Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 97

Temat: Stuki w zawieszeniu

zabazsc
    Gość

Domyślnie

Witam
    Mam problem ze stukami w zawieszeniu:/ jakoś ostatnio to zauważyłem, że jak jadę powoli po dziurach słyszę stuki. gdy mam mocno kierownice skręconą i cofam słychać stuki. jak nacisnę gwałtownie pedał gazu i zaraz puszczam (sekundowe szarpnięcie AR) to słychać stuki...
    Co to może być? Wahacz górny? Łączniki Stabilizatora? Nie potrafie za bardzo określić jaki to odgłos prócz tego, że stuka oraz z której strony? Aha te gumy przy wahaczach są już przedziurawione troszkę. Czy to może być to? A dodam jeszcze, że gdy szarpie wahaczem delikatnie słychać ten stuk lecz nie tak mocno jak przy jeździe.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-06-2010 o 18:24

velpol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misiasty7 Zobacz post
    Kolego mam nadzieje ze pomozesz mi tym postem bo tez mnie szlag trafia z tym gluchym pukaniem, czytalem sporo postow na ten temat i Twoje objawy najbardziej pasuja do tych ktore mam ja. Wymienialem niedawno przegub z prawej strony i mechanik nie dopatrzyl sie niczego. Bede walczyl z tym problemem niedlugo i napewno podziele sie z innymi bo widze ze ten problem jest dosc powszechny a i bardzo wkur....

czy to jest ten lacznik?

Kolega Gino mówił o gumach na stabilizatorze a ty pokazujesz łącznik. Skoro już jesteśmy przy temacie łączników i innych elementów zawieszenia, to widzę tutaj, że kolega misiasty7 nosi się z zamiarem kupna tanich, chińskich części. Przestrzegam- żadna oszczędność. Bierz wszystko marki TRW.
    Gumy stabilizatora wyglądają tak:

zabazsc
    Gość

Domyślnie

A mi ktoś pomorze??:/ nie wiem dokładnie co wymienić by przestało stukać. Czy wahacz górny? Czy stabilizator?

Szypul
    Gość

Domyślnie

Najlepiej jest jechać do znajomego mechanika. On wszystko wybada.

zabazsc
    Gość

Domyślnie

Z mechanikami u mnie to jest ciężko o dobrego i uczciwego. W każdym razie ja tak odbieram ich. Wszystkie wymiany robię sam mimo, że na mechanice nie znam się dobrze to jakoś daję radę. Skoro ciężko określić co to pojadę popytam i dowiem się ewentualnie co do wymiany. Bo wymianę zrobię sam jak wszystko do tej pory
    Lecz jak ma ktoś jakieś pomysły co to może byc to czekam pozdrawiam

velpol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zabazsc Zobacz post
    A mi ktoś pomorze??:/ nie wiem dokładnie co wymienić by przestało stukać. Czy wahacz górny? Czy stabilizator?
    Ale żeś teraz napisał
    Wymieniaj wszystko jak leci- żartuję
    Najpierw podaj pełną charakterystykę swoich stuków a potem pytaj...

zabazsc
    Gość

Domyślnie

No stuki jak wyżej napisałem. Podczas cofania, gdy mam kierownice całkiem skręconą, gdy jadę wolno po dziurach (szybką jazdą praktycznie nie słychać), gdy gwałtownie nacisnę i zaraz puszczę pedał gazu (takie szarpnięcie autkiem) to słychać takie stuknięcie. Gdy szarpie wahaczem to słychać takie stuki, dokładnie w tym miejscu gdzie jest taka śruba z gumą przy wahaczu (myślę, że to jest sworzeń ale nie wiem dokładnie). Jeśli to jest właśnier przyczyna? To mogę tylko to wymienić? Czy jednak cały wahacz?

velpol
    Gość

Domyślnie

sorry, nie zauważyłem Twojej poprzedniej wypowiedzi. Wygląda mi to na luzy na sworzniu (masz rację- to coś osłonięte gumą z nakrętką to właśnie sworzeń).
    Wydaje mi się też, że nie jest on wymienialny i niestety będziesz musiał wymienić cały wahacz dolny. Nowy TRW kosztuje ok 350 zł. Nie polecam tanich podróbek, no chyba że nie masz zamiaru długo jeździć swoją bellą
    Oczywiście polecam Ci wizytę w warsztacie ale jeśli, tak jak piszesz, robisz wszystko sam, spróbuj wjechać na kanał, wziąć kawałek łomu lub rury, zaklinować o wahacz i coś mocnego (co się nie uszkodzi) i spróbować się posiłować z wahaczem. Jeśli podczas tego zabiegu wyczujesz wyraźne luzy na sworzniu to będziesz miał pewność. Może być też tak, że zużyte są tulejki na wahaczu i przez to odczuwasz takie "skoki" przy wyjeżdżaniu tyłem z parkingu.
    Zanim jednak cokolwiek kupisz - upewnij się co do przyczyny stuków.

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Cytat Napisał zabazsc Zobacz post
    Witam
    Mam problem ze stukami w zawieszeniu:/ jakoś ostatnio to zauważyłem, że jak jadę powoli po dziurach słyszę stuki. gdy mam mocno kierownice skręconą i cofam słychać stuki. jak nacisnę gwałtownie pedał gazu i zaraz puszczam (sekundowe szarpnięcie AR) to słychać stuki...
    Co to może być? Wahacz górny? Łączniki Stabilizatora? Nie potrafie za bardzo określić jaki to odgłos prócz tego, że stuka oraz z której strony? Aha te gumy przy wahaczach są już przedziurawione troszkę. Czy to może być to? A dodam jeszcze, że gdy szarpie wahaczem delikatnie słychać ten stuk lecz nie tak mocno jak przy jeździe.
    Wahacze dolne do sprawdzenia - mi nic nie stukało aż wczoraj wjechałem w studzienkę kanalizacyjna i nagle zaczęły się stuki tak jak u Ciebie - okazało się że na wahaczu lewym dolnym są luzy na 2 cm. Oczywiście jutro wymiana.....
    Najlepiej to sprawdzić z kanału jak auto stoi na kołach jakaś breszka i trza się trochę namocować.....
    Nie wierz w wróżki z forum trzeba to dokładnie zbadać żeby nie pchać się niepotrzebnie w koszty

velpol
    Gość

Domyślnie

H_A_L_T_I dobrze gada - na forum możemy Cię naprowadzić a sprawdzić musisz już sam.