Jak one idą w 147 nie bardzo się orientuję. U mnie gumowe pękały bardzo często. W końcu kupiłem na allegro, silikonowe fi 5mm.
Jak one idą w 147 nie bardzo się orientuję. U mnie gumowe pękały bardzo często. W końcu kupiłem na allegro, silikonowe fi 5mm.
o takie coś tobie chodzi ?
http://allegro.pl/przewod-podcisnienia-alfa-147-156-1-9-jtd-16v-i2489768234.html
http://allegro.pl/przewod-cisnieniow...489768819.html
jaka średnica najlepsza? mniejsza czy wieksza troche ?
jak miałeś dziurawy taki wężyk to też samochód był zamulony jak u mnie ?czy tylko u ciebie sie objawiało trzęsawką silnika przy gaszeniu ?
Ostatnio edytowane przez Nitro ; 23-07-2012 o 21:27
Przyczyn może być wiele: układ zasilania paliwem (np. zanieczyszczony filtr paliwa), zbyt niskie ciśnienie doładowania (zapieczone łopatki kierownicy turbosprężarki)?
gorsze przyśpieszenie, większy lag, telepanie budą przy gaszeniu
Wężyki od fmic_pl 5mm, bo takie najbardziej u mnie pasowały, nie wiem jak jest w 147. Trzeba zlokalizować stare gumowe, zdemontować, pomierzyć ich długości i grubości wszystkich króćców (wybrałem taką średnicę wężyka, żeby była mniejsza o 1mm od najgrubszego króćca; a na cieńszych używałem trytek). Do gruszki turbo dochodzi jeden wężyk- z tego co pamiętam, jest na widoku.
Zawsze stawiasz najdroższe, najtrudniejsze hipotezy?
Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 24-07-2012 o 06:05
1. Klapa gasząca. To ta jakby przepustnica w kolektorze. Zaraz przy EGR. Pewno jak było grzebane z EGR-em, to coś zostało tam naruszone i klapa nie zamyka sie przy gaszeniu. Lub oczywiście nie domyka się.
2. Czujnik wyjdzie w logach. Ale jeśli jest nawet uszkodzony lub zabrudzony i podaje złe wartości ale będące w zakresie jego pracy, to ECU nie zakwalifikuje tego jako błędu. Weź go po prostu odkręć i wyczyść, to banalnie proste.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
[QUOTE=@sdero;928270]1. Klapa gasząca. To ta jakby przepustnica w kolektorze. Zaraz przy EGR. Pewno jak było grzebane z EGR-em, to coś zostało tam naruszone i klapa nie zamyka sie przy gaszeniu. Lub oczywiście nie domyka się.
jutro zobacze co mechanik ktory wymienial turbo powie i co znajdzie ... mowil ze obchodzil sie bardzo delikatnie z czyszczeniem choc twoje zalozenie mysle ze moze byc rowniez prawdziwe tym bardziej ze jak chcial ten nagar i sadze usunac to musial zapewne robic to jakims narzędziem ,
choc tak sie zastanawiajac mogl przy okazji wymiany rury od turbo przyczynic sie do znalezienia winowajcy a mianowicie dziurawych/popękanych przewodow podcisnienia jak kolega wyzej napisal bo ten sam objaw jak gasilem silnik tyle ze mniejszy mialem jak stara rura od turbo byla dziurawa i moze jak zakladal nowa to zruszyl i powiekszyl dziure w tych przewodach.
dzis mialem okazje troche dluzej po miescie pojezdzic i momentami moc wracala na pierwszych 3 biegach
(super uczucie wracalo na chwile)a jak wrzucilem na 4 i wcisnalem do konca pedal to przy 80km dlugo myslal zanim przyspieszyl
ok, dosyc gdybania z mojej strony ...zobaczymy po jutrzejszych ogledzinach przewodow , kolektora i czyszczeniu czujnika . oby na tym sie skonczylo bo tragicznie sie czuje wiedzac ze mam tyle koni pod maska a jezdzi jakby mial 80![]()
Mógł po prostu wpaść jakiś syf i ustawić klapę w jakiejś pozycji. Lub po prostu, nie wiem jak się nazywa ta podpora ją podnosząca (nastawnik ?) trzyma klapę cały czas w pozycji otwartej(nie zamyka jej przy gaszeniu). Będzie szarpało podczas gaszenia, a jak stoi w poprzek, to zaburzy przelot powietrza. Weź sięgnij do niej ręką i poruszaj. Jej końcówka wystaje z prawej strony dolotu zaraz przy łączeniu z gumową rurą. A może gość jak składał, to jej nie podłączył ? I goni, a dla tego raz jest dobrze, a raz gorzej ? Lepiej jakbyś to zrobił sam
Prawdę mówiąc nie spotkałem się aby nieszczelność wpływała na gaszenie. Ale nie mówię nie. Człowiek się uczy całe życie![]()
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 24-07-2012 o 19:33
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Mechanik źle założył metalową podkładkę uszczelniająca korpus klapy gaszącej (prawidłowe jest tylko jedno ustawienie kątowe) i blokuje ona całkowite zamknięcie klapy powodując wibracje podczas gaszenia.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 25-07-2012 o 11:01