Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Wymiana Rozrządu w garażu

pafcom
    Gość

Domyślnie

Panowie, zapomniałem powiedzieć że mam wykształcenie mechaniczne i bez sprawdzenia czy nie ma kolizji nie pozwoliłbym na odpalenie motoru, pływające wałki to przecięty stary pasek i kolega do pomocy, natomiast skąd wiem żę przestawiony był o dwa zęby?, bo pomierzyłem wszystko przed demontażem starego paska.Odpowiadając na sugestie, nie- wcale nie pali więcej, wręcz mniej, jedyny problem to TRA na minusie dość niskim, ale to było przed i po, moim zdaniem rozrząd nie ma wpływu na ten wynik. Przed zabraniem się za wymianę paska, zmieniłem sondę lambda boscha,termostat i przepływkę co nie dało zamierzonego efektu czyli końca mulenia pow 4000 obr., tylko skończyły się błedy, a było ich 3. nie naśmiewajcie się, naprawde da się, może jak sprawdzę na przyrządach to wyjdzie że jednak jesze nie jest idealnie, ale naprawdę, przed i po mojej pracy, to przepaść w osiągach.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pływające mają być koła, a nie wałki.
    A ten przecięty stary pasek to chyba jakiś żart, albo nowa technologia do opatentowania. Tylko nie na tym forum, bo tu takie numery nie przejdą.
    Weź blokady (tylko porządne), czujnik zegarowy, zdejmij pokrywę zaworów, wyjmij akumulator, żeby widzieć znaki na obudowie sprzęgła i kole zamachowym i sprawdź, jak masz rzeczywiście ustawiony rozrząd.
    A jak go dobrze ustawisz, to wtedy naprawdę poznasz osiągi swojego samochodu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- i tak ma dobre osiągi ponieważ TRA na dużym minusie to bogata mieszanka, czyli tryb awaryjny i można smigać !!.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

pafcom
    Gość

Domyślnie

Może macie rację, nie dowiemy się dopóki nie sprawdzimy na przyrządach, ale na razie jest bardzo dobrze, niestety nie mam porównania z inną Alfą z tym silnikiem co do mocy. A to TRA na minusie co może znaczyć, i jak to zniwelować, bo już żadnego błędu nie ma tylko to TRA!, może w takim razie pomożecie, skoro tacy z was specjaliści koledzy? Jedyne co mi się nasuwa to coś ze zbiornikiem paliwa, z zaworem konkretnie, ponieważ straszne ciśnienie się wytwarza i co za tym idzie syczenie jak odkręcam korek paliwa. Aha, i unicode nie jest uruchomiony, jak sugerował kolega BUBU.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wszystkim syczy po odkręceniu korka wlewu paliwa, więc tym się nie przejmuj.
    A co zrobić, to masz napisane w moim poście nr 12.
    A czy sprawdzałeś wykres sondy na kompie ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- dlaczego powstaje to ssssyczenie ?
    - w układzie przewietrzania zbiornika paliwa z gazów ECU okresowo otwiera zawór przewietrzania i opary łądują w kolektorze ssącym, gdzie dalej są spalane.
    - czyli w układzie przewietrzania powstaje w momencie otwarcia zaworu podciśnienie około - 0.6 bara które wysysa z pochłaniacza weglowego zgromadzone opary.
    - te implikowane podciśnienie pozwala na przepływ oparów w kierunku pochłaniacza weglowego.
    - jeśli jest sssyk podczas tankowania to by świadczyło o braku sprawności technicznej tego toru.
    - ponieważ wtedy powstaje nadciśnienie w układzie pochłaniania z oparów paliwa.
    - testy programem alfadiag wykaże tę niesprawność albo podczas testów czujników albo podczas jazdy autem.
    - ja zwykle podczas testów czujników dmucham w rurkę w układzie przewietrzania i obserwuje czy jest drożność toru w takt testów, czyli zamykania i otwierania elektomagnesu przez program Alfadiag.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 18-09-2010 o 11:14

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Ale drogi Kolego, ten tor jest włączany w określonych warunkach i sam o tym kiedyś pisałeś. Jeśli nie są one spełnione to będzie syczeć.
    Z tego co pamiętam to chodziło chyba o wysokie obroty i takie tam.

pafcom
    Gość

Domyślnie

koledzy, a czy niesprawny układ odpowietrzania zbiornika o którym piszemy może być przyczyną TRA na minusie?, kolego BUBU321 w którą rurkę dmuchasz? ja próbowałem w tą co idzie do zbiornika i nic, brak przejścia, tak ma być? trapi mnie to TRA ponieważ dziwnie się auto zachowuję, obroty falują, czyściłem zaworek odmy za przepustnicą jak i ją samą, robiłem resety krokowego, i nic nie pomaga ....ma to związek z tym TRA na dużym minusie, teraz -173 i jakieś tam drobne. Przed wymianą przepływki i sondy było- 380 coś, więc jest lepiej ale i tak o bardzo wiele za dużo, aha jeszcze jeden objaw, coś w rodzaju turbo-dziury, na niskich obrotach gaz prawie do deski auto reaguje ale po chwili , nie wiem jak to opisać coś jakby przydusiło go powietrze i dopiero odjazd.....miałem tak w motocyklu i winą był zły skład mieszanki, za mało benzyny w stosunku do powietrza i trafiona pompka przyśpieszacza, ale mówicie że TRA na minusie to za dużo benzyny więc się gubię ...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@MarcinTM
    - czyli każda sssycząca alfa nigdy nie jeżdzi powyżej 3.000 obr/min, nie osiągą temperatury > + 75 st C, oraz prędkości powyżej 50 km/h miedzy jednym a drugim tankowaniem paliwa ?
    - jeszcze jest warunek czasu większego od 2minut aby w tym czasie były spełnione te wszystkie warunki.
    - przyznaję, że może są jeszcze inne warunki ale ja więcej nie potrafię wyciągnąć z programu WinOls.

@pafcom
    - podłączam program alfadiag, włączam testowanie elektrozaworu i dmucham w rurkę która idzie pod kolektor ssący.
    - w druga rurkę nie dmucham poniewaz korek paliwa i uszczelka na nim nie pozwoli ci na testy.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 16-09-2010 o 07:52

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

a czy ustawianie rozrzadu w jtdm tez nie obejdzie sie bez blokad? bo szczerze mowiac mechanik ktory mi robil bez owijania przyznal ze robil na znaki i teraz jestem zesr...
    niby pali, jezdzi ale jak mowicie ze to mozliwe to zaczynam sie bac!
    jak najlepiej to sprawdzic?