Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Ciężko odpala na zimnym

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio BiTech 280 KM ; AR 159 SW 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Sel Zobacz post
    Te pompy są wytrzymałe i nie siadają często. Gdyby ciężko odpalał na ciepłym to można obstawiać pompę, bo nagrzany olej napędowy jest rzadszy i trudniej wtedy pompie wytworzyć ciśnienie.
    Ok. to co może byc przyczyną, że potencjalnie paliwo idzie w przelew? Wadliwe wtryski czy jeszcze coś? jakis zawór,regulator ciśnenia?
    Tak czy siak sprawdzimy te ciśnienie na zimnym i będzie więcej wiadomo. A nie wystarczy wtedy np. zwiększyć tej dawki startowej? To robię pompiarze od Boscha? czy tylko pudrowanie syfa?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm 120KM

Domyślnie

Niestety, musisz zacząć od diagnostyki i sprawdzenia podstawowych parametrów podczas rozruchu, bo tak to można sobie gdybać co jest uszkodzone i iść niepotrzebnie w koszty. Dawkę startową zwiększy ktoś od tuningu kto potrafi modyfikować mapy sterownika silnika.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

a jakie jest ładowanie aku pod obciążeniem - jak włączysz światła, grzanie szyby, radio, naciśniesz stop, właczysz wycieraczki, na niskich obrotach? jeśli dalej coś koło 13.9V to ładowanie OK, a jeśli nie to moze CI nie doładowuje i masz słaby aku nawet po jednej jeździe?

czy jakby auto postało parę dni to w ogóle kręci - może masz jakiś upływ prądu i Ci rozładowuje aku?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a jakie jest ładowanie aku pod obciążeniem - jak włączysz światła, grzanie szyby, radio, naciśniesz stop, właczysz wycieraczki, na niskich obrotach? jeśli dalej coś koło 13.9V to ładowanie OK, a jeśli nie to moze CI nie doładowuje i masz słaby aku nawet po jednej jeździe?

czy jakby auto postało parę dni to w ogóle kręci - może masz jakiś upływ prądu i Ci rozładowuje aku?
    Prądu nic nie zżera. Pokazuje mi 0,01A.
    Pod obciążeniem rzeczywiście jest gorzej. Na max. obciązeniu na jałowych ok. 13,4

Auto

Domyślnie

nie jestem pewien cz 13.4 jest 100% wlasciwe na wolnych obr przy duzym obciazenuu, ale tez tragedii nie ma. u brata bylo tak ze czasem bylo 13.x a innym razem znikalo ładowanie calkowicie (12.3 i spadalo, choc po przegazowaniu wracali do normy), byl walniety mostek, do tego sprzeglo jednokierunkowe na alternatorze i nadpalony stojan.

sprawdz te inne sprawy ktore koledzy sugerowali. do tego ja bym sprawdzil jeszcze kompresje przez gniazda swiec(potrzebny niestandardowy adapter, bodajze 9mm, nie wiem czy do kupienia czy u jakiegos tokarza nie trzeba dorabiac, generalnie mechanicy raczej nie maja na stanie), a przy okazji sprawdzilbym swiece czy ladnie zarza koncowki.

Auto

Domyślnie

no więc ciśnienie na pompie wysokiej w momencie odpalania jest ok. Gdy odepnę czujnik wody zaczynają grzać świece ( są ok- sprawdzone) i auto odpala. Z czujnikiem - bardzo ciężko. Mówią, żeby sprawdzić sprężanie.... a może centralka świec? Ale czy one w ogóle przy 20C się włączają?

Auto

Domyślnie

tak, swiece tez grzeja jak jest cieplo, tylko krocej. sprawdzales je na zewnatrz czy ladnie grzeja końcówki? centralke najlepiej sprawdzisz podlaczajac amperomierz miedzy swiece a kapturek, druga osoba wlacza zaplon, patrzysz na prad bedzie ok 13A na poczatku i bedzie spadac z czasem do ok7A. powtorzyc dla kazdej swiecy.

sprawdz kompresje.

wyczysc polaczenia masowe i klemy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm 120KM

Domyślnie

Może sprawdź rozrusznik, bo do uruchomienia silnika potrzebne jest odpowiednie ciśnienie paliwa i odpowiednie obroty wału. Spróbuj zmasować kablem minus aku z silnikiem( grubym przewodem,lub konkretnym przewodem rozruchowym), bo masowanie silnika może być przyczyną.

Auto

Domyślnie

świece sprawdzone i miernikiem, i na iskre, i wyjęte, i rozgrzane i wszystko z nimi sikalafą. Nie sprawdzilem jeszcze centralki na ampery czy spada z tych 13 powoli w dół, ale dziś to zrobię.
    Dziwi mnie, że świece u mnie grzeja dosłownie pół sekundy. U was tez tak teraz jest? Jak czujnik temp wypnę to grzeją tak z 4-5 sek. i wczoraj po tym zabiegu szybko go wpiąłem i odpaliłem bez problemu.
    Kompresje sprawdzę dopiero po 15.06:/ nikt nie ma czasu..... [MENTION=73612]Sel[/MENTION]l - rozrusznik regenerowałem..., spróbuję z tą masą jeszcze. [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]- masę pod aku wyczyściłem; te obok na budzie wyglądają bardzo ok. Sprawdzić jakies inne? nie wiem gdzie szukać...

...albo założę włącznik rozgrzewania świec

Auto

Domyślnie

jak jest zimny silnik i zimno na zewnatrz to o ile pamietam swiece grzeja kilkanaście sekund i pare sekund po zgasnieciu kontrolki. nie powiem Ci jak to jest jak jest cieplej bo nie sprawdzalem a jtdma juz nie mam zeby to Ci sprawdzic