Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: [156] Pomozcie wybrac wersje silnikowa

Kosiar
    Gość

Domyślnie

powiem Ci tak ja mam 2.0 jeżeli nie żal Ci na paliwo to kupuj ja też nie jestem osobą jeżdżącą delikatnie i w mieście podchodze czasem nawet do 14l na 100 jednak nie zakładam podtlenku LPG dlatego że to Alfa i chyba każdy mnie zrozumie tu dlaczego nie chce zagazować Alfy
    2.0 daje straszną frajdę przyspiesz w miarę ok nie jest co prawda elastyczny ale ponad 3 tyś obr pokazuje pazury jak każdy TS

Ja osobiście jednak gdybym teraz kupował Alfę wybrał bym 2.4 JTD ewentualnie 1.9 JTD mniejsze spalanie a turbo jest :mrgreen:

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    Co za bzdura Co to ma do stanu silnika? Przecież to zależy od przełożeń w skrzyni biegów. Taki 'test' nie pokaże, czy wszystko w silniku jest ok, bo tak samo do odcięcia się będzie kręcił silnik w pełni sprawny jak i silnik z uszczelniaczami zaworów czy czegoś innego.

Co do gazu - szaleństwa na lpg? Przecież to jedno z drugim się troszkę wyklucza.
    Sam piszesz bzdury nie rozumiejąc tematu. Mówimy o silniku 1.8 i 2.0 TS w Alfie 156. Jeśli więc 1.8 wyciągnie setkę a 2.0 tylko osiemdzisiąt. To chyba logiczne że z silnikiem jest coś nie tak. Może to być drobiazg jak np. przepływomierz czy sonda lambda, a może to też świadczyć że silnik nie ma mocy z poważniejszych usterek, zwłaszcza jeśli jeszcze do tego bierze nadmiernie olej.
    Z tym szalenstwem na LPG też nie wiadomo o co Ci chodzi, bo po to jest przełącznik w zasiegu ręki by przejśc na zasilanie benzyną kiedy jest ochota.
    Polecam silnik jak największy jesli lubi się poszaleć lub 1.8 gdy ekonomicznej jezdzimy.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał Qbatron
    Moj wybopr sklania sie ku 2.0, ale powiedzcie mi jak charakterystyka do codziennej jazdy? Wiem ze 16tki ogolnie ciagna dopiero od ok 3500RPM, ale jak to jest w alfach?
    Ja tez smigam 156 2.0TS i jestem bardzo zadowolony z silniczka, grunt to pilnowac serwisu tego silnika i wymieniać wszystko co w nich trzeba wymieniać, a to juz w innych tematach jest szeroko omówione...
    Faktycznie przyspiesza ostro od 3,5...ale przy sprawnym wariatorze od 2 tys. pownienieś czuć ciąg... Silnik lubi wypić paliwka ale bez szaleństw, mi w mieście (100% po mieście) spala około 10-11 przy normalnej jeździe do 4-4,5 tys. obrotów...
    Ale radośc z ajzdy i ten dźwięk TSika jest świetny...

JA polecam, ale zaznaczam te silniki potrzebują regularnego serwisowania i ponadprzeciętnego dbania o nie... Bez tego bedziesz narzekał i przeklinał...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Cytat Napisał bimski
    Co za bzdura Co to ma do stanu silnika? Przecież to zależy od przełożeń w skrzyni biegów. Taki 'test' nie pokaże, czy wszystko w silniku jest ok, bo tak samo do odcięcia się będzie kręcił silnik w pełni sprawny jak i silnik z uszczelniaczami zaworów czy czegoś innego.

Co do gazu - szaleństwa na lpg? Przecież to jedno z drugim się troszkę wyklucza.
    Sam piszesz bzdury nie rozumiejąc tematu. Mówimy o silniku 1.8 i 2.0 TS w Alfie 156. Jeśli więc 1.8 wyciągnie setkę a 2.0 tylko osiemdzisiąt. To chyba logiczne że z silnikiem jest coś nie tak. Może to być drobiazg jak np. przepływomierz czy sonda lambda, a może to też świadczyć że silnik nie ma mocy z poważniejszych usterek, zwłaszcza jeśli jeszcze do tego bierze nadmiernie olej.
    Ależ ja rozumiem temat całkiem dobrze :-) Nie podoba mi się jedynie sprzedawanie zasłyszanych opinii, które w zasadzie nie mają sensu. Przecież 7000 obrotów na minutę wału to wciąż 7000 (nie mam pojęcia, gdzie odcinkę mają tsy). Wiadomo, że silnik, który się nie zakręci do momentu, w którym normalnie i prawidłowo odcięcie się znajduje, nie jest zdrowy. I to wcale nie musi byc na drugim biegu Tak samo możnaby to zrobic na jedynce (sprawdzic, czy wskazówka obrotomierza sięgnie czerwonego pola).
    Z tym szalenstwem na LPG też nie wiadomo o co Ci chodzi, bo po to jest przełącznik w zasiegu ręki by przejśc na zasilanie benzyną kiedy jest ochota.
    Polecam silnik jak największy jesli lubi się poszaleć lub 1.8 gdy ekonomicznej jezdzimy.
    Zdanie jest wyrwane z kontekstu. Dalej wyjaśniłem, o co mi chodzi. Autor tematu nie pisał o pałowaniu po przełączeniu się na benzynę.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

