Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Dymienie z webasto. JTD

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Dziwi mnie to. Sam nie mialem diesla ale czasem jezdze sluzbowymi i nigdy nie widzialem takiego zjawiska. Fabrycznie auto nie ma prawa tracic temperatury. Do 80 to jeszcze od bidy ale nie mniej. Poniewarz optymalna temperatura pracy silnika to wlasnie 80-90 stopni. Nie moze miec mniej bo po prostu bedzie mial gorsze parametry. Fabrycznie kalkulacja cieplna jest tak dobrana ze roboczo ponizej 80 nie ma prawa zejsc. I to ze w 166 jest nagrzewnica stale otwarata tez musi byc uwzglednione. Gdyby auto bylo na gwarancji i temp spadala ponizej 80st to idzie na reklamacje. To nienormlne paramatry pracy silnika i tlumaczenie sobie ze zeszlo mi do 70 i ten typ tak ma to taka sama bzdura jak pisanie ze 166 ma do dupy lampy (slabo swieca) i trzeba sie z tym pogodzic. Oczywiscie ze czas nagrzewania moze byc dlugi. Ja sam widze ze moja 166 z dwa razy dluzej sie nagrzewa niz V6 puga. Poza tym sprawdzcie odczyty na kompie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD 2002 rok.

Domyślnie

Witam około 2 miesiące temu miałem podobny problem auto kopciło od spodu to raz a dwa szybki ubytek paliwa. Pojechałem do zaufanego serwisu okazało się ze paliwo ucieka z webasta, ktore praktycznie nie działało. Rozwiązaniem było odłączenie webasta od metalowych rurek i już. Odpalam auto w -20 i jakoś problemu większego nie mam ( nawet z odłaczonym webasto). A jesli chodzi o słabe grzanie to u mnie było identycznie i trzeba było wymienić termostat - cena gadżetu 230 PLN.
    Ostatnio edytowane przez Niziu23 ; 14-02-2012 o 20:46

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Ehh... macie webasto w dieslach i je odłączacie bo paliwo cieknie... to nie łatwiej naprawić? Palnik wyczyścić i jazda?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD 2002 rok.

Domyślnie

Nie posiadam takich mocy przerobowych zeby zrobic to palnikiem i jak ty to mowisz "jazda" Ale z checią posłucham jak do tego się zabrac...

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Źle mnie zrozumiałeś Palnik spala olej napędowy podnosząc temperaturę płynu chłodzącego, trzeba go co jakiś czas czyścić "i jazda" taka przenośnia a przewody od paliwa raczej nie są ciężkim zagadnieniem do opanowania ...tylko głupotą wg. mnie jest to że kupujecie samochody i je "zubażacie", bo wg. mnie jeśli coś jest w samochodzie, to ma działać. A jeśli czegoś nie ma... to zawsze można to zainstalować (mam na myśli wyposażenie )

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Dziwi mnie to. Sam nie mialem diesla ale czasem jezdze sluzbowymi i nigdy nie widzialem takiego zjawiska. Fabrycznie auto nie ma prawa tracic temperatury. Do 80 to jeszcze od bidy ale nie mniej. Poniewarz optymalna temperatura pracy silnika to wlasnie 80-90 stopni. Nie moze miec mniej bo po prostu bedzie mial gorsze parametry. Fabrycznie kalkulacja cieplna jest tak dobrana ze roboczo ponizej 80 nie ma prawa zejsc. I to ze w 166 jest nagrzewnica stale otwarata tez musi byc uwzglednione. Gdyby auto bylo na gwarancji i temp spadala ponizej 80st to idzie na reklamacje. To nienormlne paramatry pracy silnika i tlumaczenie sobie ze zeszlo mi do 70 i ten typ tak ma to taka sama bzdura jak pisanie ze 166 ma do dupy lampy (slabo swieca) i trzeba sie z tym pogodzic. Oczywiscie ze czas nagrzewania moze byc dlugi. Ja sam widze ze moja 166 z dwa razy dluzej sie nagrzewa niz V6 puga. Poza tym sprawdzcie odczyty na kompie.
    JTD.. tak 1,9 jak 2,4 bez dodatkowych wspomagaczy typu fabryczna grzałka w nagrzewnicy czy webasto.. nie mają prawa dogrzewać się przy dużych mrozach.. to oczywiste, każde JTD tak ma i jeśli ktoś to kwestionuje to znaczy, że nie ma pojęcia o temacie.. a wymiana termostatu zazwyczaj jest wyrzuceniem pieniędzy..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    JTD.. tak 1,9 jak 2,4 bez dodatkowych wspomagaczy typu fabryczna grzałka w nagrzewnicy czy webasto.. nie mają prawa dogrzewać się przy dużych mrozach.. to oczywiste, każde JTD tak ma i jeśli ktoś to kwestionuje to znaczy, że nie ma pojęcia o temacie.. a wymiana termostatu zazwyczaj jest wyrzuceniem pieniędzy..
    Twierdzisz ze to normalne zeby silnik mial roboczo mniej niz 80 stopni?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

U mnie po wymianie termostatu na nowy orginalny wczesniej wymieniłem czujnika temp. na nowy orginalny w trasie auto zawsze trzyma temperature roboczą i nic nie spada. Dopiero na postoju jak są większe mrozy i mam włączone ogrzewanie ok 19-20stopni dmuchawa ustawiona na 3kreski trochę temperatura spada. Taki urok jtd

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kamil-2k Zobacz post
    Taki urok jtd
    Parę stopni to ok. Do 80 stopni też jeszcze jest dopuszczalne ale mniej????? To jest coś zjeb...e i koniec. I niby wszyscy w JTD tak macie że temp spada poniżej 80 i to normalne????

yattaman
    Gość

Domyślnie

Wiem ze swojego doświadczenia ,gdy miałem uszkodzony termostat to na postoju silnik nie łapał temperatury ,a w trasie osiągał max. 80*C . Dodam ,że mam nagrzewnice i wymiana termostatu rozwiązała problem.
    Po 10minutach na postoju jest już 70*C i nawet przy mrozach -25 zawsze wskazówka temperatury na zegarach stoi sztywno na środku . A wydać 110zł na nowy termostat do jtd to chyba nie majątek .