a to ja sobie pamarudzę
bo widziałem wpis że jak ktoś całości nie wpłaci do ... to zaliczka przepada
a gdzie takie info jest/było wcześniej ? przyznam szczerze że ja nie widziałem takiego zapisu - czytałem właśnie temat "zapisy" i ani słowa o przepadku zaliczki itp
jest tylko zapis że pełne kwoty do końca kwietnia
niby to logiczne by było ale skoro brak zapisu to i brak takiej opcji :-)
p.s.
gdybym to ja wpłacił zaliczkę i jednak zrezygnował to byłoby wesoło :-)
p.s.2
termin prawny "zaliczka" jest mi znany
z tym że w tym przypadku o prawie raczej ciężko mówić bo przecież nikt zapisany umowy nie podpisywał :-)
Zaliczka – część końcowej ceny za przedmiot umowy
Zasada działania zaliczki normowana jest przez ogólne przepisy kodeksu cywilnego dotyczące wykonywania umów wzajemnych. Zgodnie z zapisem w kodeksie, zaliczka może być traktowana wyłącznie jako kwota wpłacona na poczet przyszłych należności i po zrealizowaniu przedmiotu umowy zostaje wliczona w cenę usługi. W przypadku odstąpienia od umowy przez stronę, która pobrała zaliczkę, kwota zaliczki musi zostać zwrócona odbiorcy usługi. Z kolei jeżeli stroną rezygnującą z umowy jest osoba, która wpłaciła zaliczkę, osoba ta może zażądać zwrotu zaliczki. Konsekwencja niedotrzymania warunków umowy jest zatem prosta – kwota zaliczki wraca do zleceniodawcy
a trzeba było brać "zadatek" od ludzi zamiast zaliczki :-) i po problemie by było