Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Casio proszę nie strasz ludzi bo korekty, które ma kolega są bardzo dobre i w pełni akceptowalne. Po raz kolejny powtarzam korekty do +/-1,0 są w pełni akceptowalne i nie ma sie czym przejmować gdy zaczną na biegu jałowym rosnąc powyżej +/- 1,5 dopiero zaczął bym myśleć o ruszaniu czegokolwiek. Proponował bym ta informacje podkleić w pierwszym poście.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Bardzo dobre to są korekty w okolicach 0. Tutaj możemy powiedzieć - "tragiczne nie są". O kompendium w temacie korekt wtrysków prosiłem na poprzedniej stronie ale jakoś przeszło bez większego echa. I nie chodzi mi tutaj o informacje typu: kolega Pływak powiedział, że do +/-1,5 korekty są miód malina. Wolałbym jakieś bardziej oficjalne źródło. Pozdro.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nigdzie nie pisalem że 1,5 to miód malina to raz, a dwa o tym ze korekty do +/- 1 są okej powie Ci kazdy fachowiec a jesli Ci tez sa malo kmpetentni to pozostaje pytać u źródła czyli u Pana Roberta
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 06-05-2017 o 14:58

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Wiesz, każdy tutaj coś wie, ale źródła tych informacji są bardzo różne. Nie wiem, czy to wytyczne z ASO, zalecenia producenta (Bosch) czy doświadczenia warsztatowców z Bosch Diesel Service. Ja wciąż nie mogę doczekać się odpowiedzi w temacie "korekty wtrysków pod obciążeniem". Wg niektórych korekty podczas jazdy to bzdura, wg innych są one wiarygodnym testem kondycji wtrysków. Co tuner/serwisant to opinia. Przykładowo w moim aucie gdzie korekty na rozgrzanym silniku nie przekraczają +/-1mm3/w na biegu jałowym - czyli wg tego co napisałeś jest bardzo dobrze, ale wystarczy zlogować wtryski podczas jazdy żeby przekonać się, że przy średnim obciążeniu wtrysk IV cyl. ma korektę +3mm3/w. Wyszło to również na hamowni, auto przydymia w górnym zakresie momentu obrotowego. Ja rozumiem, każdy wtryskiwacz to inna historia, ale kompendium by się przydało... No offence.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

a ja może spytam zmieniał ktoś koncówke wtryskiwacza o numerze 0445110276??

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Tragiczne nie są. Największa posiada wartość dodatnią więc albo przytkany wtrysk, albo słabsza kompresja cylindra. Może kuracja dolewkami 2T w czymś pomoże. U mnie pomagała, chociaż wystarczyły 2-3 tankowania bez 2T i znów mam podwyższone korekty, dlatego już się z tym bawić nie będę i przy okazji urlopu auto leci do polecanego na forum serwisu włoszczyzny.
    Casio takie korekty mają nawet auta, które dopiero co wyjechały z salonu. Bez przesady.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubartów
    Auto
    Alfa 159SW 2,4 JTD 210CV. Alfa 159SW 1,9 150CV, Alfa 166 2,4 140CV, była Alfa 156SW 2.4 175CV

Domyślnie

Chciałbym zobaczyć auto które jest prawidłowo diagnozowane i które ma wszystkie korekty 0. Co do wartości korekt to jak macie czas to proponuję porobić korekty w różnych warunkach auta. Pierwsze pytanie powinno być jak prawidłowo wykonać pomiar.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Wczoraj z ciekawosci podłączyłem ale żeby zobaczyć korekty wtrysków pierwsze trzy pokazują małe wartosci na minus ale czwart na biegu jałowym pokazuje prawie plus dawa.Z tym ,że wystarczy wcisnąć lekko gaz i jego wartość zbliża sie ku wartości zero.Co by oznaczło że pada?Zastanawiam się nad podłączeniem do maszyny ultradźwiękowej która czyści wtryski coś by to pomogło?
    BYŁ LEON by COMPSPORT
    JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Przykładowo w moim aucie gdzie korekty na rozgrzanym silniku nie przekraczają +/-1mm3/w na biegu jałowym - czyli wg tego co napisałeś jest bardzo dobrze, ale wystarczy zlogować wtryski podczas jazdy żeby przekonać się, że przy średnim obciążeniu wtrysk IV cyl. ma korektę +3mm3/w. Wyszło to również na hamowni, auto przydymia w górnym zakresie momentu obrotowego. Ja rozumiem, każdy wtryskiwacz to inna historia, ale kompendium by się przydało... No offence.
    Ja mam u siebie 5 nowych wtrysków (montowałem jakieś dwa miesiące temu).

W całym zakresie obrotów i pod obciążeniem korekty na wszystkich cylindrach są bliskie 0.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

A to jak oceniacie 2.4jtdm, silnik ciepły

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka