Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 1112131415161718192021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał MrGzimski Zobacz post
    wiem o co chodzi dzięki że w ogóle się wdałeś w rozmowę ze świeżakiem na forum hehe coś tam już czytałem przez weekend bo oglądałem w piątek ten samochód.
    W sumie to piszą że drobne problemy z elektryką, że zawieszenie nie lubi polskich dróg(jakie są każdy wie). O silniku w zasadzie słyszałem same pozytywne opinie.
    Z tym że ogólnie tak się utarło że alfy lubią się psuć...
    Skoro boisz się,że się psują kup wieswagena!
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

wiem o co chodzi dzięki że w ogóle się wdałeś w rozmowę ze świeżakiem na forum hehe coś tam już czytałem przez weekend bo oglądałem w piątek ten samochód.
    W sumie to piszą że drobne problemy z elektryką, że zawieszenie nie lubi polskich dróg(jakie są każdy wie). O silniku w zasadzie słyszałem same pozytywne opinie.
    Z tym że ogólnie tak się utarło że alfy lubią się psuć...
    jak będziesz podążał za stereotypami to Alfy nigdy nie kupisz.
    Nowej 147 także, może być najwyżej używana

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ogólnie psuć się lubi kazde auto niezależnie od marki jak się kupi trefny egzemplarz. Dlatego powiedzenie, ze Afle kupuje sie sercem, a nie rozumem to dla mnie bullshit jesli chodzi o nowsze modele. Kazde auto przed zakupem trzeba porządnie sprawdzić choć nie wiem jak zajebiście by z zewnątrz nie wyglądało. To, ze Alfy lubią się psuć utarło się dzięki temu, ze się ludzie napalą kupią Alfe za grosze tylko dlatego, ze fajnie wygląda, a później się zaczyna "naver ending story" z awariami bo nie chciało im sie dokałdnie sprawdzic przed zakupem. 147 nie nalezy do szczególnie awaryjnych modeli pod warunkiem, ze wczesniejszy właściciel o nią dbał. Niestety włosi nie należą do nacji szczególnie dbającej o swoje auta więc dobrze ją sprawdź. Jest kilka drogich podzespołów które przy tym przebiegu mogą już wymagac wymiany wiec wydanie w kilka tygodni po zakupie kilku tysięcy złotych może zaboleć.

MrGzimski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Skoro boisz się,że się psują kup wieswagena!
    Jony to nie jest tak że się boję a wieś wagen ze swoim designem może się schować w stosunku do tej 147

Cytat Napisał mc007 Zobacz post
    jak będziesz podążał za stereotypami to Alfy nigdy nie kupisz.
    Nowej 147 także, może być najwyżej używana
    nie podążam dlatego się zainteresowałem bardzo tym autkiem i urzekło mnie bardzo bardzo... dlatego jestem tu i piszę z Wami, bo Wy już użytkujecie te samochody i wiecie najlepiej co w trawie piszczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

PS.
    Jeśli napisałem posta nie tam gdzie trzeba to z góry przepraszam !
    Jest dział na forum porad przy zakupie i tam lepiej zadać pytanie dotyczące danego auta lub grupy silnikowej itp. Znajdziesz tam pewnie wiele przydatnych informacji. W dziale 147 pewnie też. Podstawą byłby ktoś znajomy mający wcześniej AR lub wizyta w serwisie na przeglądzie przed zakupowym.

P.S. Ach te małe ekrany - klikasz jedno a klika się coś innego

MrGzimski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Ogólnie psuć się lubi kazde auto niezależnie od marki jak się kupi trefny egzemplarz. Dlatego powiedzenie, ze Afle kupuje sie sercem, a nie rozumem to dla mnie bullshit jesli chodzi o nowsze modele. Kazde auto przed zakupem trzeba porządnie sprawdzić choć nie wiem jak zajebiście by z zewnątrz nie wyglądało. To, ze Alfy lubią się psuć utarło się dzięki temu, ze się ludzie napalą kupią Alfe za grosze tylko dlatego, ze fajnie wygląda, a później się zaczyna "naver ending story" z awariami bo nie chciało im sie dokałdnie sprawdzic przed zakupem. 147 nie nalezy do szczególnie awaryjnych modeli pod warunkiem, ze wczesniejszy właściciel o nią dbał. Niestety włosi nie należą do nacji szczególnie dbającej o swoje auta więc dobrze ją sprawdź. Jest kilka drogich podzespołów które przy tym przebiegu mogą już wymagac wymiany wiec wydanie w kilka tygodni po zakupie kilku tysięcy złotych może zaboleć.