fabian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Qbatron
    Moj wybopr sklania sie ku 2.0, ale powiedzcie mi jak charakterystyka do codziennej jazdy? Wiem ze 16tki ogolnie ciagna dopiero od ok 3500RPM, ale jak to jest w alfach?
    jezdze 2.0 i na poczatku mi sie bardzo podobalo..

jazda zaczyna sie od 3KRPM.. jak masz 4,5KRPM to myslisz, ze masz kawal naprawde szybkiej fury, a jak zaczynasz przekraczac 7KRPM, to myslisz, ze jestes najszybszy na drodze..
    do czasu.. kiedy ktos nie objedzie Cie jak dzieciaka - wowczas zbijesz sie w cycki, ze nie kupiles sobie 2,5V6 (albo jeszcze cos szybszego)

2.0TS 16V jest po prostu fajny - i tak jestes szybszy, niz 90% innych przemieszczaczy drogowych (patrzac na to czym zazwyczaj ludzie jezdza), ale najbardziej irytuje te pozostale 10%

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

*przenosze temat do odpowiedniego działu*
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    Ależ ja rozumiem temat całkiem dobrze Nie podoba mi się jedynie sprzedawanie zasłyszanych opinii, które w zasadzie nie mają sensu. Przecież 7000 obrotów na minutę wału to wciąż 7000 (nie mam pojęcia, gdzie odcinkę mają tsy). Wiadomo, że silnik, który się nie zakręci do momentu, w którym normalnie i prawidłowo odcięcie się znajduje, nie jest zdrowy. I to wcale nie musi byc na drugim biegu Tak samo możnaby to zrobic na jedynce (sprawdzic, czy wskazówka obrotomierza sięgnie czerwonego pola).
    Na luzie to sobie mozna gazować. W każdym samochodzie wskazówka wejdzie na czerwone pole bez problemu. Na jedynce nie wiem ile 156 powinna wyciągnąć, ale wiem ile na dwójce. Dlatego test 2 biegu jest dobrym sprawdzianem dla silnika.Nie chodzi tu o obroty, tylko o to czy silnik zdoła rozpędzić masę samochodu do danej prędkości.
    Zrozum że jesli TS 1.8 w 156 nie osiąga na drugim biegu setki tylko np.80 to coś jest nie tak.Prosty i bezpieczny trwający ok.10s. test. Moim zdaniem lepszy niż patrzenie na wskazówkę jakie silnik ma obroty. Bo jazda to praktyka.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

ja po dorwaniu sie do 1.8 doszedłem do wniosku że większosć 2.0 słabo trzyma moc i z tych deklarowanych ponad 150 czesc odpoczywa. Ja polecam 1.8 albo 2.5 v6. Dzwiek v6 jest niesamowity.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    ja po dorwaniu sie do 1.8 doszedłem do wniosku że większosć 2.0 słabo trzyma moc i z tych deklarowanych ponad 150 czesc odpoczywa. Ja polecam 1.8 albo 2.5 v6. Dzwiek v6 jest niesamowity.
    Dużo zależy od przebiegu silniaka który często jest fałszowany, jak także od sprawności osprzętu (świece, przepływomierz, sonda) teoretycznie 2.0 mogą być bardziej zajezdzone bo wybierane sa ze wzgledy na wiekszą moc żeby poszaleć.
    Nie ma tu jednak reguły. Albo trafimy na zadbany czyt. po naprawach. Albo wszystko spadnie na nas. Dlatego przed zakupem najlepiej pojechac na komputer oraz przydusić trochę pedał gazu
    Mi w zupełności 1.8 wystarcza i także nie zalezy mi na 2.0 ale na V6 to chętnie bym się zamienił jeśli ktoś chce

Kamil_WR
    Gość

Domyślnie

Qbatron po pierwsze napisz ile masz do wydania na Alfe.