Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: [156] 1500 rpm przy toczeniu ?

Kosiar
    Gość

Domyślnie

po pierwsze jak jedziesz na luzie auto spala to 0.8 0.5 paliwa a kiedy jedziesz na biegu bez gazu nie pali ani kropli paliwa ! to jest raz
    dwa jazda na luzie powoduje iż skrzynia nie ma smarowania potwierdzam to zdaniem niejednego mechanika i mechanika ASO Alfa Romeo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał sedicivalv0le
    Cytat Napisał Maciek-156
    Kto cię tak nauczył jeździc aby wrzucać na luz i się toczyć (szczególnie powyżej 100km/h)

A co to przeszkadza, przecież nie gasisz silnika więc masz wszystkie urządzenia pokładowe sprawne?

Czy to powoduje jakieś uszkodzenia?
    Nie powoduje uszkodzeń - chodzi o względy bezpieczeństwa. A wcale się tak nie oszczędza paliwa....
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

tekst o braku smarowania skrzyni jest chyba chory... powiedzcie mi czym smarowana jest skrzynia? chyba olejem wewnatrz niej wiec co ma piernik do wiatraka? kiedy wrzucasz na luz po prostu przestaja sie krecic zebatki w skrzyni wiec nie ma smarowania, bo nie kreca sie wiec nie jest potrzebne - w duzym skrocie...

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    po pierwsze jak jedziesz na luzie auto spala to 0.8 0.5 paliwa a kiedy jedziesz na biegu bez gazu nie pali ani kropli paliwa ! to jest raz
    dwa jazda na luzie powoduje iż skrzynia nie ma smarowania potwierdzam to zdaniem niejednego mechanika i mechanika ASO Alfa Romeo
    zeby doprecyzowac - spalanie na luzie liczy sie w litrach na godzine, a co do mechanikow - nie bede sie wypowiadal bo to zaden autorytet

Marcin_AR
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek_wawa
    skrzyni wiec nie ma smarowania, bo nie kreca sie wiec nie jest potrzebne
    Tak jest masz racje, masz tam olej syntetyczny duzo plynniejszy niz silnikowy wiec teraz wyobraz sobie,ze toczysz sie na luzie i ten olej scieka, i nagle dajesz but i za golfem, skrzynia sie zazebia,ale z mniejsza iloscia oleju to tak w duzym skrocie

Dowiem sie w koncu co z moja sprawa ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Zakładam że używamy alfadiaga ( Unidiag nie rozróznia adaptacji jarzma silnika krokowego, adaptacji silnika krokowego oraz adaptacji ECU) oraz nie kręciliśmy śrubką przy przpeustnicy !!!:

1. Idle Speed Actuator - otwiera i zamyka przepustnice o kąt około 10 st, czyli 0.5 Hz, i tak 15 razy 30 sekund, na końcu zamyka przepustnicę ( zostaje prześwit około 1 st. albo ja mam wyrobiona przepustnicę.)

2. Reset Idle Speed Controler - zamyka przepustnice i odlicza czas z włączonym silnikiem na zamknięcie.
    Potem wykonuje 10 kroków ( dlatego chyba potoczna nazwa silnik krokowy ??) , otwiera przepustnice do kąta 10 st. i potem tak samo w 10 krokach zamyka przepustnicę.
    Na koncu pozostawia przepustnice otwarta z kątem około 2 st. i czeka na te 90 sekund.

Wyłączenie kluczyka skutkuje kolejnym wahlowaniem przepustnicy, ale pozostawia wcześniek ustawione 2 st. , takie cos w rodzaju sprawdzenia poprawności.

3. teraz włączamy kluczyk i rozruch silnika, nie reguluje juz przepustnicy, czeka na ustabilizowanie parametrów, czyli na 1 stopien regulacji około 45 st C.
    Tutaj mozliwe jest że ECU będzie korygowało ustawienie silnika krokowego a nawet będzie pompować obroty ale tylko do czasu jeśli osiągnie temperature 2 stopnia, czyli + 70 st. C.

4. po osiagnieciu 2 stopnia, > +70 st C zaczyna sie adaptacja parametrów w ECU, od tej pory nie powinno występować pompowanie obrotów.

Na dobrze a jak dalej pompuje obroty, no to nalezy patrzeć na TRA, FRA ( DTV mówi tylko o akumulatorze, mozna je nie monitorować ) ale po przejechaniu około 200 km, i dość ważne termostat musi być sprawny aby szybko nabijał te > + 70 st C.

Ostatnio usłyszałem że pompowanie obrotów jest związane z przepuszczaniem przez zawory wydechowe !!,
    i to chyba RACJA.
    Miałem robione sprawdzenie szczelności komory spalania ( na wszytkich czterech cylindrach miałem > 80 % ) i nie mam pompowania obrotów.

ops:

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Nie powoduje uszkodzeń - chodzi o względy bezpieczeństwa. A wcale się tak nie oszczędza paliwa....
    [/quote]
    Jeśli chodzi o spalanie , to nie wiem, ale jak hamuję silnikiem na biegu to komp i tak wskazuje 2.0l\100km - tyle co na luzie
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Marcin_AR
    Gość

Domyślnie

Bubu narazie to co napisales to wiem, ale nie wiem jak Ci powiedziec, ale alfadiag, khem musialem z nim skonczyc na jakis czas i musze uzywac unidiaga .
    Czy komenda 0xFD ustawia tylko jarzmo ? jak tak to nie robilem adaptacji silnika krokowego
    Uzylem tez 0xFE ...
    Masz moze cos do adapatcji silniczka ? ...

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

mam podobne problemy na gazie .. na benzynie jest OK

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...mi-vt13520.htm
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Marcin_AR
    Gość

Domyślnie

kolego fr33 zagazowales wloszke to jedz do speca od gazu i niech sprawdzi komp od gazu
    jak na beznyznie jest ok to zazdroszcze miedzy wierszami wloszka chcial Ci powiedziec,ze jej lepiej na beznynie
    Pzdr.