Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Łopatki kolektora

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Tomek to dotyczy tylko kolektorow z plastikowa oslona ? Co jak ma sie caly aluminowy i auto po 2007 ? Dodam zo po zakupie w 2011 wymienilem caly kolektor (kupiony w ASO ale zdziwienie bylo duze bo nie byl "plastikowy" tylko aluminowy)
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 09-05-2012 o 10:43

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Tomek to dotyczy tylko kolektorow z plastikowa oslona ? Co jak ma sie caly aluminowy i auto po 2007 ? Dodam zo po zakupie w 2011 wymienilem caly kolektor (kupiony w ASO ale zdziwienie bylo duze bo nie byl "plastikowy" tylko aluminowy)
    Tylko plastikowych.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 1.9JTDm 16V 172KM 402Nm, 6.2007

Domyślnie

prawdopodobnie mam taki plastikowy kolektor, mogę prosić o trochę bardziej rozbudowany poradnik jak usunąć te klapy fizycznie? czy po usunięciu należy wprowadzić jakieś zmiany a komputerze? czy usuwamy tylko same klapy a silnik sterujący zostaje na miejscu i "myśli" sobie że nadal steruje klapami ?
    jakie są/bądź mogą być odczuwalne zmiany w pracy/dynamice silnika po usunięciu klap?

po jakim + - przebiegu mam spodziewać się ew awarii jeżeli ich nie usunę?
    mam akurat rozpięty rozrząd i można było by pozbyć się dziadostwa, tylko nie bardzo wiem co przekazać moim mechanikom żeby nic nie spsuli

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

W tym temacie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...mpleksowo.html

Cytat Napisał derpin Zobacz post
    prawdopodobnie mam taki plastikowy kolektor, mogę prosić o trochę bardziej rozbudowany poradnik jak usunąć te klapy fizycznie? czy po usunięciu należy wprowadzić jakieś zmiany a komputerze? czy usuwamy tylko same klapy a silnik sterujący zostaje na miejscu i "myśli" sobie że nadal steruje klapami ?
    jakie są/bądź mogą być odczuwalne zmiany w pracy/dynamice silnika po usunięciu klap?

po jakim + - przebiegu mam spodziewać się ew awarii jeżeli ich nie usunę?
    mam akurat rozpięty rozrząd i można było by pozbyć się dziadostwa, tylko nie bardzo wiem co przekazać moim mechanikom żeby nic nie spsuli

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Mariusz dzięki za link, jestem właśnie po lekturze i niestety moje wątpliwości nadal pozostają nie rozwiane.

więc podbijam swoje pytania i liczę że któryś z kolegów pomoże swoją fachową wiedzą:

jak fizycznie usunąć klapy z plastikowego kolektora po lifcie?
    czy po usunięciu fizycznym klap wymagana jest jakąś integracja w elektronikę pojazdu?
    czy plastikowe kolektory można "regenerować" tak jak jest to robione ze aluminiowymi?

proszę o odpowiedź, szczególnie kolegi Tomek_KRK ponieważ na jego stronie znalazłem zalecenie co do usunięcia klap z plastikowego kolektora, i również kolega Tomek był jednym z przeciwników usuwania klap w temacie "kompleksowo"

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Gadalem z mechanikiem i powiedzial mi ze ponoc po usunieciu tych klap auto jest slabsze - czy ktos to moze zweryfikowac tak z ciekawosci pytam.
    Czyli niby poprawili kolektor a g. poprawili Pamietam jak duzo osob sie denerwowoalo ze maja aluminowe jak im mowiono ze sa pozmianowe, ew ze sa stare aluminowe 05-07, a nie plastikowe, a teraz widze ze niezle kwiatki wychodza

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał derpin Zobacz post
    Mariusz dzięki za link, jestem właśnie po lekturze i niestety moje wątpliwości nadal pozostają nie rozwiane.

więc podbijam swoje pytania i liczę że któryś z kolegów pomoże swoją fachową wiedzą:

jak fizycznie usunąć klapy z plastikowego kolektora po lifcie?
    czy po usunięciu fizycznym klap wymagana jest jakąś integracja w elektronikę pojazdu?
    czy plastikowe kolektory można "regenerować" tak jak jest to robione ze aluminiowymi?
    proszę o odpowiedź, szczególnie kolegi Tomek_KRK ponieważ na jego stronie znalazłem zalecenie co do usunięcia klap z plastikowego kolektora, i również kolega Tomek był jednym z przeciwników usuwania klap w temacie "kompleksowo"
    Kolektor da się naprawić, pod warunkiem, że jest aluminiowy - czyli starego typu. Te plastikowe wg mnie będą bardzo ciężkie do naprawienia, dlatego ja z rozwiązań prostych polecam wywalenie nieszczęsnych klap i po robocie. Wyjmujesz kolektor, klapy mają 2 zgrzewy, którymi są przymocowane do osi. Wystarczy to rozwiercić i klapę usunąć. Żadnego programowania nie musisz robić. Podejrzewam że nie zauważysz też różnicy w jeździe autem.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Gdzieś mignęło mi niedawno info o Oplu Vectra 1.9, która ma zrobiony program, był wykres itp, ale zastanowiła mnie jedna rzecz, było tam napisane, że zostały i tu uwaga: usunięte klapy wirowe kolektora. W pewnym sensie to definitywnie rozwiązuje problem i to nie na 10, ale na 100 lat. Pytanie tylko jak się tym jeździ, czy jest to bezpieczne i co to dało?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Edit: na stronie Cinka jest wykres.
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 09-05-2012 o 13:47

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, jestem również po telefonicznej konsultacji z Cinkiem i on zaleca jedynie czyszczenie kolektorów plastikowych oraz podobno nie spotkał się jeszcze z przypadkiem uszkodzenia klap w nich - zaznaczam chodzi o silnik 1,9 16v i kolektor poliftowy plastikowy - jak widać ilu ludzi tyle różnych opinii, po przemyśleniu wszystkiego w każdą możliwą stronę zdecydowałem się zostawić klapy na najbliższe 60 tys czyli do kolejnej wymiany rozrządu auto ma obecnie nalatane org 200 tys i liczę, że raczej jeszcze przez połowę tego nie powinienem zawracać sobie głowy klapami, w między czasie w planach jest zaślepienie EGR i wtedy ilość syfu w kolektorze powinna się zmniejszyć co mam nadzieje również wydłuży żywotność samych klap.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Pytanie tylko jak się tym jeździ, czy jest to bezpieczne i co to dało?
    Ja mam wycięte klapy (kolektor alu, 2,4). Krótko mówiąc auto dostało nowe życie - ale robiłem też kilka innych rzeczy - EGR i DPF oraz chip. Teraz mam święty spokój z tym badziewiem i na pewno przy następnym silniku tego typu zrobię to samo.
    Wykresy tu: http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...tml#post862043