Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: 159 2.0 jtdm problem z vmax

Użytkownik Świeżak Avatar fitcrates
    Auto
    159 Ti 2.0 jtdm 170km SW

Domyślnie

Po testach wychodzi, że egr działa a dpf jest zapełniony w 28% choć raczej często wypala.
    Natomiast jeśli chodzi o turbo to pliki są w załączniku. Był jeszcze robiony test z przepływem powietrza ale coś nie zapisało.
    Generalnie po wciśnięciu do dechy zadane ciśnienie doładowania (tak samo jak powietrze) szybuje w górę. Mijają 3-4 sekuny i dopiero zaczyna się pompowanie (powietrze zaczyna lecieć również z opóźnieniem). Wykresy się spotykają dopiero przy wartości doładowania około 2,5bara jeśli chodzi o doładowanie. Natomiast przepływ powietrza nigdy nie osiąga zadanych wartości.
    Sprawdzany był również pedał gazu i działa poprawnie. No i brak jakichkolwiek błędów (pojawił siętylko po odłączeniu przepływomierza co nic nie dało).
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Polecam poczytać opinie o regenerowanych turbinach oraz dlaczego tunerzy mają alergię na strojenie aut z zregenerowanymi turbinami.

Auto
    159 Ti 2.0 jtdm 170km SW

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Polecam poczytać opinie o regenerowanych turbinach oraz dlaczego tunerzy mają alergię na strojenie aut z zregenerowanymi turbinami.
    Wiem, czytałem. Tylko teraz pytanie czy te logi potwierdzają wadliwość turbiny czy mogą wskazywać jeszcze na coś innego?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał fitcrates Zobacz post
    Wiem, czytałem. Tylko teraz pytanie czy te logi potwierdzają wadliwość turbiny czy mogą wskazywać jeszcze na coś innego?
    Logi potwierdzają, że silnik chce powietrza, a go nie dostaje. Turbo jest tu głównym i niestety najkosztowniejszym podejrzanym - ale nie jedynym. Mam wrażenie, że o tym wiesz, tylko tą wiedzę wypierasz.

Auto
    159 Ti 2.0 jtdm 170km SW

Domyślnie

Logi potwierdzają, że silnik chce powietrza, a go nie dostaje. Turbo jest tu głównym i niestety najkosztowniejszym podejrzanym - ale nie jedynym. Mam wrażenie, że o tym wiesz, tylko tą wiedzę wypierasz.
    Nic nie wypieram, stać mnie. Ale też nie chcę wymieniać turbo a okaże się, że to było kompletnie co innego. Dlatego pytam, co jeszcze może być przyczyną.
    Ostatnio edytowane przez fitcrates ; 13-04-2022 o 12:16

Auto
    159 Ti 2.0 jtdm 170km SW

Domyślnie

Ps. Czy ten rozrusznik https://www.autoczescionline24.pl/as-pl-12029559.html będzie pasował do 2.0? Bo jeszcze walczę z coraz gorszym pierwszym uruchomieniem. Drugie już jest ok. Nowe aku i świece.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Cytat Napisał fitcrates Zobacz post
    Ps. Czy ten rozrusznik https://www.autoczescionline24.pl/as-pl-12029559.html będzie pasował do 2.0? Bo jeszcze walczę z coraz gorszym pierwszym uruchomieniem. Drugie już jest ok. Nowe aku i świece.
    A dawki startowe są poprawione?

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Może podjedź do jakiegoś tunera i niech popatrzy w soft, bo słabe odpalanie może być spowodowane niskimi dawkami startowymi paliwa. może ktoś coś w sofcie grzebał i spieprzył, to też może być związane ze złym sterowaniem turbo i zamulonym autem.

Auto
    159 Ti 2.0 jtdm 170km SW

Domyślnie

Może podjedź do jakiegoś tunera i niech popatrzy w soft, bo słabe odpalanie może być spowodowane niskimi dawkami startowymi paliwa. może ktoś coś w sofcie grzebał i spieprzył, to też może być związane ze złym sterowaniem turbo i zamulonym autem.
    No mam w planie podjechać. W przyszłym tygodniu wymieniam odme i rure dolotu do turbo bo jest odwalone druciarstwo i trochę się tam na łączeniu poci, więc jest nie szczelne. Po tym zabiegu od razu każę im sprawdzić szczelność dolotu i podciśnienie. Wtryski obecnie mają chyba oryginalne parametry bo ustawiane przy regeneracji niecały miesiąc temu. Jak to nic nie wykaże to lecę na hamownie. Z odpalaniem jest mam wrażenie coraz gorzej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Może odrazu kompresję zmierz skoro ten silnik taki zaniedbany ...

Zatkany kat też by na to wskazywał. Spieprzona mapa zabiła kat oraz dpf ciort wie może masz już dziury w tłokach.
    Ostatnio edytowane przez alcapone154 ; 13-04-2022 o 13:39