Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Obroty Wariują

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Zgadza się.Co innego jak auto ma się do dyspozycji.Gdyby falował np i schodził za nisko no to ok-silniczek jest wlnięty ale jemu coś za wysoko trzyma te obroty i do tego faluje a to już nie jest takie typowe.Nie ma dużo roboty z zdemotnowaniem zaworka na odmie i przepustnica a kompa widac tez ma wiec mozna sprobowac z resetem i kalibracja silniczka ale sonda niestety jest chyba walnieta ale dopoki nie sprawdzi napiecia i nie zrobi wykresu to nie ma 100% choc błedy na to niestety wskazuja jednoznacznie
    Pewnie chlop swietami zyje a nie samochodem to musimy zaczekac na jakies info.Zdrowych wesolych

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

Dzięki, wzajemnie wszystkiego dobrego

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

Kolega Darek ma rację z tą sondą. Jeśli faktycznie jest uwalona to nie będzie można przeprowadzić adaptacji a jeśli rozbierał i czyścił przepustnice to na pewno wychylał ręcznie przepustnice a wtedy przydałoby się zrobić adaptację silniczka.

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

W takim razie inaczej zapytam. Czy kolega ma problemy w swojej Alfie typu :

- za dużo pali,
    - Nierówno chodzi (jakby na 3 gary),
    - kopci,
    - problemy za zimnym silniku, tzn, czy gaśnie...

Każdy z tych objawów oznaczałby uszkodzoną sondę, jednak na te problemy się nie skarżył, więc drogą dedukcji mozna stwierdzić,że sonda działa. Owszem - jeśli tetrał przy przepustnicy, rozłączał krokowca przy uszkodzonej sondzie naturalnie silniczek jakby nie może się ustawić,ale oprócz tego miałyby w.w. problemy z autem. A poza tym 7/10 przypadku uszkodzonej sondy (tym bardziej przy braku kontaktu z sondy z kompem) wyrzuciłoby błąd na desce rozdzielczej.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

p0170 p0130 to błędy sondy
    p0130 to przerwa w obwodzie grzałki sondy

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nie napisal nic o spalaniu ani wlasnie o problemach przy odpalaniu
    Spalanie akurat sterownik podczas klopotow z sygnalami z czujnkow odpowiedzialnych za sklad mieszanki dobiera najstarnniej jak to mozliwe i zadko ktora alfa z uwalona sonda pali stanowczo za wiele ale na pewno nie jest narowista i chetna tylko po prostu jedzie.Nie wywala tez kontrolki wcale na desce.Cos tu jest nie tak na pewno bo mamy blad integratora ktora ma za zadanie naprowadzac sonde i poki nie bedzie wykresu to nie bedzie wiadomo nic o jej stanie.Te bledy moga rowniez byc generowane poprzez problemy z zaworem evap np lub z czujnikiem temperatury silnika choc blad ktory jest na zrzucie odnosi sie do spalonej zarowki na desce informujacej o przegrzaniu.Sporo do sprawdzenia-na odleglosc przez klawiature nie da rady nic jednoznacznie stwierdzic,musimy zaczekac na owego jegomoscia i wyniki jego pracy o ile ja wogole podjal

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał blandor Zobacz post
    to na pewno wychylał ręcznie przepustnice a wtedy przydałoby się zrobić adaptację silniczka.
    Zastanawie mnie to powszechne twierdzenie..Niby dlaczego palcem nie można przepustnicy ruszać a pedełem gazu bez zapłonu tak.Jaka to różnica?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nas19 Zobacz post
    Witam...Od niedawna jak odpale auto obroty zaczynaja wariować dojdą do 2 tyś i chwile faluja miedzy 2000 a 2100,później utrzymuja sie na 2 tys i znowu to samo,dodam że nie raz tak sie dzieje przy 1,5 obr. i tez faluje 1500 do 1600..Dzieje sie tak i na biegu jałowym i podczas jazdy jak sie zatrzymuje albo jade powoli..Nie mam juz siły wyczysciłem przepustnice,sprawdziłem miernikiem silniczek krokowy i niby zmienia parametry jak sie kręci tym trybem w środku..podmieniłem tez przepływke na inną i tak samo..Prosze o pomoc bo przyczyn pewnie jest pełno

Dolot był nieszczelny za przepływka ta charmonijka spekała ale ją zwulkanizowałem i lewego powietrza nie ma i własnie po tej operacji sie zaczeła ta wariacja
    Nie raz jak go walnie zejdzie powoli do 1100 obr i tak trzyma
    Zrobiłem diagnoze Programem fiatecuscan i miałem takie błędy: P0170,P0130,P1173,P0655

Załącznik 80870Załącznik 80871Załącznik 80872
    Prosze o Pomoc

Czy faktycznie przepływka jest walnieta a może sonda lambda???
    Sonde mam org Boscha ma gdzieś 2 lata
    Czy jest ktoś co sie na tym zna???

