Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Temat: Przegrzewanie się silnika! V6 2.5 - Wielki problem = mało czasu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

jestem wlasnie w garazu. pojezdzilem chwile i temperatura trzyma dziewiecdziesiat stopni. zauwazylem ze temperatura stoi w miejscu nawet na wlaczonej klimie ale.. jak ustawie temperature hi o leci letnie powietrze, anie gorace. mowicie na temat drugiego biegu wydaje mi sie ze moj wentylator jednakowo kreci sie przy dziewiecdziesiu stopniach jak i ponad stu. mozna jakos wymusic uruchomienie drugiego biegu??????? temperatura wedlug komputera pokrywa sie z temperatura na liczniku...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

W fesie masz test biegu wentylatorow.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

termostat wyciagniety. wlozylem do garnka... zagrzalem. otworzyl sie. wymienilem czujnik temperatury.. wymienilem plyn chlodniczy. przejechalem sie - problem nadal wystepuje. Woda w zbiorniczku normalnie sie zachowuje. na poczatku pojawialy sie delikatne banki na otwartym korku ale po kilkunastu sekundach sie uspokoilo i zakrecilem koreczek. wlacza sie normalny tryb wentylatorra.. po przekroczeniu dziewiecdziesieciu stopni wlacza sie drugi bieg.gdzie dalej szukac przyczyny? pompa wody z metalowym wirnikiem byla zalozona nowa... z tlumika nie leci zadna woda, nigdzie nie ma wyciekow. na bagnecie oraz w zbiorniku nie ma zadnych dziwnych oznak (wczesniej ,przed wymiana tez nie bylo). auto nie traci mocy. jezdzi normalnie i nie dymi.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

zdejmij zderzak i umyj chłodnice lub przedmuchaj( z zewnątrz) to jedyna rzecz , której nie zrobiłeś

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Masakra.. mam dość.. cały dzień roboty wydana kasa i zero postępu..

Reasumując:

Podczas jazdy z WŁĄCZONĄ KLIMATYZACJĄ auto grzeje się mocno.. prawie 110 stopni. Podczas jazdy nie aż tak szybko, jednak na postoju momentalnie rośnie.
    W sytuacji kiedy wyłączę klimę temperatura się stabilizuje w miarę i silnik się delikatnie chłodzi (na postoju) - trwa to chwilę ale jednak temperatura maleje. Podczas jazdy spada bardzo szybko do 90oC. Wzrasta jednak zostaje zbijana do 90oC.

-Wymieniłem płyn chłodniczy
    -Sprawdziłem termostat - sprawny
    -Wymieniłem czujnik temperatury przy termostacie
    -Wycieków nie ma, nie dymi, nie kapie woda z rury (wszystko suchutkie), nie traci mocy, nie ma dziwnych śladów mieszania się oleju i płynu chłodzącego
    -Wentylator włącza się oraz drugi bieg też się uruchamia gdy temperatura skoczy trochę bardziej.

Co dalej?
    Chyba więcej nie jestem w stanie zrobić. Pytanie teraz - co może to być? - Zużyta chłodnica? Uszkodzona pompa wody (mam nową założoną z 10tys km temu, z metalowym wirnikiem)? Tego nie jestem w stanie samemu sprawdzić... Jakieś rady?

EDIT: Czy wina może leżeć po stronie nagrzewnicy? Jak się tam dostać albo jak sprawdzić czy z niej nie leje? (od środka auta da się?)
    Ostatnio edytowane przez kobielczak ; 22-06-2013 o 19:58

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

A nie robiłeś przypadkiem serwisu klimatyzacji, masz taki efekt jakbyś miał za dużo czynnika nabitego w klimie. Jeśli nabiją ci za dużo to w układzie jest bardzo wysokie ciśnienie i chłodnica klimy dogrzewa chłodnicę wody. Wentylatory nie dają rady i auto się grzeje.
    Druga możliwość to zdegradowana chłodnica, akurat v6 10 lat to max i c hłodnica jest do kosza
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Robiłem serwis klimy niedawno. Nie chłodziła w ogóle klima - dobili mi na urządzeniu Boscha - weszło 700gram czynnika. Teraz chłodzi idealnie.
    Zaglądnąłem pod auto - pooglądałem chłodnice - zauważyłem, że w kilku miejscach brakuje żeberek i może faktycznie jest to tego wina.

Zacząłem teraz czytać w internecie i wpadłem na drugą możliwość- nagrzewnice. Chciałbym sprawdzić czy jest sucha.. a nie mam za bardzo jutro czasu i możliwości aby dostać się tam od strony silnika więc może jakoś powierzchownie da się tam zajrzeć od środka auta? Jeżeli tak to w jaki sposób?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    zauważyłem, że w kilku miejscach brakuje żeberek
    I po co chłopie szukasz dziury nie wiadomo gdzie, miałem identyczne problemy kiedyś i wymiana chłodnicy pomogła. A i tak z włączoną klimą w mieście będą skoki pod 100 stopni, tak v-ki mają.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Slavol - dziękuje za opinie

Zdaje sobie sprawę, że w 166 jest wszystko upchane i że V-ka lubi ciepło ale bez przesady
    Jutro z ciekawości rzucę okiem na nagrzewnice czy tam nic nie cieknie i nie jest mokro, a w poniedziałek oddaję auto do serwisu. Wymiana nagrzewnicy z wymianą płynu chłodniczego 300zł + 350zł chłodnica.

Jak tylko w poniedziałek uzyskam jakieś informacje to dam znać!

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Zaraz, zaraz - ubywa ci płynu? Bo jeżeli nie, to nagrzewnicy raczej nie ma sensu ruszać. Przeczytałem cały wątek i pierwsze co mi przyszło do głowy to chłodnica. Ja tak miałem u siebie, ale Ty wymieniałeś. Skoro jest wymieniona, pompa wody też, a wentylator chłodzi prawidłowo, to pozostaje chłodnica klimy.
    To co napisał Kubicze też kiedyś słyszałem i mnie to ciekawi, ponieważ: teoretycznie dla rocznika 2002 powinno wejść 650g czynnika (widziałem chyba gdzieś tu na forum jakiś dokument o tym), ale ja u siebie też mam 700g i podobnych objawów brak (a stałem już w korkach tego lata).
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html