Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: [156] Pomozcie wybrac wersje silnikowa

Qbatron
    Gość

Domyślnie [156] Pomozcie wybrac wersje silnikowa

Witam,
    rozmawialem juz troche z kolega adamodg. On polecal mi 1,8 jako duzo oszczedniejsza od 2,0, jednak na autocentrum w raportach spalania srdni wynik jest taki sam dla obu (min9/max12l). Jak to wyglada w rzeczywistosci? Bo sekunda roznicy do setki jest kuszaca. Odrazu mowie, ze bede gazowal. Jestem gotowy przelknac spalanie LPG na poziomie 13-14l - 2,0 w sekwencji sie w tym wyrobi?(Miasto)

A jesli bym myslal o v6, to 17l jest realne?(wciaz mowa o miescie) Nie jezdze zbyt delikatnie.

Drugie moje pytanie, juz nie o silnik: wiekszosc egzemplarzy na allegro jest z drewnianymi wstawakmi na desce. Ludzie to lubia czy nie? Mi sie nie podoba i chcialbym sie pozbyc. Czy znajde z latwoscia kogos zeby sie zamienic, czy pozostaje tylko obklejanie?

z gory dzieki za odp i pozdr.

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Jak chcesz jeżdzić taniej to kup diesla,wiem iż jest droższy od benzyny ale on zawsze mniej pali.Pamiętaj iż Alfy w większości przypadków nie znoszą gazu.
    Poczytaj jeszcze tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ady-vt9430.htm

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

tomkap
    Gość

Domyślnie

Masz rację aby zakładać gaz.Zwłaszcza że silniki TS świetnie nadają się do gazu jeśli nie chcesz przepłacać za paliwo.Oczywiście bezproblemowa może być tylko sekwencja.
    Jest oczywiście wielu przeciwników gazu, ala to tak jak jest wielu przeciwników Alfa Romeo ,sądzących że to złe samochody. To normalne, gdyż ludzie nigdy nie byli zgodni Tu poczytaj ostatnie posty o gazie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...vt10390,40.htm

Qbatron
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Garos
    Jak chcesz jeżdzić taniej to kup diesla,wiem iż jest droższy od benzyny ale on zawsze mniej pali.
    Diesli poprostu nie lubie. Jestem mlodym czlowiekiem, lubie czasem pocisnac pod odciecie, szkoda by mi bylo diesla. Kiedys przyjdzie na niego pora, ale to kiedys
    A co do zalozenia13-14l lpg - to nie jest juz chyba taka oszczednosc? Wartosc raczej realna?

Cytat Napisał Garos
    Pamiętaj iż Alfy w większości przypadków nie znoszą gazu.
    Cytat Napisał Garos
    Masz rację aby zakładać gaz.Zwłaszcza że silniki TS świetnie nadają się do gazu jeśli nie chcesz przepłacać za paliwo.Oczywiście bezproblemowa może być tylko sekwencja.
    Tu zdania sa podzielone, jesli o mnie chodzi to kazde benzynowe auto ktore bylo w mojej rodzinie bylo zagazowane, i kazde dobrze chodzilo, wiec wnioskuje ze to kwestia gazownika.

Fred
    Gość

Domyślnie

Malo tego ze gazownika ..ale jeszcze gazownika ktory kiedykolwiek zakladal gaz do TSa. Obawiam sie ze na 10 "zagazowanych" TSow - 9 ma problemy. Oczywiscie to tylko moja subiektywna ocena.

Chcesz kręcic do odcięcia jezdząc na gazie?
    To troche tak jakbys chcial pojezdzic bolidem F1 tankując do niego 95 oktanow.
    Dla przykladu powiem ze kiedys posiadalem honde 1.6 z gazem (juz tak kupilem) i tez jezdzilem do odciecia. Az do momentu gdy przegrzalem silnik :/
    Kazdy uczy sie na SWOICH bledach :twisted:

Uwazam ze lepiej kupic 1.8 TS i nie zakladac gazu niz kupic 2.0TS i zakladac. Na to samo wyjdzie a silnik odwdzieczy sie dobrą pracą

