Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Wyjęcie wtryskiwacza

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał andrzejm36 Zobacz post
    seba ... nie przesadzaj że potrzebna Ci druga osoba do sprawdzenia skąd cieknie.. widać na zdjęciach że ledwo się poci . Odpalasz i spokojnie patrzysz sobie co się dzieje pod maską.

Mhm dzięki za radę, ciekło z przelewu i dopiero pod obciążonym silnikiem czyli jedna osoba daje w gaz druga patrzy 1 + 1 = 2 chyba że mnie w szkole oszukali

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Włodek Zobacz post
    Jak będziesz kupował końcówkę wtrysku to od razu i podkładkę pod wtrysk. Większość wymienia same końcówki samodzielnie.Po wymianie nic nie regulujesz. Ale zawsze możesz skorzystać z pomocy speców.
    Wtryskiwacz trzeba jeszcze zakodować - o czym wiele osób nie pamięta bo bez tego będzie sobie dawał ile chce ropy, do tego po wymianie końcówki potrzebna jest jego trzystopniowa regulacja, czego też w domu się nie zrobi, pamiętaj także że korekty wtrysków to nie do końca wiarygodny wyznacznik "który wtrysk leje" ponieważ ECU tak dobiera korekty żeby pozostałymi "sprawnymi" wyrównać lejący wtrysk, w wielu przypadkach zdarza się tak że teoretycznie lejący wtrysk jest sprawny a zatkany jest ten którego korekta była teoretycznie w normie. Dlatego reasumując - jeżeli chcesz oszczędzić sobie kłopotów z np. pękniętym cylindrem (wersja pesymistyczna) najlepiej przeprowadź regenerację (czyt. wymianę końcówki + regulacja) w renomowanym zakładzie. Nie wierz także w teorie mówiące o czyszczeniu wtrysków ultradźwiękami czy innymi super mega środkami - gdyż jest to tylko wywalenie kasy w błoto, gdyż końcówki wtrysków praktycznie nie da się wyczyścić ze względu na mikroskopijną średnicę dziurek wtrysku na główce.

Użytkownik Znawca Avatar Włodek
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    ALFA 147 1,9 JTDM 8v 120 km progression / Grigio-Stromboli

Domyślnie

Czytałem już tu na forum , że po wymianie końcówki wtrysku nie ma potrzeby nadawania nowych kodów. I to pisał gość co bawi się regeneracją wtrysków. Chyba , że je rozkręcałeś głębiej.
    Tu można co nieco poczytać
    http://www.conmir.pl/wymiana-uszczelnien-wtryskow/
    Ostatnio edytowane przez Włodek ; 24-03-2014 o 21:32
    Amantes amentes
    Zakochani są jak szaleńcy.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Czytałem już tu na forum , że po wymianie końcówki wtrysku nie ma potrzeby nadawania nowych kodów. I to pisał gość co bawi się regeneracją wtrysków. Chyba , że je rozkręcałeś głębiej.
    Trzeba trzeba , też kiedyś myślałem że nie trzeba ale po poszerzeniu wiedzy z facetem zajmującym się tym od lat doszedłem do wniosku że on wie lepiej . W ogóle wszystko jest fajnie tylko kto potem poniesie ew. koszta związane z remontem silnika po samodzielnej zabawie z wtryskami, o tym już nikt na forum nie wspomni . Ok tak prosta czynność jak wymiana miedzianych podkładek pod wtryskiwaczem można robić we własnym zakresie - jedynie trzeba pamiętać, żeby nic nie wleciało nam do dziury po wtryskiwaczu, no ale jeżeli ktoś bawi się w wymianę końcówek bez późniejszego programowania wtryskiwacza, chyba nie wie co w przyszłości może spowodować brak wiedzy - a za to zapłaci i tak właściciel belli

Tu masz podaną wyminę uszczelniaczy wtrysku, a nie końcówki nie myl jednego z drugim

Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Grand231 Zobacz post
    Trzeba trzeba , też kiedyś myślałem że nie trzeba ale po poszerzeniu wiedzy z facetem zajmującym się tym od lat doszedłem do wniosku że on wie lepiej . W ogóle wszystko jest fajnie tylko kto potem poniesie ew. koszta związane z remontem silnika po samodzielnej zabawie z wtryskami, o tym już nikt na forum nie wspomni . Ok tak prosta czynność jak wymiana miedzianych podkładek pod wtryskiwaczem można robić we własnym zakresie - jedynie trzeba pamiętać, żeby nic nie wleciało nam do dziury po wtryskiwaczu, no ale jeżeli ktoś bawi się w wymianę końcówek bez późniejszego programowania wtryskiwacza, chyba nie wie co w przyszłości może spowodować brak wiedzy - a za to zapłaci i tak właściciel belli

Tu masz podaną wyminę uszczelniaczy wtrysku, a nie końcówki nie myl jednego z drugim
    Ale ten gość jest na naszym forum poszukaj a znajdziesz co pisał.
    To koniec tego tematu. Jest to opisane i to w paru miejscach na forum. Wystarczy poszukać

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ryskow-98.html
    Ostatnio edytowane przez Włodek ; 25-03-2014 o 07:26
    Amantes amentes

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Dobra chłopaki ja nie wymienialne końcówek bo wtrysk okazał się sprawny, ale mam kłopot bo po zamontowaniu wtryskiwaczy spowrotem za powietrza mi się układ. Jak chcę odpalić to muszę dłużej pochechłać, jak odpadli to jest ok, ale jak zgaszę na 5 min to znowu muszę nieco pokręcić, czy pompę trzeba odpowietrzyć po takim zabiegu??

Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

Nie robiłem czegoś takiego. Ale jak czytałem to powinno samo się odpowietrzyć. Posprawdzaj wężyki czy są szczelne (zero wycieków i pasowne osadzenie ).
    Może Grand231 wie więcej na ten temat
    Ostatnio edytowane przez Włodek ; 25-03-2014 o 11:56
    Amantes amentes

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Moje podejrzenia padają na uszczelki krućcy przelewowych bo one były zdemontowane gdy oddawali mi wtryski i dość lekko wskakiwały na miejsce, ale nie mogę tego cholerstwa dokupić bo występują tylko w komplecie z krućcami i wężykami, muszę oodjechać do firmy od uszczelek może oni mi dopasują taką.

Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Amantes amentes

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Oki dzięki. Chyba muszę to jeszcze raz rozebrać.