Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Temat: [145] Gdzie te konie...?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Precyzyjniej KOLEDZY - kto i po wymianie czego odczuł, że jego silnik odzyskał wigor - mówimy o silnikach typu BOXER. Wiem, że większość podzespołów, które wcześniej wymieniłem ja i pozostali ALFAHOLICY jest ważnych i ma wpływ na pracę silnika, ale oczekuję tylko przypadków popartych własnym doświadczeniem - KONKRETNIE
    szukasz cudownego srodka ktory spowoduje powrot kni??nie ma.a jesli twierdzisz ze swiece nie maja wiekszego wplywu to nie ma o czym gadac.200tys to nie jest zaden wielki przebieg.jesli silnik jest prawidlowo eksploatowani i serwisowany drugie tyle przed nim.aby caly czas mial pelna moc trzeba nawet swiece wymieniac regularnie....alfoskie 90 KM to duzo wiecej niz 90KM jakiegos deutschwagena.a nawet w takim deutschwagenie musi byc wszystko sprawne...piszesz o wieku.co ma wiek do mocy???
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał fr33
    moge powiedzieć tylko tyle - te silniki są bardzo wyczulone na iskre. Dobrze mieć zawsze dobre świece, przewody oraz filtr, szczelny uklad dolotowy, dobrą sonde lambda.. kto tak nie ma i twierdzi ze jego silnik jest słaby i nie wierzy ze to pomaga jest w duzym błędzie i radził bym się zastanowić
    Mnie tego nie musisz mówić ale jeśli możesz pomóc to mam dwa pytania.

Świece mam nowe NGK i teraz chciałbym kupić PWN też NGK czy te do 1,4 ( http://allegro.pl/item296180387_prze...meo_ar602.html ) będą pasować do 1,6?

Jak sprawdzić szczelność dolotu?
    FORZA ITALIA !

Baśka13
    Gość

Domyślnie

Popieram kolegę fr33 i przyłączam się do jego wypowiedzi. Miałam podobnie wymiana filtru paliwa, świece i przede wszystkim paliwo 98 idzie jak burza jest ogromna różnica. pozdrawiam Baśka

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Świece mam nowe NGK i teraz chciałbym kupić PWN też NGK czy te do 1,4
    tak wygladaja przewody z 1.4

http://www.janmor.pl/pl/sklep.php?p=...rzewodu=00123p

a tak z 1.6

http://www.janmor.pl/pl/sklep.php?p=...rzewodu=00093p

różnica jest .. 1.6 ma opory na końcach 1kOhm i 5kOhm ..

ja śmigałem i śmigam na Janmorach i jeszcze z nimi problemu nie bylo

Cytat Napisał currahee
    Jak sprawdzić szczelność dolotu?
    daj silnikowi po obrotach i posluchaj czy nigdzie nie swiszczy przy rurach dolotowych... najlepiej jest porozkrecać rury (przy okazji przeczyscic przepustnice) i poskladać do kupy spowrtoem - nowe objemki of course

pozdrawiam
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał Baśka13
    Popieram kolegę fr33 i przyłączam się do jego wypowiedzi. Miałam podobnie wymiana filtru paliwa, świece i przede wszystkim paliwo 98 idzie jak burza jest ogromna różnica. pozdrawiam Baśka
    Wymienilem to wszysztko w swoim t.s i mi nie czuje roznicy. Za to zatankowalem z Vervy 98 statoila zwyklego 95 i tutaj czuc roznice na korzysc statoila

Uszatek
    Gość

Domyślnie

A może warto zapamiętać, że Boxerki pokazują rogi, w okolicach prawie 4000rpm?????

jak sie kręci Bx do 3500 rpm, to nawet matiz odjedzie, ale wystarczy go przegonić w pobliże 4000, wtedy pokazuje na co go stać.

Niestety, kręcąc moje auto pod maxa, przy 5500 zauważalnie słabnie......krzywa momentu spada na ryj.

tak jak sugerują koledzy, zacznij od świec i przewodów. Potem dalej....katalizator, dolot.

Moje autko najlepiej śmiga na PB 95

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Widzę, że temat wzbudza sporo kontrowersji. Nie szukam żadnego cudownego środka, jak mi co niektórzy zarzucają. Wiem, że 200.000 km to nie jest jakiś straszny przebieg, nie wiem jednak co wyprawiali z moim MALEŃSTWEM poprzedni właściciele i zużycie może dawać już o sobie znać. Wiem również co ma wpływ na osiągi silnika - moge wymienić całą "litanię". Nie o to chodzi KOLEDZY, żeby wymienić "połowę silnika". Chciałem z całej tej "listy przebojów" wyodrębnić dwie lub trzy dolegliwości naszych BOXERKÓW, które są najczęściej przyczyną spadku ich osiągów. Przyznam, że po części mi się to udało. Za jakiś czas wymienię świece i PWN - zobaczymy czy pomoże Może któraś z tzw. "Mądrych Głów" poleci mi jakieś konkretne świeczki do mojego MALEŃSTWA
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

eh a byles choc na jakies diagnostyce? pelna odpowiedz dostaniesz na analizatorze spalin ,examinerze plus hamowania a to wszystko daj porzadnemu mechanikowi do obejzenia/wyniki/ i powinien dac ci odpowiedz.zadajesz pytania i oczekujesz cudownego srodka kazdy podaje ci rady jakie sam w swoim silniku zastosowal i wedlug jego zdania to pomoglo a to niekoniecznie sprawdzi sie w twoim aucie.chcesz samemu uzdrowic alfe b.dobrze ale nie oczekuj ,ze userzy wezma na siebie odpowiedzialnosc za twoje naprawy.z tego co widac masz blade pojecie o dzialaniu sinika i o mechanice wiec lepiej daj zarobic pozadnemu majstrowi a byc moze unikniesz zbednych wydatkow
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Może któraś z tzw. "Mądrych Głów" poleci mi jakieś konkretne świeczki do mojego MALEŃSTWA
    Ja zawsze jeżdżę na NGK.
    Cytat Napisał piotriix
    zadajesz pytania i oczekujesz cudownego srodka kazdy podaje ci rady jakie sam w swoim silniku zastosowal i wedlug jego zdania to pomoglo a to niekoniecznie sprawdzi sie w twoim aucie.chcesz samemu uzdrowic alfe b.dobrze ale nie oczekuj ,ze userzy wezma na siebie odpowiedzialnosc za twoje naprawy.z tego co widac masz blade pojecie o dzialaniu sinika i o mechanice wiec lepiej daj zarobic pozadnemu majstrowi a byc moze unikniesz zbednych wydatkow
    Nie wiem o co wam chodzi. Nikt tu nie oczekuje złotego środka (skąd w ogóle taki pomysł :roll: ). To jest chyba forum, a jeśli tak to jest po to by dyskutować i wymieniać się doświadczeniem.

BTW. dzięki fr33 za odpowiedz .
    FORZA ITALIA !

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Ja zawsze jeżdżę na NGK.
    tez smigam na NGK (V-line) i moge polecic

btw... kiedys w "pogromcach mitów" ogladalem jak do baku dorzucili kulki na mole silnik wkrecał sie na obroty jak glupi i kopa dostał niezlego ..

moze to jest ten "złoty środek" ??
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW