Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Temat: 147 FL czy warto w to się pakować?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

A diesel nie słynie z awaryjności?
    Wystarczy otworzyć dział 147 czy 156 i tematów od groma:
    Jtd brak mocy, albo jtd kopci, czy też jtd duże spalanie...

Bolączki TSów to:
    1. poprzedni właściciel
    2. Panewki
    3. Strzelające paski rozrządu

Bolączki JTD:
    Przepływomierz, EGR, Zmienna geometria turbiny, a czasem wtryskiwacze czy nawet pompa oleju...

Kayrol
    Gość

Domyślnie

czy słyszałem ? robiłem zatarty wtrysk, wymienialem vgt i przepływke, tak słyszałem ze nic nie jest idealne.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

drift-r dobrze napisał. Jak dbasz tak masz.
    Można kupić niby awaryjnego TSa i lać tylko paliwo/ wymieniać olej
    Można kupić niby bezawaryjnego JTD i bujać się od serwisu do serwisu, bo nikt nie będzie w stanie zdiagnozować co mu dolega - Przykład, kolega w 156 FL SW 1.9 jtd 16v który już chyba od roku się nie poddaje.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    .. Kolega jeździ Lanosem i juz sam się dowiedział zeby nie pchac sie w wariatory
    TOOO Lanos miał wariator!!!!
    Jeżdzę jtd i chwalę sąsiad ma ts i narzeka ale czy ja dobrze trafiłem czy on źle?
    Awarie w ts są chyba bardziej upierdliwe, z uwaloną przepływka w jtd jezdzisz z wariatorem już nie koniecznie
    Zepsuty wysprzeglik w jtd 30min roboty w ts 156 sciągganie skrzyni

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Awarie w ts są chyba bardziej upierdliwe, z uwaloną przepływka w jtd jezdzisz z wariatorem już nie koniecznie
    Dlaczego nie? Poza słabszą mocą i klekotaniem dasz radę jechać dalej

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Ja miałem do tej pory 4 TSy (w tym 3 'najbardziej awaryjne', bo 2-litrowe) i jednego JTD'eka.

Na TSy złego słowa nie powiem poza tym, że w jednym miałem drobne problemy z falowaniem zaraz po zakupie i musiałem wymienić przepływomierz i w jednym zaczął klekotać wariator (być może ze starości, być może jeszcze przez brak świadomości u mnie i wyczulenia na ten element - pierwsza Alfa).

Co do JTD - miałem ostatnio ... 147FL 1.9 100PS ... Stwierdziłem, że diesla nie zechcę więcej ... Charakterystyka tego silnika jakoś mi nie podchodziła. Może 1.9 150PS tak, ale jazda tym ^ ^ nie cieszyła mnie.

Teraz jeżdżę tymczasowo Fiatem 1.2, ale jak tylko się sprzeda wraca 156 z TwinSparkiem

A jako, że temat dotyczy 147FL, to też się wypowiem Autko fajne wizualnie (są gusta i guściki, ale moim zdaniem ładniejsza niż przedlift) pod warunkiem, że lekko obniżona, bo fabryczna stoi jak koza - taki 'CROSSWAGON' Pod względem prowadzenia w moim odczuciu wygrywa 156 (choć nie wiem, jak jeździłaby moja 147 po obniżeniu).
    Całkiem przyjemne, zgrabne ... ale to widać. Silnik - polecane JTD, mniej polecane TSy... ale jeśli umiesz dbać i pilnować pewnych rzeczy, to brałbym TSa

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Barus - Jak kupujesz 156 to szukaj V6 Charakterystykę tego silnika polubisz na pewno.

heniczyna
    Gość

Domyślnie

Panowie, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi dzięki za zainteresowanie

czy jest taka opcja silnika benzynowego w 147FL, który nie jest TS? w pierwszy moim poście o tym nadmieniałem, że na allegro widziałem alfę, której właściciel zachwalał wyjątkowy silnik z 4świecami (a nie ośmioma, jak mają silniki TS).
    o właśnie to ta aukcja http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6...C25382484.html

co do spalania: moje obecne auto pali 12-13litrów gazu w mieście (trasa - 10l) i zakładam, że kolejne nie powinno palić więcej.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

W przypadków TS małego spalania nie ma co się spodziewać. U mnie w jeździe mieszanej spala w okolicach 10-12l gazu (1.6 TS 120KM). Ale to zależy od ciężkości prawej stopy, a silnik TS potrafi sprowokować do wkręcenia na obroty. W każdym ogłoszeniu dotyczącym silnika 1.6 TS, że nie ma awaryjnego wariatora - a awaryjnym wariatorem nie daj się nastraszyć bo wymienia się go co drugą wymianę rozrządu i jest spokój. Nie było w 147 innych silników benzynowych niż TS. Jedynym wyjątkiem jest tu 3.2 V6 w GTA. Chciałbym zobaczyć te 4 świece zamiast 8 bo coś mi się wydaje że sprzedający się pomylił. Jak podeśle Ci zdjęcia ze zdjętą górną osłoną silnika to będziesz wiedział

heniczyna
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    W przypadków TS małego spalania nie ma co się spodziewać. U mnie w jeździe mieszanej spala w okolicach 10-12l gazu (1.6 TS 120KM). Ale to zależy od ciężkości prawej stopy, a silnik TS potrafi sprowokować do wkręcenia na obroty. W każdym ogłoszeniu dotyczącym silnika 1.6 TS, że nie ma awaryjnego wariatora - a awaryjnym wariatorem nie daj się nastraszyć bo wymienia się go co drugą wymianę rozrządu i jest spokój. Nie było w 147 innych silników benzynowych niż TS. Jedynym wyjątkiem jest tu 3.2 V6 w GTA. Chciałbym zobaczyć te 4 świece zamiast 8 bo coś mi się wydaje że sprzedający się pomylił. Jak podeśle Ci zdjęcia ze zdjętą górną osłoną silnika to będziesz wiedział
    dlatego też ta aukcja rzuciła mi się w oczy, bo do tej pory byłem przekonany, że możliwe są tylko silniki benzynowe TS.
    Spalanie, które podałeś, jest satysfakcjonujące. Tym bardziej, że dotyczy to silnika 120-konnego. Wstępnie przychylny byłem bardziej temu 105-konnemu silnikowi, ale jeżeli ten wariator to nie taka tragedia, to czemu by nie interesować się większą mocą?
    Co ile km Alfa przewiduje wymianę rozrządu?
    Widzę na szybko na allegro, że wariator to koszt części koło 500PLN + robocizna (ile może wynieść?)
    Z kolei komplet rozrządu z pompą to koszt części koło 350PLN + robocizna.

Przejrzałem polecanych mechaników w pomorskim to znalazłem aż jednego, czyli nieciekawie...