Tutaj masz instr.http://www.alfa156.net/tech/bulbs/fr...solebulbs.htmlNapisał marek1975
Tutaj masz instr.http://www.alfa156.net/tech/bulbs/fr...solebulbs.htmlNapisał marek1975
Tu jest świetnie pokazane jak wymienić te żarówki FORUM Alfa Romeo Club Polska - klub fanów Alfy Romeo :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: forum, wymiana informacji między użytkownikami, 8)
Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 24-06-2009 o 19:05
ALFA 156 JTD
stronka nie odpala przynajmniej mi:?:
Witam
mam ten sam problem jednak w 147
czy ktoś ma może taką instrukcję jak do 156?
z góry dzięki
zdjęcia wszystko wyjaśniają . :mrgreen:
Niestety u mnie to białe ustrojstwo ma z tyłu zaczepione linki od sterowania nawiewem i one nie pozwalają wyjąc je z konsoli środkowej (nie mam klimy i pewnie stąd te różnice).
Wie ktoś jak odczepić te linki ? Może da się te żaróweczki wyjąć w inny sposób?
Nie sadze zeby to sie czyms roznilo. fakt to biale podelko jest polaczone tasmami gdzies tam z czyms, ale jak je odkrecisz i lekko wysuniesz to tasmy wyciagniesz - sa podlaczone wtyczkami.Napisał marek1975
Taśmy też mam ale oprócz nich są jeszcze doczepione te nieszczęsne linki. Ręce sobie zdarłem żeby to wyjąć i nie dałem rady.Napisał Siekier
(
Trzeba te linki odczepić albo znaleźć inny sposób dostępu do tych żaróweczek.
Dzisiaj skończyłem wcześniej pracę i postanowiłem zabrać się za te żaróweczki w pokrętłach, a przy okazji chciałem wymienić jedną nad zegarkiem bo też się przepaliła. Póki jeszcze było widno, zabrałem się do pracy.
Udało mi się wyjąć żaróweczki z pokręteł bez wyjmowania tego białego panelu na którym są umocowane, wyjąłem panel z trzema wskaźnikami (paliwo, zegar i temperatura), wymieniłem żaróweczki, zmontowałem wszystko z powrotem, włożyłem kluczyk do stacyjki, przekręciłem i ..... w górnym panelu ze wskaźnikami zaświeciła się jedna żaróweczka, a w pokrętłach tylko środkowa od siły nawiewu(
Zabrałem się za górny panel ponownie, w miejsce tej jednej jedynej świecącej podpiąłem nieświecące żaróweczki żeby sprawdzić czy są sprawne, były sprawne. Po włożeniu tej żaróweczki, która jako jedyna świeciła, na swoje miejsce okazało się że i ona przestała świecić!
Efekt jest taki, że górny panel z 3 wskaźnikami jest niepodświetlony w ogóle (zapalają się i gasną tylko żaróweczki od rezerwy paliwa i za wysokiej temp. silnika), a w pokrętłach świeci się tylko środkowa żaróweczka.
Co może być powodem takiego stanu rzeczy???
Wymianę robiłem przy wyciągniętym ze stacyjki kluczykiem, a w panelu górnym przed każdą wymianą odłączałem wiązkę kabli. Czy mimo wszystko mogłem zrobić jakieś zwarcie i przepalił się bezpiecznik?