Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: 159 Q4 3.2 JTS - bardzo wysokie spalanie + niepełne osiągi/moc (?)

Użytkownik Świeżak Avatar ericsson
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Exclamation 159 Q4 3.2 JTS - bardzo wysokie spalanie + niepełne osiągi/moc (?)

Niedawno odebrałem swoją Alfę po wymianie kompletnego rozrządu (wraz z wariatorami) w PabloGarage - więcej opisałem tutaj.
    Jadąc autostradą z Łodzi do Gdańska przez zdecydowaną większość czasu utrzymywałem spokojną prędkością przelotową 140-150km/h. Po jakichś 200km, na prostym i płaskim odcinku niemieckiej autobahn'y postanowiłem zobaczyć jak auto się rozpędza i dość mocno się zdziwiłem, że auto z trudnością dobija do licznikowych 220km/h - nie chcąc pójść nic dalej (z pedałem w podłodze). Dalej, już bez kolejnych takich prób jechałem sobie te 150km/h (czasem 160 by kogoś wyprzedzić) aż do domu w Trójmieście - i tu kolejne moje zdziwienie, przy takich prędkościach Alfa spaliła prawie 16L/100km

Podczas telefonicznej konsultacji Pawłem zasugerował, żeby zalać benzynę 98 i zobaczyć czy jest poprawa. Kolejne testy robiłem już jeżdżąc po mieście - zatankowałem za 200zł (po 4,82zł/L), czyli 41.5L benzyny Pb 98. Wyzerowałem komputer pokładowy i zacząłem próby. Mając na względzie wysoki wynik spalania z trasy (według mnie nawet bardzo wysoki), po mieście jeździłem spokojnie, okazjonalnie gdzieś próbując sobie "depnąć", ale to na prawdę sporadyczne przypadki. Po pokonaniu kilkudziesięciu km zauważyłem, że wskazówka paliwa dość szybko przesuwa się w dół. Sprawdziłem, że komputer pokładowy po przejechaniu ok. 100km po mieście pokazuje średnie spalanie 25L/100km, ale uznałem, że najwidoczniej jest nieprecyzyjny i "ten model tak ma".
    No i kolejny raz moja nowa Alfa mnie zadziwiła niebotycznie, bo po przejechaniu 180km (z rezerwą świecącą się przez max. 20km) samochód stanął.. z braku paliwa - spalając ponad 23 litry paliwa 98.
    Będąc już w mocnym szoku postanowiłem zrobić kolejny test, znów tankując za 200zł - ale tym razem jeżdżąc jak najoszczędniej potrafię (a potrafię) i ledwo muskając pedał gazu. Po 188km jazdy 100% emeryta, auto znów staje (400m od stacji), spalając ponad 22L/100km.

Na tym etapie stwierdzam, że za jazdę tym autem płacę prawie tyle ile kasują u nas taksówki (1,40-1,60/km) i rozmawiam o tym z Pawłem.
    Komputer nie wyrzuca żadnych błędów, Paweł sugeruje więc przeprowadzenie diagnostyki (nie sprawdzenie błędów).
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się gdzie na terenie trójmiasta takową diagnostykę mógłbym wykonać (najchętniej o kogoś, kto ma pojęcie o Alfach)?

Z rzeczy, które mogą mieć jakieś znaczenie zauważyłem następujące objawy:

1. Na niedogrzanym silniku auto zdaje się mieć wyraźnie mniej mocy i "mulasto" reaguje - jakby się przylewało podczas dodawania gazu (po złapaniu temperatury roboczej objaw ten mija)
    2. Zauważyłem, że kiedy samochód pracuje na biegu jałowym (już bez względu, czy rozgrzane czy nie), gdy je przegazuję w okolice 3-4tys obrotów, następnie odpuszczę gaz i ponownie go przegazuję zanim opadną w okolice 1tys RPM to silnik się przydławia, czasem bardzo lekko "postrzeliwując" w wydech.
    3. Prędkość "maksymalna", którą próbowałem osiągnąć na autostradzie (licznikowe 220km/h i samochód męczył się by tam dojść).

Podczas kolejnych rozmów Paweł zasugerował by całkowicie odpiąć przepływomierz - zrobię to w najbliższym czasie (choć chyba w razie problemów w przepływką komputer wyrzucałby błędy), ale tak czy tak skierował mnie na diagnostykę.

Licząc całą historią - czyli pół roku postoju Alfy w Szwajcarii (po wyciągnięciu się łańcucha rozrządu) przed zakupieniem auta przez mnie + niecałe 8 miesięcy pobytu u Pablo, samochód nie jeździł przez ponad rok czasu. Dodam jeszcze, że w trakcie pobytu w PabloGarage auto poza wymianą kompletnego rozrządu przeszło płukanie silnika i czyszczenie wtrysków (za pomocą preparatów/dodatków do paliwa jakie zastosował Paweł).
    Bardzo proszę więc o wszelkie pomysły, sugestie i porady - na co jeszcze mógłbym zwrócić uwagę / co sprawdzić, a przede wszystkim dokąd się udać by diagnostyka, której przeprowadzenie zasugerował mi Paweł została właściwie przeprowadzona.

