Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Temat: Mycie nadwozia

adasco
    Gość

Domyślnie

czemu nie? bardzo ladnie zmywa np spadz z drzew.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

nie zastanawiam się dlaczego nie - znam kogoś kto myje swoje BMW 7 ludwikiem i widzę efekty - to mi w zupełności wystarczy (ta sama osoba konserwuje tapicerkę kremem Nivea)

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

ja tam nie wiem co widzisz u kogoś ale ja nie widze różnicy pomiędzy ludwikiem a szamponem czy jak to się zwie do karoserii

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Ludwik zmywa wszystko. W tym wszelkie ochronne warstwy jakimi samochód jest pokryty dla zabezpieczenia lakieru. Umyj ludwikiem samochód i przejedź palcem po karoserii, a zrozumiesz o czym mówię.
    Ludwik wskazany jest tylko w jednym przypadku - kiedy usuwamy z samochodu wszelkie zabrudzenia po to by zaraz potem nanieść wosk, albo jakiś inny dobry kosmetyk zabezpieczający lakier, np. pastę koloryzującą (nie ścierną!).
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

Dokładnie, płyny do mycia naczyń usuwają wszystkie tłuste plamy itp. ale również i wosk lub inne preparaty ochronne/nabłyszczające lakier.
    Może się wydawać, że ładnie myje itd. ale nie pozostawia żadnej ochrony na lakierze. Choćby najtańszy płyn przeznaczony do mycia aut np. z dodatkiem wosku będzie lepszy niż ludwik.
    A co do zacieków, to jak są jakieś małe nieliczne to nie przejmuje się tym, no chyba że jednak coś mi nie przypasi to wtedy wosk idzie w ruch i po nawoskowaniu całego auta zero zacieków a i błyszczy się 2razy lepiej niż po samym umyciu

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

bo płyny do mycia naczyń mają prawie te same składniki, z tym że szampon ma jeszcze dodatki nabłyszczające. polecam ściągaczkę do szyb i jak wyżej szmatka z mikrofibry. Efekt idealny.

Kate
    Gość

Domyślnie

KamilP, niestety ale żaden z Panów nie wspomniał o lakierze jaki jest na Twoim aucie. Cosmo blu (posiadałam go w 145 QV) nie wiedzieć czemu jest on dość chropowaty co utrudnia jego konserwację. Oczywiście nie należy myć auta w słońcu, na dodatek w ciemnym kolorze, ponieważ krople wody błyskawicznie wysychają pozostawiając brzydkie ślady. Przez "charakterystykę" samego lakieru, nie wystarczy tylko umyć szamponem z woskiem, ale także wykonać polerkę np. Sonaxem. Wtedy na pewno efekt będzie taki jaki byś chciał widzieć

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Kate Zobacz post
    , ....ale także wykonać polerkę np. Sonaxem...
    ale nie za często

M@T
    Gość

Domyślnie

Poza tym sam lakier posiada w sobie tłuszcz, a ludwik będąc płynem do naczyń jest przeznaczony właśnie do jego usuwania, więc chyba nawet niemusze pisać jakie są efekty po kilku latach mycia ludwikiem.
    Powodzenia
    pzdr

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kate Zobacz post
    KamilP, niestety ale żaden z Panów nie wspomniał o lakierze jaki jest na Twoim aucie. Cosmo blu (posiadałam go w 145 QV) nie wiedzieć czemu jest on dość chropowaty co utrudnia jego konserwację. Oczywiście nie należy myć auta w słońcu, na dodatek w ciemnym kolorze, ponieważ krople wody błyskawicznie wysychają pozostawiając brzydkie ślady. Przez "charakterystykę" samego lakieru, nie wystarczy tylko umyć szamponem z woskiem, ale także wykonać polerkę np. Sonaxem. Wtedy na pewno efekt będzie taki jaki byś chciał widzieć
    Kate ma rację , ten lakier jest bardzo specyficzny w dotyku - szorstki, chropowaty . Tylko regularne woskowanie po myciu powoduje że jest przyjemny i gładki w dotyku.