No właśnie wiem że włosi nie za bardzo dbają, ale ten akurat samochód wygląda na dość zadbany, jest jakieś nieznaczne otarcie na zderzaku przednim. Środek jest czyst tylko zastanawiająca jest jedna rzecz, sterowanie radiem w kierownicy a radio nie oryginalne tylko jakis jvc... A i druga rzecz plamy na osłonie silnika- podobno jakiś mądry apacz odkręcił korek wlewu oleju na włączonym silniku... Wierzyć w to ??

A jakie podzespoły masz na myśli, które powinienem sprawdzić jeszcze ??

- - - Updated - - -

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Jest dział na forum porad przy zakupie i tam lepiej zadać pytanie dotyczące danego auta lub grupy silnikowej itp. Znajdziesz tam pewnie wiele przydatnych informacji. W dziale 147 pewnie też. Podstawą byłby ktoś znajomy mający wcześniej AR lub wizyta w serwisie na przeglądzie przed zakupowym.

P.S. Ach te małe ekrany - klikasz jedno a klika się coś innego

Podpiąłem się i tam pod temat...
    Ostatnio edytowane przez MrGzimski ; 19-05-2013 o 21:47

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

A jakie podzespoły masz na myśli, które powinienem sprawdzić jeszcze ??
    Przy tym przebiegu trzeba się dobrze przyjrzeć turbosprężarce i sprawdzić czy nie odzywa się koło dwumasowe. Zawieszenie też może być wybite, jego naprawa przy użyciu markowych części nie jest najtańsza a jakość zamienników jest kiepska. Jeśli samochód Ci się podoba i sprawia dobre wrażenie to najlepiej podjedź do ASO AR na sprawdzenie. Wydasz parę zeta, ale sprawdzą wszystko dokładnie i może to zaoszczędzić dużych wydatków w najbliższym czasie. A na dzień dobry i tak trzeba wydać trochę kasy na rozrząd, dobry olej, filtry, zarejestrowanie, ubezpieczenie, niedługo opony zimowe itp, itd... Ale to wszystko dotyczy nie tylko Alfy, ale każdego samochodu. Alfa tylko lepiej wygląda.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Ja powiem tak. Kupiłem alfę dwa i pół roku temu. Wszyscy odradzali. Wcześniej jeździłem fiatem więc wiedziałem czego się spodziewać
    Generalnie samochody są delikatne i wdzięczne. Więc jeśli będziesz dbał - to Ci będzie służyć.
    Po prawie 3 latach jeżdżenia i różnych historiach stwierdzam, że i tak bym się nie zamienił za nic! No chyba że za nową alfę :-)

MrGzimski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał śmigacz Zobacz post
    Przy tym przebiegu trzeba się dobrze przyjrzeć turbosprężarce i sprawdzić czy nie odzywa się koło dwumasowe. Zawieszenie też może być wybite, jego naprawa przy użyciu markowych części nie jest najtańsza a jakość zamienników jest kiepska. Jeśli samochód Ci się podoba i sprawia dobre wrażenie to najlepiej podjedź do ASO AR na sprawdzenie. Wydasz parę zeta, ale sprawdzą wszystko dokładnie i może to zaoszczędzić dużych wydatków w najbliższym czasie. A na dzień dobry i tak trzeba wydać trochę kasy na rozrząd, dobry olej, filtry, zarejestrowanie, ubezpieczenie, niedługo opony zimowe itp, itd... Ale to wszystko dotyczy nie tylko Alfy, ale każdego samochodu. Alfa tylko lepiej wygląda.

Właśnie z tym sprawdzeniem w ASO może być problem, bo auto przyjechało na lorze... Prawdopodobnie nie ma blach wyjazdowych? Jeśli się uda to tak zrobie tylko mam około 25km od miejsca gdzie stoi alfa do ASO... A ile może kosztować taki przegląd w ASO ???

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Ja powiem tak. Kupiłem alfę dwa i pół roku temu. Wszyscy odradzali. Wcześniej jeździłem fiatem więc wiedziałem czego się spodziewać
    Generalnie samochody są delikatne i wdzięczne. Więc jeśli będziesz dbał - to Ci będzie służyć.
    Po prawie 3 latach jeżdżenia i różnych historiach stwierdzam, że i tak bym się nie zamienił za nic! No chyba że za nową alfę :-)

Wiadomo że trzeba dbać o każdy samochód. Alfa może wymagać większego zaangażowania w dbałość

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

Jeśli nie możesz podjechać do ASO lub na stację diagnostyczną to weź ze sobą jakiegoś ogarniętego mechanika (tylko takiego który już kiedyś widział jakąś Alfę na oczy), albo przynajmniej kogoś kto ma turbodiesla i wie na co zwrócić uwagę ( i ostudzi Twoje emocje). Sprawdzenie w ASO kosztuje ok. 300 zł. Wiem że drogo, ale lepiej 300 niż za chwilę 3000.