscha i wszystko działa jak należy.
    Ma ktoś w Was jakieś doświadczenie w tym temacie (bo zakładam, że komplet 4 oryginalnych sond z ASO trzeba by wyskoczyć grubo, a z tego co czytałem inny też montują Boscha).

Przy okazji też trafiłem na ciekawy wątek na naszym forum: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...1_p1161-2.html i tak przez myśli mi przeszedł temat katalizatora(ów). Co prawda u mnie nie wypluwa żadnych błędów, ale auto ma swój przebieg, ponad 1,5 rok stało praktycznie bez ruchu i odpalania - a wcześniej (w Szwajcarii) był problem rozciągniętego rozrządu i nie sądzę, aby było "przeganiane" - szczególnie, że i kultura i przepisy w tym Państwie raczej nie sprzyjają dynamicznej jeździe..
    Tylko teraz pytanie - jak to zdiagnozować i upewnić się (lub wykluczyć) winę któregoś z katów?

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Dramat trwa i (bardzo) powoli posuwa się do przodu.
    Po zrobieniu gastroskopii układu wydechowego okazało się, że katalizator są w środku bardzo ładne (tylko jeden z nich nieznacznie wypalony na samym początku).
    Podejrzenie więc wraca na drogę sondy / wtryski / przepływka lub ewentualną nieszczelność na drodze dolot-układ wydechowy. Nieszczelności raczej wykluczam (jeszcze przejrzymy te elementy, ale na 90% wszystko jest ok), więc na tapetę znów idą pierwsze (przednie) sondy.

Teraz mam dwa pytania - wyczytałem gdzieś tutaj, że mocno zabrudzone sondy (w teorii niesprawne) były przywracane do życia poprzez ich wygrzanie palnikiem. Co o tym sądzicie?
    Zacznę od zerknięcia jak wyglądają te u mnie i jeśli będą mocno zabetonowane, to może spróbuję czyszczenia - a jeśli będę wyglądały przyzwoicie, z widocznymi "oczkami", mającymi wpuszczać spaliny do analizy to chyba po prostu w ciemno wymienię obie te sondy.

Tutaj pojawia się drugie pytanie - Łukasz z Ital Performance twierdzi, że jedyną opcją są dedykowane oryginały Boscha a Paweł z kolei powiedział, że co prawda dotąd tylko w 2 czy 3 JTS'ach stosował uniwersalne Bosche z powodzeniem.
    Nie wiem, czy sondy które wygooglowałem (Bosch 0 258 007 333) to są właśnie dedykowane oryginały, czy uniwersalne?
    Może ktoś byłby w stanie się wypowiedzieć co można/warto zastosować do 3.2 JTS i ewentualnie jakie uniwersalne szerokopasmówki Boscha nadają się do mojego silnika?

Dzięki i pozdrawiam,
    e.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał ericsson Zobacz post
    (Bosch 0 258 007 333) to są właśnie dedykowane oryginały, czy uniwersalne?
    Oryginalne, wszystkie z kablem i wtyczka są dedykowane do konkretnych silników, uniwersalne mają "obcięty" przewód.
    Cytat Napisał ericsson Zobacz post
    Teraz mam dwa pytania - wyczytałem gdzieś tutaj, że mocno zabrudzone sondy (w teorii niesprawne) były przywracane do życia poprzez ich wygrzanie palnikiem. Co o tym sądzicie?
    Wątpię, ale jak chcesz i masz czas to się pobaw.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał ericsson
    (Bosch 0 258 007 333) to są właśnie dedykowane oryginały, czy uniwersalne?
    Cytat Napisał slavol
    Oryginalne, wszystkie z kablem i wtyczka są dedykowane do konkretnych silników, uniwersalne mają "obcięty" przewód.
    I to jest jedyna różnica? Ponoć sonda Boscha do 3.2 JTS to LSU 4.23 a uniwersalna LSU 4.20 - i niby mogłaby podejść, ale nie do końca rozumiem jakie są między nimi różnice i czy faktycznie można zastosować tą uniwersalną?
    Tak jak pisałem, Łukasz z Ital Performace naciskał w kierunku dedykowanego Boscha, Paweł w kilku autach zastosował uniwersalne i też było dobrze - więc zgłupiałem
    Cytat Napisał ericsson
    Cytat Napisał slavol
    Wątpię, ale jak chcesz i masz czas to się pobaw.
    Podobno sondy przewidziane są na 250Kkm - ale zapewne zależy to od wielu czynników. Z racji tego, że moje auto ma 200K przebiegu, pewnie będę się skłaniał w kierunku zakupu nowych - ewentualnie jeśli sondy byłyby jakoś wyraźnie(mocno) zabetonowane sadzą/nagarem itp., to wtedy może jeszcze spróbuję coś z nimi zawalczyć - dzięki.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Panowie, nikt nie orientuje się jak wygląda kwestia ewentualnych zamienników / zastosowania sond uniwersalnych - czy to działa, czego można użyć itd.?
    Te sondy ponoć często padają (w okolicach 200K, które aktualnie mam u siebie), więc na pewno ktoś z Was już musiał mierzyć się z tym problemem..