Ale czy auto jeździ wtedy normalnie?
Domyślam się, że wykręciłeś EGR i jednocześnie zaślepiłeś dolot oraz wylot z wydechu?
Jak pisalem wcześniej - po zdjęciu wtyczki z EGR wyskoczy check na desce oraz auto będzie w trybie awaryjnym, co absolutnie nie wskaże rozwiązania sprawy.
Jeśli włożyłeś pełną zaślepkę przy EGR i nadal jest problem - należy szukać dalej.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wracając do tematu :
W moim przypadku DPF wycięty,EGR zaślepiony całkiem ale nie programowo (jakoś nie mogę się zebrać), klapy wywalone i ....kiedyś bardzo rzadko a teraz prawie zawsze opada wskazówka od doładowania chwilowy brak mocy ale czy czujnik ma coś wspólnego z wyłączaniem silnika ?
Czy jest taka opcja że przeładowuje chwilowo i gaśnie silnik ?( że wariuje raz tak a raz tak)
Dziś wracając do domu odpiąłem wtyczkę od czujnika ciśnienia doładowania i nie gaśnie ani nie traci mocy (a gasł jak mocniej przyśpieszałem pow,3500 obr) Co prawda krótki odcinek tak przejechałem nic się nie stanie poza nieruchoma wskazówką ?
Przeczytałem cały wątek i dalej nie mogę sobie poradzić ,nie mam w tej chwili gdzie się podpiąć do diagnozy a ręce już opadają .
Dodam że jak silnik zgaśnie to można go odpalić jak wyjmę kluczyk i ponownie włoże a na wyświetlaczu wywala napis " insufficient engine oil pressure,stop and turn off engine"
Zauważyłem też że przy dodawaniu gazu -przegazówce (po zdjęciu wtyczki z czujnika ,bo inaczej gasła franca))wąż idący od turbiny do icka zmienia swoją objętość dość znacznie.
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 04-02-2015 o 22:42
Nie no hit.
Podłącz ten czujnik. Dziwne że samochód ci w ogóle jedzie - nie powinien przekroczyć bodajże 3000 obrotów i a wcześniej wywalić od razu checka.
Miałeś błąd?
Jak nie to możliwe że możesz mieć coś w sofcie namieszane - może przy dpfie.
A to że ci gasł to raczej od czegoś innego. Ale to jest do diagnozy a nie takiego postępowania jak prezentujesz.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Gasł bo wtyk od CR poluzowany nie łączył a czujnik zakładam nowy tylko czekam na dostawę, oplowski wsadzę .Może i hit ale jak nie miałem co i czym zrobić to się czepiałem wszystkiego ,Piepszona wtyczka zepsuła mi trochę zdrowia ale jest już ok i nie gaśnie poza czujnikiem jest wszystko cacy ,ma trochę dziurę w doładowaniu potwierdzone przez zdiagnozowanie ,po za tym żadnych błędów
Błąd miałem nie tylko od czujnika ale jak już pisałem też od EGR-a bo zaślepiony całkiem w tygodniu w programie nie bo czasu nie było. ,jest już programowo wywalony i tyle .pozdr.
mam pytano teraz to już chyba nie ten wątek...ale piszę tu jak zaczynałem...zmieniłem cujnik doładownia, wyczyściłem EGR błędów nie pokazuje...zmieniłem DPF choć to troche kosztowało...wszystko ok...ale cały czas mi się zapala ten zółty znak silnika i traci moc...w tym od razu...czy to ta ...przepływka tak może robić...? pomóżcie...bo już mam dość tego dziada![]()
Ten żółty znak silnika oznacza ogólnie awarię systemu zasilania silnika... Podłącz Alfę pod komputer i zobaczysz, czego dotyczy tym razem.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
był u mechanika pod kompem...pierwszy razem 2 dni jeździł i nic mu nie było za 2 nawet 1 km nie przejeździłem...i mechanik co jedyne mi powiedział że przepływka jest do wymiany ale to może poczekać...więc domyślam się że to ten błąd jest...choć nie jestem pewny
[QUOTE=magil;1592675]Ten żółty znak silnika oznacza ogólnie awarię systemu zasilania silnika... czyli to może być przepływka ?
podobno po podłączeniu tylko to pokazuje