fred

adamodg
    Gość

Domyślnie

poczułem się wywołany do tablicy
    starałem sie przedstawić ci fakty : więc 1.6 słaby po kilku dniach jazdy ( sam sie o tym przekonałem ) , 1.8 ok , 2.0 troszke więcej niż ok ale rozrząd droższy i spalanie większe ( i nie sugeruj sie jakimiś raportami tylko popytaj właścicieli )
    ale skoro napisałeś że myślałeś o V6 to go bierz ( bajka ) - tylko nie wiem czy chcesz gazować także V6 ?
    o gazie - przew3ażnie najbardziej przeklinają ci co nie mają a wg mnie jeżeli nie szuka się oszczędności na instalacji ( i oczywiście warsztacie który to robi ) to powinno być w miarę ok ), są tacy którzy na post kogoś z zagazowaną Bellą odpisuja od razu " to przez gaz" ale wyszło by na to że jak ktoś pisze że coś nie tak z autkiem ( a nie ma gazu ) "to wszystko przez benzynę " więc decyzja należy do Ciebie ( ale "V6 na gazie" to i dla mnie głupio brzmi - tak czy inaczej to będzie Twoje autko, a raczej Twoja Bella )
    pozdrawiam

Qbatron
    Gość

Domyślnie

O tym odcieciu to tak chcialem wyolbrzymic, ze dieselkiem tak sie nie pobawi.

Co do gazowania: zapytam mojego gazownika czy robil jakies alfy, jak robil to bedzie wiedzial co i jak. I albo mi wywali ten pomysl z glowy albo nie

Roznica ceny rozrzadu to kwestia pomijalna, 50tys km to dla mnie 3lata jazdy.

Ale napiszcie prosze, jaka jest roznica w spalaniu miedzy 1,8 i 2,0.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Fred
    Chcesz kręcic do odcięcia jezdząc na gazie?
    To troche tak jakbys chcial pojezdzic bolidem F1 tankując do niego 95 oktanow.
    Dla przykladu powiem ze kiedys posiadalem honde 1.6 z gazem (juz tak kupilem) i tez jezdzilem do odciecia. Az do momentu gdy przegrzalem silnik :/
    Kazdy uczy sie na SWOICH bledach
    Jak sie chce poszaleć to jezdzi sie na benzynie.Każdy o tym wie. Nic nie szkodzi mając gaz pstryknąć przełącznik by po sekundzie jechac na benzynie. Nie wiem czemu Ty o tym zapomniałeś.
    Co do gazu w tej kwesti najlepiej pytać w rubryce LPG Zone, bo tam wypowiadają się ludzie co mają pojęcie w tym temacie bo na gazie jezdzą Alfami.
    O spalaniu było już pisane wile razy. Co do osiągów to zależy dużo od stanu silnika i jego osprzętu, a nie tylko od pojemności. Czasmi 1.8 potrafi przejechać 2.0.
    Dobrym sprawdzianem silnika jest test drugiego biegu. Nie wiem jak to sie ma do 1.6, ale 1.8 oraz 2.0 powinny bez problemu osiągnąć setkę. Potem następuje odcięcie paliwa bo obroty stają się niebezpieczne.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    ...
    Dobrym sprawdzianem silnika jest test drugiego biegu. Nie wiem jak to sie ma do 1.6, ale 1.8 oraz 2.0 powinny bez problemu osiągnąć setkę. Potem następuje odcięcie paliwa bo obroty stają się niebezpieczne.
    Co za bzdura Co to ma do stanu silnika? Przecież to zależy od przełożeń w skrzyni biegów. Taki 'test' nie pokaże, czy wszystko w silniku jest ok, bo tak samo do odcięcia się będzie kręcił silnik w pełni sprawny jak i silnik z uszczelniaczami zaworów czy czegoś innego.

Co do gazu - szaleństwa na lpg? Przecież to jedno z drugim się troszkę wyklucza. Ciekawe dlaczego wszystkie (no, prawie wszystkie, nie licząc kilku wyjątków zrobionych tylko i wyłącznie dla promocji alternatywnych źródeł energii) wyczynowe samochody napędzane są benzyną? Wychodzę z założenia, że jeśli nie stac mnie na paliwo, to po prostu nie jeżdżę. Jak mawiają 'jak się nie ma miedzi, to się na czterech literach siedzi'.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Qbatron
    Gość

Domyślnie

OK, odpuscmy LPG, bo to temat rzeka. Moj wybopr sklania sie ku 2.0, ale powiedzcie mi jak charakterystyka do codziennej jazdy? Wiem ze 16tki ogolnie ciagna dopiero od ok 3500RPM, ale jak to jest w alfach?

Prosze nie wypominac mi niekonsekwencji, ze sie pytam o niskie obroty, a wczesniej mowilem o jezdzie na wysokich - Wiadomo, zalezy od dnia, nastroju, fazy ksiezyca etc. Czasem mam ochote pocisnac czasem spokojnie pojechac. Spokojnie znaczy dosc dynamicznie, ale bez wycia (nie lubie min starszych kierowcow patrzacych na mnie jak na gnoja ktory dostal autko od mamy i je katuje)