Strona 24 z 114 PierwszyPierwszy ... 14151617181920212223242526272829303132333474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1137

Temat: Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Ok, śruba ma sitko i zawsze miała, ale bardziej chodzi o to czy serwis powinien, czy nie powinien je usuwać na pierwszym przeglądziei czy to są autentyczne zalecenia serwisowe, czy fantazje gościa.
    gdyby serwisy miały usuwać sitka to po pierwsze było by o tym w instrukcji obsługi jako rzecz "ważna" a po drugie wiedziały by o tym i to nie jedno a wszystkie ASO. Na tą chwilę nie ma żadnych oficjalnych i potwierdzonych przesłanek do usuwania filtra i jestem przekonany że odpowiedź na zadane pytanie w jakimkolwiek aso będzie zdecydowanie odradzająca. Jak na razie to nie kazde aso wie wogóle o istnieniu sitka czego przykład mamy powyżej wiec to dowodzi tylko temu że nie było żadnych zaleceń dotyczących jego usuwania. Jeśli by mieli coś doradzać to mysle że bardziej bedą zalecać jego czestszą wymianę niż pozbycie sie filtracji na wejsciu magistali olejowej do turbosprężarki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W instrukcji obsługi samochodu nie ma opisanych procedur serwisowych. Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka. Ja chcę się dowiedzieć czy informacje o usuwaniu sitka kolega uzyskał rzeczywiście z ASO, czy sobie to wszystko wymyślił - wyraźnie napisał:
    Cytat Napisał J_R Zobacz post
    ...otrzymałem informacje z ASO ze słynny filtr w śrubie jest montowany tylko w fabryce i po 1 serwisie powinien być usunięty...
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 26-04-2015 o 09:54
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Frajbe
    Auto
    Mito 2012 1.4 MultiAir (955 A6.000)

Domyślnie

W instrukcji obsługi samochodu nie ma opisanych procedur serwisowych. Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka. Ja chcę się dowiedzieć czy informacje o usuwaniu sitka kolega uzyskał rzeczywiście z ASO, czy sobie to wszystko wymyślił - wyraźnie napisał:
    Gościu wyraźnie napisał:

Cytat Napisał J_R Zobacz post
    Dzisiaj odebrałem części. Co się okazało pan w ASO nie zauważył, że śruba ma sitko rozbawiło mnie tłumaczenie. Reasumując sitko jest potrzebne, a śruba kosztuje cale 44 zł. Przepraszam za zamieszanie ale tak to jest z mechanikami-magikami.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Olej dostarczany do turbosprężarki jest tak samo filtrowany jak olej smarujący panewki silnika, więc nie pisz bzdur o "pozbywaniu się filtracji" po usunięciu tego sitka.
    może zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem, miałem na myśli oczywiscie "dodatkową filtrację" chociaż też nie do końca bo jak wiemy gęsty olej na zimno przez jakiś czas nie płynie przez filtr więc usuwając sitko pozbywamy spreżarkę jedynej filtracji (o czym z resztą już wcześniej było w tym temacie pisane więc nie widzę sensu powtarzać tego w kółko) być może właśnie po to ten filterek został tam zamontowany. Możesz oczywiście nadal uważać sobie to za bzdure ale poki co nie ma oficjalnych zaleceń ani z Włoch ani z FAP-u odnosnie rezygnacji z niego- no i oczywiste jest że coś w jego miejsce musieli by przecież zaproponować, nikt nie bedzie oficjalnie zalecał rozwiercania sruby wiertłem 7,4 lub innych rzemieślniczych zabiegów - bądzmy poważni . To co pisał kol. J_R okazało się zwykłym nieporozumieniem i nie ma co roztrząsać tematu. Jeśli Ci to jednak nadal spokoju nie daje to widze tylko jedno wyjście - podjedz do najblizszego ASO- zapytaj osobiście i zdaj relacje na forum, bedziesz miał informację pewną i z pierwszej ręki . Ja oczywiście bez problemu mogę to samo zrobić ale co za sens skoro i tak nie uwierzysz.....

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM

Domyślnie

Witam, a ja mam do Was prośbę w sprawie tej śruby z filtrem, mogę prosić o jakieś namiary gdzie można ją zakupić on-line ? U mnie w mieście w serwisie Fiat-a nie wiedzą o jaką śrubę mi chodzi.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Nie wiem czy gdzieś mozna kupić online. W serwisie nie pytaj o srube z filterm tylko podaj im numer z epera i muszą Ci sprowadzić. Gdyby był dalej problem to pisz na priv.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Koledzy auto na gwarancji, czy muszę robić wymianę oleju w ASO?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Frajbe
    Auto
    Mito 2012 1.4 MultiAir (955 A6.000)

Domyślnie

Nie musisz. Jednak musisz przypilnować mechanika żeby zaznaczył wymianę oleju w ecu. Sam nie wiem dokładnie o co chodzi

Ktoś kiedyś na tym forum napisał:
    Cytat Napisał misiu_k Zobacz post
    Pierwsze słyszę o takich czujnikach W MultiJet zużycie oleju jest obliczane przez algorytm zapisany w centralce wtryskowej (ilość wypaleń filtra DPF udanych i nie udanych itp) a nie na podstawie danych z czujnika. Nie wyobrażam sobie tego małego laboratorium pod maską Ja wymieniam olej co roku i wszystkim tak zalecam, a jak ktoś w rok zrobi 30.000km to napewno nie jeździ po mieście tylko trasy i zużycie termiczne oleju jest dużo niższe niż w aucie co robi 10.000km tylko po mieście. Teorie spiskowe są specjalnością polaków żadem szanujący się producent nie zaleci wymiany oleju w wydłużonym okresie tylko dlatego aby popsuł się silnik po 100.000km, a oleje teraz są zupełnie inne niż te nawet sprzed 3 lat. Każdy wymieni olej jak będzie chciał a w instrukcji jest także zapis że w trudnych warunkach należy wykonywać częściej wymiany oleju. Co do silnika MultiAir to wymiana u Mietka w garażu odpada ze względu na procedurę kalibracji po wymianie oleju, chyba że komuś spodoba się klekotanie zaworów

Użytkownik Świeżak Avatar ipIV
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Punto Evo 1,4 Multiair Turbo 135KM

Domyślnie

Odnośnie zakupów śruby online:

http://sklep.pol-car.pl/sruba-z-filt...ki-p-2023.html

Uszczelka (potrzebne są 2 szt)
    http://sklep.pol-car.pl/podkladka-p-2719.html

Użytkownik Świeżak Avatar Tschoob
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 , Giulietta QV TCT

Domyślnie

koledzy przeczytalem watek ale nie potrafie w programie Alfa OBD znalezc opcji zeby mi pokazywal temperature oleju. Mam Giuliette QV z 2014 juz z tym nowszym silnikiem. Czy to mozeliwe ze nie ma tam czujnika temperatury oleju ? Czy ewentualnie MES pokaze mi taka temperature ?