Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Sonda 2.0 v6 TB - napięcie nominalne sondy

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie, a więc... teraz zmiana "bociana"
    Wczoraj wymieniłem cewkę (stara na środkowym bloku) miała pękniętą obudowę. Na nowej cewce EPS'a (innej niestety nigdzie nie mogłem znaleźc - nawet w serwisie nie mają dostępu) auto jedzie zupełnie inaczej. Pracuje tak jak powinna pracowac V-ka, aksamitnie się wkręcaca na obroty. Moc... powiedzmy że wróciła. Pół dnia było dobrze, a dziś wieczorem - potwórka z rozrywki "inaczej". Nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna. But w podłogę... obroty powyżej 3.5 tys i jest słychac w tłumiku strzał za strzałem. Czasem szarpnie czasem nie... Obnosiłem się z zamiarem wyrzucania wszystkich czujników po kolei... ale jak zobaczyłem w Eper ile ich jest... to jednak się z tego wycofuję. Czego wynikiem mogą byc te strzały w kolektor wydechowy?

Da się w jakikolwiek sposób sprawdzic czujnik wału, wałka czy spalania stukowego??
    Dodam że silnik nadal nie pracuje idealnie równo na wolnych obrotach jak się rozgrzeje... Czasem zdarza mu się "przykulec" bardzo delikatnie co tylko słychac a nie widac na obrotomierzu.
    Ostatnio edytowane przez Misiek213 ; 04-10-2012 o 07:11

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Misiek213 Zobacz post
    a więc... teraz zmiana "bociana"
    Bocian nie będzie z tego zadowolony

Ta cewka to rozumiem że nowa? Dziwnie to wygląda jakby ponownie padła. Zobacz po ciemku czy nie ma gdzieś przebić na przewodach. Wygląda to jak problem z zapłonem.

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Czego wynikiem mogą byc te strzały w kolektor wydechowy?
    Strzelanie w tłumik jest skutkiem:
    - zbyt bogatej mieszanki
    - uszkodzonego zaworu wydechowego
    - braku zapłonu na cylindrze lub cylindrach

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Cewka nowa EPS (inna nie była dostępna, w ASO i w boschu), Kable NGK (założone 3 miesiące temu). Czy nowa cewka mogła paść po 40km... nie wiem. Wrzucę ją znów "na stół" i zrobiomy pomiary.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Strzelanie w tłumik jest skutkiem:
    - zbyt bogatej mieszanki
    - uszkodzonego zaworu wydechowego
    - braku zapłonu na cylindrze lub cylindrach
    Zbyt bogatej mieszanki? Sprawdzamy znów sondę, tak? (przepływka była sprawdzana - napięcia przy tym samym pędzie powietrza podaje identyczne do nowej boscha, nie wiem, może czujnik temperatury powietrza jest walnięty??)
    Uszkodzonego zaworu wydechowego, Sprawdzamy kompresję?
    Na wolnych obrotach silnik nie daje znaków braku zapłonu.

Może coś to pomoże, strzelanie w tłumik nie występuje przy delikatnym naciśnięciu gazu, czy też np. na 80%... strzela tylko wtedy gdy dostanie do deski... Są to "małe strzały" występujące w ilości 3-4 jeden po drugim bardzo szybko, a później już powyżej 4,5 tys wkręca się do końca i idzie bez problemu. Jadąc cały czas pierwszy bieg -6,5tys drugi 6,5 tys strzelanie występuje BARDZO sporadycznie albo wogóle! ...zwariuję z tym samochodem

- - - Updated - - -

A tak wogóle, to po wymianie cewki spalanie w mieście spadło ~3l LPG na każdą setkę... Aż zdziwiony jestem...

Kolejna rzecz, nie wiem czy ma to coś wspólnego, ale zdarza się jej nie odpalić za pierszym "kręceniem" rozrzusznika. Czasami ma fazy że muszę kręcić ~10 sec zanim odpali. Ale zdarza się to jak narazie raz na 100 odpaleń. (ten objaw sugerowałby znów uszkodzenie czujnika wału korbowego)
    Ostatnio edytowane przez Misiek213 ; 04-10-2012 o 16:34

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Jaka wersja sterownika ECU? Wykonaj przejazd w którym będzie seria strzałów w tłumik. Przy pomocy programu FES wykonaj wykresy dla: prędkości obrotowej silnika, sygnału sondy lambda, przepływomierza, temperatury powietrza, temperatury silnika, kąta wyprzedzenia zapłonu, czasu wtrysku, integratora sondy lambda (takie jest polskie tłumaczenie FES). Podziel się plikiem CSV.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Ok, jutro wezmę lapka i zrobię jak napisałeś Może coś wymyślisz... bo ja już głupieję (zresztą znajomy elektronik również). Wersję sterownika znajdę na pierwszym ekranie po podłączeniu interfejsu, zgadza się?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał feecle Zobacz post
    Jaka wersja sterownika ECU? Wykonaj przejazd w którym będzie seria strzałów w tłumik. Przy pomocy programu FES wykonaj wykresy dla: prędkości obrotowej silnika, sygnału sondy lambda, przepływomierza, temperatury powietrza, temperatury silnika, kąta wyprzedzenia zapłonu, czasu wtrysku, integratora sondy lambda (takie jest polskie tłumaczenie FES). Podziel się plikiem CSV.
    I zrób to tylko na PB.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Wersję sterownika znajdę na pierwszym ekranie po podłączeniu interfejsu, zgadza się?
    Tak.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kis79
    Mieszka w
    Giżycko
    Auto
    Alfa 166 2.0 v6 TB

Domyślnie

Misiek213 moje tb ma praktycznie identyczne objawy, uporales sie jakos z tym?

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Nie chce mi sie czytac od nowa tego co tutaj pisalem... a wiec jak narazie wymienilem cewke, przewody WN, swiece i sondle lambda. Przeplywka sprawdzona (byla rowniez podmieniana z nowa). Stanalem w punkcie ze jest juz prawie dobrze - aktulanie walcze z problemem "zbyt wysokie cisnienie doladowania"... bede skladal caly dolot od nowa, plus czyszczenie czujnika cisnienia doladowania, overboostu... musze sprawdzic co sie dzieje ze sztanga.... Ale obroty wolne juz trzyma idealnie - wina kabli byla (a dokladniej jednego bo byl przetarty). Sonde wymienilem niepotrzebnie... cewke chyba tez Wogole juz sie gubie... ale juz malo brakuje do zadanego efektu a Ty skad jestes? Jesli bede mogl to pomoge...