Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Hamulce w 145'tce zbyt słabe ...

Użytkownik Embrion
    Auto
    ar145 1.4 bx

Domyślnie

nikt tu jeszcze o silniku nie wspomnial , pewne plany sa ale o tym póżniej... a hamulce dlatego bo od czegoś trzeba zacząć, juz przy 130km auto nie wyhamuje dość szybko. Generalnie to chodzi o to ze nie jestem zadowolony z hamowania 145'tki, jezdzilem wieloma autkami i w zadnym nie spotkalem sie zeby z przodu byly tarcze cienkie nawet jesli z tylu byly bebny... wentylowane maja leprze wlasciwosci cieplne szybciej stygna! a co za tym idzie, to ze droga hamowania jest krotsza.

caly czas niewiem nic o szczekach?

Użytkownik Rowerzysta Avatar osecik
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    156 1.9 TI & FC 16VT

Domyślnie

Ja też uznałem że hamulce w mojej 145 są słabe. Zwłaszcza jak wsiadło do auta 5 osób.
    I kilka dni temu założyłem cały zestaw z fiata coupe 2.0 16VT. Wszystko pasuje.
    Różni się średnicą, bo tam ma 284mm.
    Jedyny problem to taki, że ori felga 15" ma max 2mm luzu między zaciskiem i nie ma już miejsca na przyklejenie ciężarków do wyważenia kół.
    Co do poprawy skuteczności hamulców, to napisze za kilka dni, jak już się dotrą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar patelka3
    Auto
    Alfa romeo 146 1,9 td 1995r

Domyślnie

Napiszę jeszcze raz. najważniejszą rzeczą w układzie hamulcowym jest serwo hamulca i pompka podciśnienia. Prawie każdy układ hamulcowy działa w ten sam sposób. Pompa podciśnienia, jeśli jest sprawna wytwarza duże podciśnienie dzięki czemu po lekkim naciśnięciu pedału możemy skutecznie hamować. Z reguły pompka znajduje się na przedłużeniu głowicy. Rzadko, w starszych modelach wykorzystuje się podciśnienie z kolektora ssącego. Zarówno z pompki jak i z kolektora wychodzi zwykły przewód gumowy lekko zbrojony, do serwa. Pompka się zużywa i od czasu do czasu potrafi się zepsuć a wtedy spada skuteczność hamowania. Niby wszystko jest OK, lecz im częściej się hamuje tym jest gorzej. Jeśli klocki i tarcze są w dobrym stanie to radzę w pierwszej kolejności sprawdzić korektor siły hamowania (jego skuteczność zależy od obciążenia tylnej osi) a jeśli on jest dobry to pompkę podciśnienia. W mojej AR 146 po wymianie tejże części hamulce są wręcz rewelacyjne, bez żadnych przeróbek.

Użytkownik Rowerzysta Avatar michael145m
    Mieszka w
    Żory, Kietrz
    Auto
    ALFA ROMEO 145 1.4 ts

Domyślnie

Witam wszystkich mam problem z hamulcami a mianowicie są bardzo słabe auto nie ma abs i żeby zablokować kola nawet na mokrej jezdni trzeba się mocno zaprzec i jak już je zablokuje to tylko przednie pedał hamulca można wcisnąć jakieś 2cm nie czuć w tedy żadnego oporu a później staje się twardy jak kamień. Cylinderki chodzą lekko tarcze ok klocki prawie nowe.

A czy powodem słabych hamulców mogą być tarcze hamulcowe firmy Febi i klocki Tomex
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 05-05-2013 o 15:32

bulan74
    Gość

Domyślnie

było coś ostatnio grzebane przy hamulcach i dobrze masz odpowietrzone?

Mieszka w
    Żory, Kietrz
    Auto
    ALFA ROMEO 145 1.4 ts

Domyślnie

hamulce sa dobrze odpowietrzone jak by były zapowietrzone to pedał by się zapadał a umnie jest wysoki tylko słabo hamuje

bulan74
    Gość

Domyślnie

trzy posty wyżej kolega dobrze problem opisał

Mieszka w
    Żory, Kietrz
    Auto
    ALFA ROMEO 145 1.4 ts

Domyślnie

korektor siły hamowania wygląda na sprawny bo nie jest zapieczony , serwo trzyma wężyk który idzie do serwa szczelny, po spuszczeniu ciśnienia z serwa i ponownym odpaleniu silnika pedał hamulca daje sie nacisnąć jakieś 2cm w duł dalej jest tak twardy jak by ktoś pod niego cegle włożył.

- - - Updated - - -

Jak nic nie wymyśle to kupie używane serwo razem z pompą od jakiegoś fiata.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Ja też Mam bardzo podobny problem z hamulcami serwo trzyma cisnienie. Dźwignia korektora tez sie rusza ale powinna byc chyba bardziej napreżona. Tak Mysle wymienić tą spreżynę bo cos luźna a po ostrym hamowaniu tarcze z tyłu slabo letnie a przod gorący. Ogolnie to właśnie cegła pod pedałem.

Mieszka w
    Żory, Kietrz
    Auto
    ALFA ROMEO 145 1.4 ts

Domyślnie

a jak masz podłączone przewody do korektora te dwa od strony dzwigni idą od pompy a te tylne do koła tak jest umnie. Ponaciśnienciu na pedał hamulca te dwa tłoczki w kolektorze stoją w miejscu a chyba powinny się wysunąć dodam jeszcze że kleszczami można je bez problemu wysunąć. Może u mnie ten korektor leci w kuli.