Z góry dziękuję za jakikolwiek wkład, gdyż póki co przejechałem ok. 1500km, auto pali mi ponad 22l na stówę i moja przygoda z Alfą Romeo zaczyna się dość kulawo (choć tak czy tak moja dziewiątka bardzo mi się podoba, tylko brakuje przyjemności z jazdy w pełni sprawnym autem).

Pozdrowienia alfiści,
    Eryk

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Objawy wskazują przepływkę

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Nigdy nie mialem wyniku w mieście wiekszego jak 18L. Obecnie mam wg komputera 16.9 [ostatnio zainstalowalem aplikacje m.in. do liczenia spalania i wg niej za ostatni tydzien srednia mam 17.] a jeździłem tylko do pracy i spowrotem po 7km wiec silnik nie zdazyl nawet sie zagrzac. Wiec to twoje 25 to troche za wysoko, no chyba, ze ciagle w korkach stoisz. Co do trasy to zazwyczaj mam 13 wg kompa. Co do mulenia na zimnym, wprawdzie nigdy nie pałuje auta zanim sie nie zagrzeje ale nie zaobserwowalem mulenia itp. Wiem, ze niewiele pomogłem, ale rzeczywiscie cos nie gra u Ciebie. Obyś szybko to zdiagnozowal.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Piotriix Zobacz post
    Objawy wskazują przepływkę

A czy w przypadku problemów w przepływką nie powinien się świecić check / pluć błędami?

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Nigdy nie mialem wyniku w mieście wiekszego jak 18L. Obecnie mam wg komputera 16.9 [ostatnio zainstalowalem aplikacje m.in. do liczenia spalania i wg niej za ostatni tydzien srednia mam 17.] a jeździłem tylko do pracy i spowrotem po 7km wiec silnik nie zdazyl nawet sie zagrzac. Wiec to twoje 25 to troche za wysoko, no chyba, ze ciagle w korkach stoisz. Co do trasy to zazwyczaj mam 13 wg kompa. Co do mulenia na zimnym, wprawdzie nigdy nie pałuje auta zanim sie nie zagrzeje ale nie zaobserwowalem mulenia itp. Wiem, ze niewiele pomogłem, ale rzeczywiscie cos nie gra u Ciebie. Obyś szybko to zdiagnozowal.
    Ja oczywiście też nie ładuję pod czerwone pole na zimnym silniku - chodziło mi o kwestie typu ruszanie z miejsca, spokojna jazda itd., na zimnym silniku muszę zdecydowanie mocniej deptać gaz, żeby Alfa zechciała się ruszyć (i trwa ta chwilę /aż uzyska normalną temperaturę/, jakby chodziła w jakimś trybie serwisowym/awaryjnym). Każdy głos jest jakąś pomocą, także dzięki
    Pobocznie zapytam co to za aplikacja i jak działa?

W ogóle czy na alfaholikach jest jakiś dział polecanych/nie polecanych warsztatów - wiadomo do kogo w Trójmieście można bez obaw podjechać poszukać problemu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Zainstalowalem pierwsza z brzegu... Drivvo.
    Tak to wygląda:

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zapytaj na forum regionalnym, tam prędzej ktoś odpowie.
    Przepływomierz wywali błąd gdy fizycznie (elektrycznie) się uszkodzi. Ale może też przekłamywać odczyt.
    Poszukaj w okolicy kogoś z takim silnikiem i podmień przepływkę

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zapytaj na forum regionalnym, tam prędzej ktoś odpowie.
    Przepływomierz wywali błąd gdy fizycznie (elektrycznie) się uszkodzi. Ale może też przekłamywać odczyt.
    Poszukaj w okolicy kogoś z takim silnikiem i podmień przepływkę
    Dokładnie

Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Czep się jeszcze sond lambda, prawdopodobnie będą szerokopasmowe. Szybciej się zużywają od zwykłych i pierwszy objaw to często przelewanie silnika paliwem. Check engine zapali się jak padnie prawie całkowicie.
    Są dość drogie i trudne w diagnostyce.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Jedź do MM Service na Sobieskiego 14 w betonowie. Całkiem ogarnia, ma kompa, popatrzy na parametry- może coś ciekawego powie.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wpisy, właśnie sądy i przepływka były pierwszymi podejrzanymi - choć myślałem, że gdyby szwankowały to komputer będzie dawał znać.
    Myślicie, że kwestia v-max (i wymęczonego dążenia do 220km/h) to też będzie związane z tymi podzespołami (ma zbyt bogato pod obciążeniem i przylewa silnik)?