Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Składana tylna kanapa. Powiekszenie przestrzeni bagażowej

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

jedna osoba mówiła mi, że ma wyciętą tą blachę w celu uzyskania większej pojemności bagażnika... podobno wszystko OK... z resztą, to nie jest problem bo można tam wspawać jakieś płaskowniki lub po prostu rozpórkę...

głębszą kwestią jest w jaki sposób rozkładać tą kanapę...?

Poza tym ponawiam pytanie: miał ktoś kiedyś bagażnik w 166? chodzi mi o to jak i gdzie przymocować te stopki...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    Poza tym ponawiam pytanie: miał ktoś kiedyś bagażnik w 166? chodzi mi o to jak i gdzie przymocować te stopki...
    zonkil90 jesli chcesz bagażnik dachowy to musisz szukac oryginalnego dydykowanego do 166 jak chcesz to moge sie dowiedziec ile kosztuje oryginalna nówka ale przypomnij mi się jutro może dam rade załatwić.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

jak słyszę połączenie słów "Alfa" "166" "oryginał" to w głowie mam same czterocyfrowe kwoty no ale nic, popytaj, gdzieś w końcu muszę dać tą drabinę...

któryś z moderatorów(złośliwiec jeden) zmienił moją chwytliwą nazwę topicu... ehhh nic nie szanują ludzkiego zasobu intelektualnego
    Ostatnio edytowane przez Zonkil ; 10-04-2011 o 19:35

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Żuwik, nieskładane fotele i blacha za nimi jest tylko kaprysem projektantów. Jako konstruktor mogę Ci wyliczyć i udowodnić że są dziesiątki innych sposobów na usztywnienie bryły niż mizerny kawałek blachy... Po prostu 166 nie miała być praktyczna i nikt przy jej tworzeniu nie zawracał sobie dupy składanymi fotelami, schowkami czy konkurencyjnymi w tej klasie pojemnościami wnętrza i bagażnika.
    Zonkil90 jak tak bardzo cykorzysz przed tą sztywnością to wytnij w tej ściance owal z dużymi promieniami a nie całą blachę a wtedy sztywność (o ile o taką chodzi) zmniejszy się jedynie o kilka do kilkunastu procent.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Marku, absolutnie nie mówię, że Ci nie wierzę tak tylko głośno myślę, bo wiesz, ewenementy się zdarzają. Obliczania konstrukcji karoserii się nie podejmuję, jednak ciągle nie daje mi spokoju myśl, że to jest jednak spory arkusz blachy, który kosztuje. Jest tłoczony, a to kosztuje. Jest wspawany/wgrzany do każdej sztuki, a to kosztuje. Gdyby można go było tam nie umieścić, FIAT by tego nie zrobił, bo oni lubią oszczędzać nawet na potrzebnych rzeczach. Tylko ten jeden aspekt mi tu nie pasuje.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Taniej wstawić blachę niż mechanizm (zawiasy, trzpienie, uchwyty) i składaną kanapę to jest ta oszczędność blachę wstawiają automaty. Koszt kilograma stali jest niczym w porównaniu do kosztów robocizny. Często przy projektowaniu maszyn idę w większą masą ze względu na mniejszą robociznę. Np taniej jest zrobić 3x cięższy wysięgnik żurawia z dwuteownika niż ażurowy leciutki i wytrzymały z blachy i rurek. Bo w pizdu jest spawania i rzeźbienia a dwuteownik pomimo że 3x cięższy to tniesz z metra i to tyle.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Tylko czy kanapa trzyma się tej blachy? Chyba nie... Można by wsadzić przecież kanapę nie składaną bez montowania blachy i byłoby - wg Twojej teorii - to samo.

OK, nie dumam już więcej na ten temat, tak jak wspominałem zapytam się osób, które są specjalistami w dziedzinie konstrukcji nowoczesnych nadwozi i napiszę jakie jest ich zdanie. Będzie to bardziej wiarygodne niż moja radosna dedukcja
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 10-04-2011 o 20:52

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Zonkil90 jak tak bardzo cykorzysz przed tą sztywnością to wytnij w tej ściance owal z dużymi promieniami a nie całą blachę a wtedy sztywność (o ile o taką chodzi) zmniejszy się jedynie o kilka do kilkunastu procent.
    tak jak wcześniej pisałem...
    jedna osoba mówiła mi, że ma wyciętą tą blachę w celu uzyskania większej pojemności bagażnika... podobno wszystko OK... z resztą, to nie jest problem bo można tam wspawać jakieś płaskowniki lub po prostu rozpórkę...
    w tym momencie już bardziej interesuje mnie sposób rozkładanie foteli tak aby to miał sens i praktyczność...

poza tym szukam też odpowiedzi na temat mocowania bagażnika dachowego...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

poza tym szukam też odpowiedzi na temat mocowania bagażnika dachowego...
    Pamiętam tylko że w oryginale mocowanie opiera się na tej części dachu między górą dzwi, a tą chromowaną listwą
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

no właśnie... a tam nie ma żadnych dziur i to mnie męczy...