Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: prawidłowe odpalanie diesla

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

dokladnie w kazdej albo prawie w kazdej ksiazce samochodowej jest wskazowka aby odpalac auto z wcisnietym sprzeglem

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał SYSUNIAdq Zobacz post
    dokladnie w kazdej albo prawie w kazdej ksiazce samochodowej jest wskazowka aby odpalac auto z wcisnietym sprzeglem
    Znajomy kiedyś miał hyundaia Pony i tam bez wciśniętego sprzęgła się nie odpaliło silnika

mor
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    Ja tak samo zanim kontrolka zgaśnie to pasy zapięte Kolega mor pewnie czeka aż wszystkie kontrolki zgasną to sie nie dziwie,że ludzie mówią,że długo
    znaczy ci ludzi co mi to mowili to twierdzili tez ze "po co czekac przed gaszeniem silnika" powiedzmy po jakims tam dluzszym odcinku... wiec wolalem ich nie sluchac jak mowili ze niepotrzebnie czekam az swiece sie nagrzeja. Ale b.piotrus ma racje ta kontrolka od swiec wydaje mi sie ze gasnie wczesniej, zreszta zaraz chyba przejde sie sprawdzic
    Ostatnio edytowane przez mor ; 22-09-2009 o 21:06

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał mor Zobacz post
    znaczy ci ludzi co mi to mowili to twierdzili tez ze "po co czekac przed gaszeniem silnika" powiedzmy po jakims tam dluzszym odcinku... wiec wolalem ich nie sluchac jak mowili ze niepotrzebnie czekam az swiece sie nagrzeja. Ale b.piotrus ma racje ta kontrolka od swiec wydaje mi sie ze gasnie wczesniej, zreszta zaraz chyba przejde sie sprawdzic
    Co do gaszenia silnika, to też już mi weszło w krew Wjeżdżam do garażu, wyłączam radyjko, światła, klimę, zabieram telefon, portfel i co tam jeszcze ze sobą przywlokłem, a że to wszystko trochę trwa to silnik zdąży sobie odpocząć
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał arturo Zobacz post
    Znajomy kiedyś miał hyundaia Pony i tam bez wciśniętego sprzęgła się nie odpaliło silnika
    Wszystkie Hyundaie mają takie zabezpieczenie - z całą pewnością miały te które sam miałem, Accent i Lantra .

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Superjahu007 Zobacz post
    Wszystkie Hyundaie mają takie zabezpieczenie - z całą pewnością miały te które sam miałem, Accent i Lantra .
    lantra raczej nie kazda przynajmniej ta ktora jezdzilem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    Co do gaszenia silnika, to też już mi weszło w krew Wjeżdżam do garażu, wyłączam radyjko, światła, klimę, zabieram telefon, portfel i co tam jeszcze ze sobą przywlokłem, a że to wszystko trochę trwa to silnik zdąży sobie odpocząć
    Mi silnik się studzi w czasie czekania na otwarcie bram na podwórek i garażu, wyjątkowo jak jadę ostrzej to odczekuje dłużej ale ciekawi mnie kwestia tego wyłączania rzeczy.. Ja nic nie wyłączam! Zostawiam grające radio, CB, dmuchającą klimę, świecące światła itp. - wyłączam silnik to wszystko samo się wyłącza a przy kolejnym uruchomieniu dokładnie tak samo "wraca" na swój tor.. Piosenka na CD kontynuuje granie od sekundy zakończenia, klima chłodzi na tyle stopni co było nastawione i tak dalej...

Czy powinno się to wszystko "gasić" manualnie??

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Mi silnik się studzi w czasie czekania na otwarcie bram na podwórek i garażu, wyjątkowo jak jadę ostrzej to odczekuje dłużej ale ciekawi mnie kwestia tego wyłączania rzeczy.. Ja nic nie wyłączam! Zostawiam grające radio, CB, dmuchającą klimę, świecące światła itp. - wyłączam silnik to wszystko samo się wyłącza a przy kolejnym uruchomieniu dokładnie tak samo "wraca" na swój tor.. Piosenka na CD kontynuuje granie od sekundy zakończenia, klima chłodzi na tyle stopni co było nastawione i tak dalej...

Czy powinno się to wszystko "gasić" manualnie??
    \

To jak wsiadasz do auta rano i robisz kluczyk na MAR to Ci się wszystko włącza i masz mniejszy prąd na rozruch. Może Ci dłużej kręcić rozrusznikiem. Jak bym tak zrobił w zimę to pewnie by mi nie odpalił. Widocznie masz dobry aku.

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Ja staram się nie gasić silnika po jeżdzie ze względu na turbinę. Daje jej chwilę czasu na "odpoczynek"
    Jak gasze samochód to wyłączam tylko klime. Swiatła i radio zostawiam. Po ponownym uruchomieniu radio mi się nie włącza, muszę je włączyć ręcznie. A światła zostawiam bo nie muszę pamiętać o ciągłym ich włączaniu po rozruchu:-)
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał koles_02 Zobacz post
    \

To jak wsiadasz do auta rano i robisz kluczyk na MAR to Ci się wszystko włącza i masz mniejszy prąd na rozruch. Może Ci dłużej kręcić rozrusznikiem. Jak bym tak zrobił w zimę to pewnie by mi nie odpalił. Widocznie masz dobry aku.
    No właśnie żadnych problemów, czy dłuższego kręcenia rozrusznikiem nie mam, świece grzeje zawsze tz. czekam aż zgaśnie kontrolka i od razu zapalam. Raz w 25 stopniowym mrozie zakręcił mi pół sekundy dłużej, poza tym żadnej różnicy jak w lecie nie miałem nawet po dwóch dniach na mrozie (w garażu, ale zimnym garażu ).

Światła podczas "grzania świec" się świecą, a podczas rozruchu się gaszą same i zapalają jak się silnik uruchomi. Radio - sam nie wiem, nie zawracałem uwagi ale wydaje mi się że również włącza się po rozruchu.