Jeśli różnica 20zł jest dla Ciebie problemem to po co wogóle chcesz cokolwiek wydawać żeby zamienić coś co już masz na takie samo. Używane na używane. To jest sprężyna gazowa. W miarę upływu czasu gaz z niej powoli się ulatnia i sprężyna traci siłę.
Jeśli różnica 20zł jest dla Ciebie problemem to po co wogóle chcesz cokolwiek wydawać żeby zamienić coś co już masz na takie samo. Używane na używane. To jest sprężyna gazowa. W miarę upływu czasu gaz z niej powoli się ulatnia i sprężyna traci siłę.
numbero tutaj o kase nie chodzi . Obawiam sie tylko tego ze przy zamienniku kupie za slaby ten silownik, a orginal to niby orginal. Moze ktoś wie jaka sile ma orginalny silownik? Moze ktoś kupowal nowe ORI?
[C
Na oryginalnym masz napisane. Siła jest wyrażona w Niutonach. Szukaj napisu typu 230N, 320N... na pewno znajdziesz i dobierzesz dobry zamiennik. Jak będą trochę mocniejsze to nic się nie stanie. Ja kupiłem do GTV 430N kiedy ori jest 170N i klapa sama się otwiera do samej góry jak nacisnę guzik na pilocie. Na początku było trochę ciężko zamykać ale już trochę osłabły i jest ok.
numbero cenna uwaga. Dzięki. Ciekawe z tym otwieraniem by bylo w 166
[C
Mnie też ciekawi czy sama się klapa otworzy w 166masa kupuj mocny siłownik i czekam na rezultaty
![]()
Też bym wymienił, tak żeby klapa sama szła do góry...ale czy napewno ori są są 170 N? Tutaj http://allegro.pl/alfa-romeo-166-sil...792761010.html są zamienniki o sile 480 N więc jeśli byłoby tak jak pisze Numberuno byłyby dobre...
Ostatnio edytowane przez robertrg ; 12-12-2012 o 19:47
aukcja jest na 480N a nie 48. Swoją drogą to cholernie dużo. Tylko pytanie ile mocniejsze dać żeby się sama klapa otworzyła. 2... 3x więcej?
O 170N w oryginale pisałem w kontekście GTV.
W 166, spojrzałem teraz, są 300N. Ale sądząc po konstrukcji zawiasu nawet 1000N nie podniesie klapy od zera. Trzeba będzie ją zawsze szarpnąć ręką chociaż na kilka cm. Więc lepiej szukać coś w okolicy oryginału. W sprężynie ważna jest długość całkowita siłownika, długość skoku i właśnie siła. Przerabiałem temat szukając siłowników do GTV. Lepiej szukać na Allegro czy w googlach wpisując w wyszukiwarce właśnie te parametry (najlepiej długość całkowitą) niż szukać do konkretnego modelu auta.
A te w aukcji którą wkleił robertg są do maski silnika. I właśnie 480N są w oryginale w 166.
Ostatnio edytowane przez Numberuno ; 12-12-2012 o 19:56
Już poprawiłemNumberouno pisze, że ma 430 i klapa podnosi się, więc przy 480 powinna napewno...muszę u siebie zobaczyć czy napewno jest 170 N ori...
Ostatnio edytowane przez robertrg ; 12-12-2012 o 19:53
robert ten na tej aukcji to chyba od maski jest patrzac na dlugosc jego. W klapie jest chyba 280mm. Zadalem pytanie do tanifiat o oryginały, zobaczymy ile sobie ceni te silowniki.@marek ja chyba pójdę w seryjne zamienniki bo dopiero bedzie cyrk jak mi ta klape zeby kiedy wybijecA pozatym nie mam otwierania z pilota wiec szkoda szyby tylniej
![]()
[C