Prosze o Pomoc
    Wygląda na krokowy,a dokładniej na zacinanie się przekładni w śilniczku.Można to rozebrać wyczyścić i nasmarować przekładnie,ale nie jest to łatwe.Zaczepy często pękają przy próbie rozbierania.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Nas19
    Gość

Domyślnie

Dziekuje za wpisy..adaptacja i reset nic nie dały dalej tak samo..jak miałem uszkodzoną sonde wcześniej to o jej niesprawności dopiero dowiedziałem sie na przeglądzie o falowaniu obrotóe nie było wtedy mowy..teraz jak mam nową czyli juz 2 lata to nie odczuwam zęby spalanie wzrosło wiadomo zima ale bez szaleństw.

- - - Updated - - -

Auto odpala bez problemu i nie gaśnie a czy silnik chodzi równo tak tylko ma problem z obrotami i falowaniem..nie raz jest tak odpale auto na zimnym silniku to obroty trzymaja sie na 1400 tak 1500 obrotów jakby normalnie był na ssaniu nie minie 30s i sie zaczyna podnosić do 2 tys i chwile sobie pofaluje.

- - - Updated - - -

Teraz przy tych błędach było dopisane o sondzie a wczesniej pisało co innego..Może wam sie to wyda smieszne ale jak stoje w miejscu na biegu jałowym i trzyma te 2 tyś obrotów to jak sobie zacznę naciskać hamulec pare razy to zaczyna falować od 2000 do 2100 jak przestane pompowac hamulcem to ustaje.to nie przypadek bo z ciekawości bo sam w to nie mogłem uwierzyć sprawdzałem to parę razy i faktycznie tak jest

- - - Updated - - -

kontrolka na desce tez mi sie żadna nie zaświeciła...jaki wykres? to jutro postaram sie wstawic

- - - Updated - - -

zarowka na desce informujaca o przegrzaniu to która to tam gdzie jest temp wody????ta czerwona lampka?Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bez*tytułu.JPG
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	46.2 KB
ID:	80955
    jak przekręcam kluczyk to na chwile sie zapala i gasnie

- - - Updated - - -

Silniczek krokowy ma taki w swojej,tam jest sama elektronika a w środku jest taki tryb obsmarowany smarem czy czymś...Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silniczek.jpg
Wyświetleń:	293
Rozmiar:	29.3 KB
ID:	80956

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Z tą lampką to raczej gdzieś obwód przerwany lub nie właściwa żarówka ewentulanie masz coś z czujnikiem temperatury w termostacie.Możesz go wypiąć to z tego co pamiętam to powinien zakręcić wentylator.Jak wogóle masz wskazania z tego czujnika?na zegarze w kabinie zgadza sie temperatura z odczytami z komputera?sprawdzałeś to?ten czujnik też wpływa na korekcje mieszanki więc uszkodzony może przekłamywać ECU i będą błędy typu P1173.
    Z tym hamulcem to akurat tak będzie bo serwo jest sprzęgnięte z kolektorem więc to nic takiego.
    Sonda może ma tylko uszkodzoną grzałke albo jeszcze coś z kablami-pooglądaj to wszędzie z dołu auta i sprawdz wtyczke
    Jeżeli dobrze rozumiem to obroty masz w okolicach 2 tys i nie mozesz zmusic silniczka zeby zrzucil je nizej?
    W tym przypadku zostaje ci zerknac na napiecie linki i czy nie jest gdzies zacięta lub się nie przycina.Linka powinna mieć około 5mm luzu na zderzaku jesli jest nazbyt napięta to silniczek bedzie mial cięzko sie ustawić.Masz regulację taką zwykła zawleczką przy przepustnicy.
    Kiedyś miałem kłopot zmusić jeden silniczek do zejścia z obrotów,ciągle trzymał jakieś 2tyś.W FES jest opcja resetu samego silniczka i reset silniczka wraz z resetem parametrów.Kilkakrotnie uzywałem opcji resetu samego silniczka i nic to nie dawało dopiero pełny reset i przejażdżka dała rezultaty.Sprawdz jeszcze ten zaworek na odmie i spróbuj kilku sposobów-jak nic nie pomoze to silniczek do wymiany najprawdopodobnie

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

Linka czy nie jest napięta zbyt mocno to możesz sprawdzić na samej przepustnicy. A poza tym bez zmian - czeka Cię kupno nowego(!) krokowca + nowy soft w ASO. Jakieś 5 lat temu robiłem to w servisie, Alfa dobrze chodzi do dzisiaj. Koszt z robocizną około 750 zł, ale jak mus to mus. Reanimowanie starego nie daje rezultatów, a jeśli daje to na krótko - przerabiałem temat. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.