Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: 159 do 30-32tys zł, czy to ma sens?

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Akurat zawieszenie w 159 jest dużo trwalsze, niż w 156 i bardzo dobrze wytrzymuje trudy polskich dróg. Ja kupiłem sprowadzone z Belgii auto z przebiegiem 142 tys. z oryginalnym zawieszeniem. W Polsce zrobiłem już 17 tys. i na razie wymieniłem jedną tulejkę wahacza. "Nic nie stuka, nic nie puka"

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Qnaj Zobacz post
    DPFa w tych rocznikach i z tym silnikiem raczej nie bedziesz mial
    Euro-4 wszystkie 159 mialy DPF

- - - Updated - - -

W oryginale...

Użytkownik Świeżak Avatar Qnaj
    Mieszka w
    Gryfice
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Akurat zawieszenie w 159 jest dużo trwalsze, niż w 156 i bardzo dobrze wytrzymuje trudy polskich dróg. Ja kupiłem sprowadzone z Belgii auto z przebiegiem 142 tys. z oryginalnym zawieszeniem. W Polsce zrobiłem już 17 tys. i na razie wymieniłem jedną tulejkę wahacza. "Nic nie stuka, nic nie puka"
    Ja mam 156 na oryginalnym zawieszeniu i przez ostatni rok zrobilem ponad 20kkm, a wymienilem dwie tuleje stabilizatora (cena 10zl szt) :] Wiec po 40-50kkm mozemy rozmawiac o trwalosci na polskich drogach, szczegolnie jezeli masz takie szczescie jak ja i ciagle remonty drog ktore czasem bardziej przypominaja sciezki offroadowe niz droge asfaltowa

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Tak czy owak zawieszenie w 159 jedt trwalsze, niż w 156. Bez dwóch zdań. Biorąc pod uwagę auta jeżdżące tylko w Polsce, w Alfie 156 zawieszenie trzeba robic co ok. 50-60k km. To są dane, o których mi wiadomo z forum (oczywiście ktoś za chwilę może mi napisać, że u NIEGO zawieszenie w 156 wytrzymało 150k bez żadnej wymiany. Jeżeli chodzi o Alfy 159 jeżdżace tylko po polskich drogach brak jakichkolwiek usterek zawieszenia do ok 100k kn a nawet więcej nie jest niczym nadzwyczajnym, wystarczy poczytać tematy w dziale 159/Brera

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Co z tego jak wahacze do 159 kosztuja 2x wiecej niż do 156 Dogryzamy dalej, czy idziemy na piwo?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    od 156 z 2.4jtd 16v.
    Nie było takiego silnika w 156

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Co z tego jak wahacze do 159 kosztuja 2x wiecej niż do 156 Dogryzamy dalej, czy idziemy na piwo?
    Co nie zmienia faktu, że 159 jest lepiej "odizolowana" od nierówności drogi, m.in. przez solidniejszą konstrukcję zawieszenia. Pomimo równie dobrego prowadzenia jak 156 - mniej przenosi wszelkiego rodzaju wyboje na całe nadwozie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Może i wahacze do 159 są droższe, niż do 156 ale jakie to ma znaczenie z punktu widzenia trwałości zawieszenia ? Oczywiście jest kwestią czyjegoś wyboru, filozofii życiowej względnie wygody, czy woli za coś zapłacić taniej, a mieć na krócej, czy drożej, a mieć na dłużej. Poza tym 156 to jest po prostu stary samochód, który bardzo często można kupić za 5 tys. zł, co powoduje że komplet wahaczy nie będzie wart tyle, co pół auta.

Odnośnie dogryzania: ja w ogóle nie miałem takiego zamiaru pisząc posty w tym temacie, ale odnoszę wrażenia że udzielają się w nim również osoby, które bardzo często z taką aktywnością wiążą sens swego istnienia na tym forum.